Otrovno.com O otrovima Brošure i knjige o toksikologiji Pitanja i odgovori  
 
 
Otrovno.com Gdje se nalazim: Naslovnica - Komentari vijesti
 
Otrovi
Osvrti i vijesti Postavite nam pitanje
  Nesreća u tvrtci Janaf d.d.
 

Nesreća u tvrtci Janaf d.d. napokon je rasvijetlila stanje po pitanju opasnosti od kemikalija u velikim tvrtkama. Postavlja se pitanje je li to jedina nesreća takvog tipa na Žitnjaku, ali i na drugim lokacijama te tvrtke.

JanafNesreće se događaju i događat će se. I to se ne može izbjeći. Ali da stručne službe grada i države ne budu obaviještene o tome, to se ne smije događati. Kao u najcrnja prošla vremena: ako se uspije zatajiti, onda se ništa nije dogodilo. Još je više začuđujuća činjenica da nadležnim stručnim službama nije dozvoljen pristup mjestu akcidenta. A možda to i ne treba čuditi. Pitanje je koliko se do sada takvih nesreća dogodilo u prostoru tvrtke Janaf d.d. i koliko je naftnih derivata iscurilo i natapalo okolno tlo. Kada bi ušle stručne službe i kada bi si dale truda tko zna što bi ustanovile. A upravo to bi trebalo načiniti, uzeti uzorke tla po cijelom prostoru tvrtke i analizirati ga na potencijalna zagađenja. Naravno, trebalo bi i utvrditi kakvog utjecaja ta zagađenja imaju na najbliža vodocrpilišta.

Kako vjerovati Janafu da se ništa nije dogodilo. To je kao da pitamo vuka je li pojeo ovcu. Pa reći ćemo da vukovi ne zna govoriti, osim onih u basni. Ali zar zaštitari Janafa, a prema pisanju novinara informaciju da se ništa nije dogodilo dali su zaštitari, znaju što se dogodilo i kakve su štete nastupile za okoliš. Pa zar su oni stručnjaci po pitanju zaštite okoliša?

Pitanje je ima li tvrtka Janaf d.d. svu potrebnu dokumentaciju koja se traži za zaštitu okoliša. Jesu li izradili Plan intervencije u zaštiti okoliša. Netko će reći da je novi Zakon o zaštiti okoliša ukinuo tu obvezu. Da to je točno, ali zato sada postoji obveza izrade Operativnog plana zaštite i spašavanja. Postoji li takav dokument u Janafu? Da postoji onda bi se možda znalo kakva opasnost prijeti od naftnih derivata. Konkretno dizel, osim djelovanja na ljudsko zdravlje (postoje ograničena saznanja o karcinogenim učincima, može izazvati oštećenje pluća ako se proguta, učestalo izlaganje može prouzročiti sušenje ili pucanje kože) otrovan je za organizme koji žive u vodi i može dugotrajno štetno djelovati u vodi. Pa zar onda nije neophodno utvrditi kakvo je stanje na skladištu naftnih derivata tvrtke Janaf d.d. na Žitnjaku. Za ljudsko zdravlje još je opasniji benzin. Za njega se zna da je karcinogen i mutagen, da postoji moguća opasnost štetnog djelovanja na plod u utrobi majke, a isto kao i dizel može izazvati oštećenje pluća ako se proguta. Njegove pare izazivaju pospanost ili vrtoglavicu. Što se tiče djelovanja za okoliš on je nešto manje opasan, štetan je za organizme koji žive u vodi, ali isto kao i dizel, može dugotrajno štetno djelovati u vodi.

To su kemikalije koje se nalaze na lokaciji Žitnjak. i ponovo se postavlja pitanje kako jedna takva tvrtka može ne dozvoliti nadzor i, kako kaže Zelena lista, biti država u državi kojoj nitko ništa ne može i koja radi što joj se prohtje jer nema vanjskog nadzora.

Zdravko Lovrić, dipl. ing.

Povratak na naslovnicu
Otrovi
Prevencija Knjiga o toksikologiji
Otrovno.com
Otrovi
Postavite nam pitanje Postavite nam pitanje
Sve o otrovima
 
Otrovi
Hrvatski zavod za javno zdravstvo - Služba za toksikologiju  
Posjetite web stranice zavoda
Sve o otrovima