Otrovno.com O otrovima Brošure i knjige o toksikologiji Pitanja i odgovori  
 
 
Otrovno.com Gdje se nalazim: Naslovnica - Komentari vijesti
 
Otrovi
Osvrti i vijesti Postavite nam pitanje
  Kupnja (kemikalija) internetom
 

Kako "vani" postoje proizvodi koji na tržištu Hrvatske nisu dostupni, a često zbog cijena na domaćem tržištu, osobe odluče naručiti kakvu krpicu, PS igricu, parkirne leće i štošta drugo putem interneta.

OtrovnoNaruči se igrica za PS2, a Vi imate trojku, ili su rukavi naručene košulje prekratki, tj. haljina broj premala – nema problema! Proslijedit ćete ih nekome drugome ili i opet staviti na Internet te na taj način pokušati prodati.

Člankom u Večernjem listu autora Danijela Lijovića "Sve što tražite na webu netko će (vam) pokušati prodati!" ukazan je način na koji oglašivači dolaze do potencijalnih kupaca upravo njihovog proizvoda.

Problemi nastaju kada se, između ostaloga, putem interneta kupuju kemikalije. Takove kemikalije često dolaze bez odgovarajuće dokumentacije, najčešće sa šturim uputama za sigurnu uporabu. Vrlo često na njihovim deklaracijama nije naveden točan sastav, nisu navedene oznake upozorenja i obavijesti, nije navedena zaštitna oprema koju je potrebno koristiti tijekom rada s proizvodom, niti je kupac upozoren sa štetnim posljedicama njihove primjene na neodgovarajući način i u neodgovarajućim uvjetima. Ukoliko ovi podaci i postoje, obzirom da su pisani na nekom stranom jeziku, kupac ih katkada ne zna prevesti, a niti protumačiti na pravi način.

Slučaj koji je ponukao pisanje ovoga teksta je uporaba proizvoda Amaclor condeggina igienizzante Amacasa, naručenog preko jedne od talijanskih stranica, po cijeni od 1,15 Eura. Prilikom korištenja ovoga proizvoda dolazi do oslobađanja klora, a obzirom da je prozračivanje bilo nedovoljno, koncentracija klora je sve više rasla te je na koncu došlo do akutnog trovanja klorom koje se iskazalo simptomima kašlja, otežanog disanja i mučnine. Kada je osjetila nešto nije u redu, gospođa je napustila prostor kupaonice i otišla na svjež zrak. No simptomi su se nastavili i idućega dana. Stoga je gospođa potražila savjet liječnika, koji je na koncu i dojavio ovaj slučaj Hrvatskom zavodu za toksikologiju. Da je gospođa nastavila s boravkom u kontaminiranoj kupaonici, moglo je doći do iskazivanja još nekih simptoma izlaganja kloru, od kojih su najgori mogući prestanak disanja, pa čak i smrt gušenjem.

Ukoliko se i odlučite kupiti kemijski proizvod koji vam je ponuđen kao ciljanom korisniku, ili ste "surfali" u potrazi za nečim, tj. susjeda vam je preporučila upravo to sredstvo za čišćenje, obratite pažnju da su vam ponuđeni detaljni podaci o sastavu proizvoda, navedeni uvjeti u kojima se s proizvodom treba raditi (od prozračivanja radnog prostora do zaštitne opreme), te potencijalne opasnosti ukoliko se s proizvodom ne radi na odgovarajući način (simptomi izlaganja), ali i mjere prve pomoći koje trebate poduzeti ukoliko dođe do kontakta s proizvodom, tj. iskazivanja bilo kakvim simptoma izlaganja dotičnoj kemikaliji.

Budite svjesni toga da su sredstva za čišćenje kemikalije, kemikalije koje katkada nisu razvrstane kao opasne za zdravlje, no u nekim situacijama one to itekako mogu postati. Ukoliko ciljana kemikalija ne posjeduje dokumentaciju s potrebnim podacima, nemojte riskirati njenom kupnjom, tj. nemojte uopće kupovati takvu kemikaliju, naročito ne putem interneta.

Irena Zorica Ježić Vidović, dipl. ing.

Povratak na naslovnicu
Otrovi
Prevencija Knjiga o toksikologiji
Otrovno.com
Otrovi
Postavite nam pitanje Postavite nam pitanje
Sve o otrovima
 
Otrovi
Hrvatski zavod za javno zdravstvo - Služba za toksikologiju  
Posjetite web stranice zavoda
Sve o otrovima