Otrovno.com O otrovima Brošure i knjige o toksikologiji Pitanja i odgovori  
 
 
Otrovno.com Gdje se nalazim: Naslovnica
  Otrovno.com
  Knjiga o toksikologiji  	Brošura o kemikalijama za svako domaćinstvo Azbest je svuda oko nas Nemojte se svega bojati Otrovi oduvijek i zauvijek Domaća karcinogena hrana Reproduktivno opasna domaća hrana
 
Otrovi
Osvrti i vijesti Postavite nam pitanje
  Izvještaj stručnjaka o stanju u Kaštelima
 

01.03.2012
Pročitajte izvještaj stručnjaka o stanju u Kaštelima.

Saznajte više
  Azbestne cijevi u vodovodu
  Živa iz toplomjera

29.02.2012
Čitamo ovih dana u novinama o pobuni seljaka iz dubrovačkih sela, jer im navodno županija namjerava izraditi priključak vodovoda od cijevi s nepoznatim sadržajem azbesta. Odustala zbog toga županija od izgradnje vodovoda, koji je trebao biti završen o Uskrsa slijedeće 2013. godine. Postavlja se naravno stotine pitanja o ovom slučaju.

Saznajte više
  Zbrka oko BISFENOLA A
  Živa iz toplomjera

27.02.2012
Zadnjih godina je ova skromna kemikalija došla u žižu pozornosti stručnjaka i laika, a građani su se počeli bojati sve više strašnih učinaka svud prisutne kemikalije. Zapravo je to sirovina za sintezu poliepoksidnih i polikarbonatih smola pa nije čudo da dio te kemikalije ostane neizreagiran u tim polimerima. Onda je logično da se može ispirati iz polimernih materijala...

Saznajte više
  Ugljikov dioksid
  Živa iz toplomjera

27.02.2012
Ta jednostavna tvar postala je zadnjih desetljeća predmet straha zbog teorije o klimatskom zatopljenju. Inače nastaje svuda gdje izgara organski materijal, pa i u našim organizmima. Ugljikov dioksid je krajnji produkt metabolizma organskih molekula, kako u čovjeka tako i kod crva. Ima u organizmu izrazito važnu ulogu zbog održavanja tzv. acidobaznog statusa.

Saznajte više
  Strašni Kaštelanski zaljev
  Živa iz toplomjera

20.02.2012
Opet jedan skandal koji je uzbudio cijelu Hrvatsku. Netko je izjavio da u Kaštelima zbog lokalne industrije umiru djeca od raka kao muhe. Treba sve tvornice odmah zatvoriti i spasiti građane od sigurne smrti. Što će nam ta užasna industrija, kad imamo more i sunce? Naravno da mi kao toksikolozi moramo biti svakom loncu poklopac i odmah smo se zainteresirali za taj «užasni» slučaj.

Saznajte više
  Zaboravljene kemikalije
  Živa iz toplomjera

15.02.2012
Na zaboravljene kemikalije me ponovo podsjetio slučaj od 13. veljače 2012. kad je Glas Istre objavio fotografije iz propale tvrtke Pazinka. Bile su to laboratorijske kemikalije nepoznate starosti pakirane u bocama od litre, ali izrazito loše označene na deklaraciji. Obično je takva situacija u brojnim zapuštenim skladištima sa zaboravljenim kemikalijama, bilo da su industrijske bilo laboratorijske.

Saznajte više
  Štedne žarulje
  Živa iz toplomjera

14.02.2012
Na stranici br. 32 Večernjeg lista – plavog, dana 09.02.2012., objavljen je članak pod naslovom: Što žrtvujemo štedeći energiju i novac. Jesu li štedne žarulje opasne po zdravlje?
Kako bi se članak mogao shvatiti na nekoliko načina, od kojih bi nekoliko njih dovelo do dizanje nepotrebne panike, osjetili smo potrebu napisati tekst koji slijedi.

