Otrovno.com O otrovima Brošure i knjige o toksikologiji Pitanja i odgovori  
 
 
Otrovno.com Gdje se nalazim: Naslovnica - Komentari vijesti
 
Otrovi
Osvrti i vijesti Postavite nam pitanje
  Strašni Kaštelanski zaljev
 

Opet jedan skandal koji je uzbudio cijelu Hrvatsku. Netko je izjavio da u Kaštelima zbog lokalne industrije umiru djeca od raka kao muhe. Treba sve tvornice odmah zatvoriti i spasiti građane od sigurne smrti. Što će nam ta užasna industrija, kad imamo more i sunce? Naravno da mi kao toksikolozi moramo biti svakom loncu poklopac i odmah smo se zainteresirali za taj «užasni» slučaj.

Podaci s kojima smo raspolagali nisu govorili o ispravnosti tvrdnji lokalnih „stručnjaka“. Ova država je uvela vrlo stroge propise nadzora emisija opasnih tvari iz industrijskih postrojenja i kvalitete zraka oko njih. Provjereni podaci su govorili da su emisije iz postrojenja sasvim prihvatljive te da po kvaliteti zraka Kaštela već godinama pripadaju prvoj kategoriji. Bolje je u Kaštelima i Solinu nego u Splitu, a da se o strašnom Zagrebu ne govori. Dakle, nema razloga očekivati da će u Kaštelima biti lošije stanje glede ljudskog zdravlja nego u ostalim dijelovima Hrvatske. To potvrđuju i epidemiološka istraživanja splitskih znanstvenika. Kaštela su prema smrtnosti od svih mogućih uzroka, uključujući tumorske bolesti, među najboljima u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Taj grad je po smrtnosti djece negdje na razini onih najrazvijenijih država Europe. Puno je bolje u Kaštelima nego na Visu ili Vinkovcima. Čemu onda sva ta buka u sredstvima javnog priopćavanja? Bez obzira na razloge plasiranja sasvim netočnih podataka, to nije dobro za građane. Nisu „stručnjaci“ svjesni kakve pogubne posljedice nastaju zbog njihovog djelovanja. Šire se neopravdani strahovi među ljudima. Građani pate zbog tih strahova, a razlozi čudnih stručnjaka su bili vjerojatno potpuno subjektivni. Osnovna poruka građanima je da prestanu vjerovati bilo kome bez provjere. Svi ti autoriteti su zapravo sumnjivi.
Razmišljajte svojom glavom i sumnjajte u sve one koji prorokuju Armagedon.

Prof. dr. sc. Franjo Plavšić

Povratak na naslovnicu
Otrovi
Prevencija Knjiga o toksikologiji
Otrovno.com
Otrovi
Postavite nam pitanje Postavite nam pitanje
Sve o otrovima
 
Otrovi
Hrvatski zavod za javno zdravstvo - Služba za toksikologiju  
Posjetite web stranice zavoda
Sve o otrovima