Otrovno.com O otrovima Brošure i knjige o toksikologiji Pitanja i odgovori  
 
 
Otrovno.com Gdje se nalazim: Naslovnica - Komentari vijesti
 
Otrovi
Osvrti i vijesti Postavite nam pitanje
  Kondomi i toksikologija
  Nikad mi nije palo napamet povezivati korištenje kondoma s toksikološkim opasnostima, a trebao sam i na to pomisliti u ovoj histeričnoj sadašnjosti, kad se svi boje svega. Kondomi su danas ipak rađeni iz plastičnih materijala i onda je normalno da sadrže svakakve male molekule dodane u osnovni materijal prilikom izrade tih široko korištenih predmeta opće uporabe.

KondomiOd sličnih materijala su građene brojne rukavice, igračke za djecu itd. Na početku trećeg milenija je skupina istraživača iz Hamburga otkrila da tipični kondom ispušta nitrozamine, a oni su davno poznati karcinogeni. Naravno da su brojni bezidejni znanstvenici odmah navalili na temu i potvrdili kako stvarno nitrozamni iz stijenke kondoma prodiru na jednu i drugu stranu ovog važnog predmeta specifične uporabe. Onda je normalno i da se ti nitrozamini otapaju u tjelesnim izlučevinama spolnih organa te tako dolaze u kontakt sa sluznicama. Iz toga će nestručnjak zaključiti svašta. U prvom redu, zaključiti će da je vrlo opasno koristiti kondome kod seksa, a vjerojatno su u većoj opasnosti oni koji to rade češće. Zaključak je nekima bio jasan, a vjerojatno bi barem neke crkvene zajednice podržale ovakva razmišljanja. Seksom se treba baviti samo i isključivo u reproduktivne svrhe, a onda vam kondom ne treba. Ako se seksom bavite radi vlastitog užitka koristeći kondom da bi spriječili trudnoću, onda će vas priroda kazniti, a naravno da je to i veliki grijeh. Tema me jako zainteresirala, jer ja sa sumnjom gledam na ovakva razmišljanja tipična za ideološke toksikologe.

Naravno da je naš svijet pun pametnih i razboritih ljudi, pa nije bilo teško pronaći ozbiljna stručna mišljenja, ovaj puta ginekologa iz Kiela. Oni su stvar riješili pučkoškolskom matematikom. Prvo su prikupili detaljne podatke, a onda izveli zaključak. Kod pune penetracije kroz nekih desetak minuta može se iz najgoreg kondoma izlučiti oko 0,6 ng nitrozamina i doći do sluznice ženskog spolnog organa. Ako se pretpostavi da žene u prosjeku vode ljubav 50 puta godišnje, onda se kroz 30 godina punog spolnog života može na sluznice izlučiti ukupno 0,9 mg te strašne tvari, a to je ništa. Pokusima na životinjama je dokazano da se tumor jetre može kod pokusnih životinja pojaviti kod ukupne primjene 1 g na mukozne membrane kroz nekoliko godina, a to je tisuću puta više nego što se kod prosječne žene može izlučiti iz kondoma. Uz sve ostalo, ukupna težina glodavaca u odnosu na težinu ljudskog tijela je barem 1:100, pa onda doza primljena kroz 30 godina u čovjeka izgleda još beznačajnija.

Priča je jako zanimljiva i treba je iskoristiti za obranu od ideoloških toksikologa ili sličnih paničara. Samo vi koristite kondome, jer je to puno bolje i sigurnije nego raditi abortuse. Kad pročitate neki članak o strašno opasnom ovome ili onome, trebate prvo dobro razmisliti, a u slučaju da problem ne možete riješiti potražite mišljenje pravih toksikologa.

Prof. dr. Franjo Plavšić
Povratak na naslovnicu
Otrovi
Prevencija Knjiga o toksikologiji
Otrovno.com
Otrovi
Postavite nam pitanje Postavite nam pitanje
Sve o otrovima
 
Otrovi
Hrvatski zavod za javno zdravstvo - Služba za toksikologiju  
Posjetite web stranice zavoda
Sve o otrovima