Otrovno.com O otrovima Brošure i knjige o toksikologiji Pitanja i odgovori  
 
 
Otrovno.com Gdje se nalazim: Naslovnica - Komentari vijesti
 
Otrovi
Osvrti i vijesti Postavite nam pitanje
  Tko to bdije nad našom sigurnošću?
 

Cijev naftovoda puknula je u četvrtak u mjestu Magadenovac pokraj Donjeg Miholjca jer ju je nagrizla korozija. Nafta se izlila na 50-ak četvornih metara privatnog zemljišta i u petak ujutro iz nepoznatog razloga zapalila. Ubrzo su intervenirali vatrogasci i ugasili plamen.
No tada su se suočili s problemom kako sanirati zemljište od ostatka nafte. Vatrogasci su odlučili ponovo, pod nadzorom stručnjaka iz Ine, zapaliti vatru i ostaviti naftu da do kraja izgori. Stvorio se velik oblak dima, koji se mogao vidjeti kilometrima uokolo.

Zapaljena nafta

Kakva krasna slika!
Nije prvi puta u ovoj zemlji Hrvata, ali se nadam da se neće ponoviti.
Znam da je ovo uobičajeno raditi u našim krajevima, jer veličanstveni «stručnjaci» ove ili one tvrtke tako odluče. Ovo je najgori od najgorih načina rješavanja problema. Zapali! Nema veze koje će biti posljedice, a svatko tko imalo zna o nafti i naftnim derivatima će se zgroziti. Postoje brojne metode remediacije onečišćenog područja, koje neće štetiti zdravlju građana ili okolišu, ali pametnjakovići to rješavaju ovako. I vjerojatno nikad nigdje neće odgovarati zbog svojih «stručnih» odluka. Ni Bog nam ne može pomoći uz ovakve «stručnjake».

Prof. dr. sc. Franjo Plavšić

Povratak na naslovnicu
Otrovi
Prevencija Knjiga o toksikologiji
Otrovno.com
Otrovi
Postavite nam pitanje Postavite nam pitanje
Sve o otrovima
 
Otrovi
Hrvatski zavod za javno zdravstvo - Služba za toksikologiju  
Posjetite web stranice zavoda
Sve o otrovima