Saznajte više
  Pitanja i odgovori
  Živa iz toplomjera

09.02.2012
Nadopunili smo rubriku pitanja odgovori sa novim interesantnim temama. Svakako provjerite i saznajte više.

Saznajte više
  p-Hidroksi-benzojeva kiselina i njezini esteri zvani PARABENI (E214-E219)
  Živa iz toplomjera 18.01.2012
Skupina derivata p-hidroksi-benzojeve kiseline je prilično velika, ali obično se misli na etil-paraben, propil-paraben, metil-paraben i njihove soli. Ima i drugih parabena, posebno u prirodi (npr. butil-parabeni ili benzil-paraben). Svi se oni nalaze u plodovima raznih biljaka poput ječma, rajčice, jagoda, malina, grožđa, mrkve, luka, kvasca itd. Čak dolaze u slini nekih kukaca. Uloga im je vrlo jasna, jer djeluju protiv različitih plijesni i ponekad bakterija.
Saznajte više
  Silikoni
  Živa iz toplomjera 12.01.2012
Nazvao me dr. Kinčl dok sam se autom vraćao kući i nisam bio oduševljen razgovarati dok vozim. Međutim, on je ratni drug iz Domovinskog rata i nisam ga mogao samo tako odbiti, a prošli smo puno toga u vrijeme rata i poraća. On je inače plastični kirurg i više puta smo do sad surađivali oko implantata ovih ili onih vrsta. Zvao me uvijek kad se radilo o problematičnim proizvodima, npr. za napuhivanje usnica i jedan od drugog smo puno naučili pri rješavanju slučajeva.
Saznajte više
  Masno
  Živa iz toplomjera 11.01.2012
Mi stari smo prošli kroz različita vremena što se tiče odnosa prema masnom. Kratko poslije II. Svjetskog rata životinjske masti su bile izrazito važna namirnica u prehrani. U kontinentalnim krajevima zemlje kuhalo se uglavnom na svinjskoj masti ili rjeđe na goveđem loju, a neke druge masti (poput izrazito cijenjenih od guske ili puha) slovile su kao velika delicija.
Saznajte više
  Kristalna boca
  Živa iz toplomjera 11.01.2012
Da li kristalna boca može "ispuštati" arsenik koji se koristi prilikom taljenja, ili neki drugi otrovni sastojak?
Saznajte više
  Jednokratne pelene
  Živa iz toplomjera 27.12.2011
Kao prvo, zanima me vaše općenito mišljenje o kemijskom sastavu jednokratnih pelena za bebe, glede zdravstvene strane, jer je ipak osjetljiva bebina koža 24 sata tijekom 2,5 god u izravnom kontaktu s tim plastikama (Da li ima utjecaja to što se plastika zagrije na tjelesnu temperaturu?) Također me zanima što bi se dogodilo da dijete proguta nešto od superabsobera?
Saznajte više
  Domaći kolači
  Živa iz toplomjera 16.12.2011
Problemi su počeli prije desetak godina kad je skupina švedskih znanstvenika dokazala da se kod zagrijavanja škrobnih prehrambenih namirnica na temperaturama višim od 100 °C stvara akrilamid. Akrilamid je vrlo neugodna kemikalija. Prema službenim podacima EU karcinogen je kategorije II. i mutagen kategorije II. Dakle, nije sigurno dokazano da izaziva rak u čovjeka, ali ne može se samo tako bez rasprave priječi preko rečenih činjenica.
Saznajte više
  Živa iz toplomjera
  Živa iz toplomjera 25.11.2011
Roditelj sam dvogodišnje curice i jako sam zabrinuta jer mi se prije dva dana razbio toplomjer u dnevnom boravku. Živa se rasula po dnevnoj sobi i ja sam je jednostavno pomela i bacila u smeće uvjerena da je problem riješen. Međutim, malo kasnije sam zbog nekih sjećanja iz djetinjstva o opasnosti žive prosurfala internetom i tad mi se svijet srušio.
Saznajte više
  PROBLEMI S ANALITIČKOM KEMIJOM – LIJEKOVI U OKOLIŠU
  Analitička kemija 26.10.2011
Zadnjih desetljeća je analitička kemija doživjela fascinantan napredak kakav su mogli predvidjeti samo veliki vizionari.
Dakako, ja osobno sam ostao zaprepašten. Nije to naravno ono što se prikazuje u tako popularnim serijama o forenzičarima, gdje stručnjak stavi uzorak u nekakav instrument i stisne gumb, a računalo mu za 5 minuta ili manje da odgovore na sva pitanja.
Saznajte više
  AZBESTNE PLOČE
  Azbestne ploče 26.10.2011
Posljednjih dan na adresu HZTA stizala su pitanja o skidanju azbestnih ploča s krova Osnovne škole Vladimir Nazor u Zagrebu. Posjetitelje naše web stranice zanimalo je smiju li se takvi radovi odvijati u vrijeme dok su djeca u školi, koliko je to opasno za njihovo zdravlje i imamo li podatke o tome koliko je još zagrebačkih osnovnih i srednjih škola te vrtića čiji su krovovi prekriveni azbestnim pločama. Dogovor između Gradskog ureda za prosvjetu i izvođača radova jest da se renoviranje izvede tijekom zimskih praznika kada djeca nisu u blizini. Sada se je nametnulo pitanje koliko će biti ugroženi ostali građani koji žive u blizini škole, ne prijeti li i njima opasnost?
Saznajte više
  Tko to bdije nad našom sigurnošću?
  Otrovno.com 27.12.2010.
Cijev naftovoda puknula je u četvrtak u mjestu Magadenovac pokraj Donjeg Miholjca jer ju je nagrizla korozija. Nafta se izlila na 50-ak četvornih metara privatnog zemljišta i u petak ujutro iz nepoznatog razloga zapalila. Ubrzo su intervenirali vatrogasci i ugasili plamen...
Saznajte više
  Kupnja (kemikalija) internetom
  Otrovno.com 20.11.2010.
Kako "vani" postoje proizvodi koji na tržištu Hrvatske nisu dostupni, a često zbog cijena na domaćem tržištu, osobe odluče naručiti kakvu krpicu, PS igricu, parkirne leće i štošta drugo putem interneta.
Naruči se igrica za PS2, a Vi imate trojku, ili...
Saznajte više
  Nesreća u tvrtci Janaf d.d.
  Otrovno.com 18.11.2010.
Nesreće se događaju i događat će se. I to se ne može izbjeći. Ali da stručne službe grada i države ne budu obaviještene o tome, to se ne smije događati. Kao u najcrnja prošla vremena: ako se uspije zatajiti, onda se ništa nije dogodilo. Još je više začuđujuća činjenica...
Saznajte više
  Sredstva za čišćenje i rak dojke
  Otrovno.com 13.10.2010
U Jutarnjem listu od 21. srpnja osvanuo je članak pod naslovom: „Oprez! Sredstva za čišćenje udvostručuju rizik od raka dojke“. Naravno da me članak jako zainteresirao, posebno zato što se optužuje EDC (Endocrine Disruptor Chemicals), koje pak nemaju veze...
Saznajte više
  Kondomi i toksikologija
  Otrovno.com 10.09.2010.
Nikad mi nije palo napamet povezivati korištenje kondoma s toksikološkim opasnostima, a trebao sam i na to pomisliti u ovoj histeričnoj sadašnjosti, kad se svi boje svega. Kondomi su danas ipak rađeni iz plastičnih materijala i onda je normalno da sadrže svakakve...
Saznajte više
  Prijepori oko soje
  Otrovno.com 28.08.2010.
Danas se može reći da se ljudi boje svega, a posebno je to naglašeno u prehrani namirnicama iz dućana ili čak onima ubranima izravno na polju. Nitko ne garantira s apsolutnom sigurnošću da su naše namirnice samo korisne i da ne sadrže ništa opasno. To već postaje...
Saznajte više
  DEET (N,N-dietil-meta-toluamid) kao repelent
  Otrovno.com 12.08.2010.
U sredstvima javnog priopćavanja moglo se nedavno pročitati upozorenja o opasnom DEET kao široko korištenom repelentu (odbija komarce), posebno u Americi. On je zaista prema izvorima od proizvođača otrov (otrovno ako se udiše, u dodiru s kožom...
Saznajte više
Otrovi
Otrovi
Arhiva novosti  
Otrovi
Učitavam tražilicu
Otrovi
Postavite nam pitanje Postavite nam pitanje
Sve o otrovima
 
Prevencija Knjiga o toksikologiji
Otrovno.com
 
Otrovi
Hrvatski zavod za toksikologiju i antidoping Postavite nam pitanje
Posjetite web stranice zavoda
Sve o otrovima
Otrovi
 

Posjeti stranice Službe za antidoping Hrvatskog zavod za toksikologiju i antidoping (HZTA)

Hada
Posjetite web stranice službe
Sve o otrovima