Otrovno.com O otrovima Brošure i knjige o toksikologiji Pitanja i odgovori  
 
 
Otrovno.com Gdje se nalazim: Naslovnica - Pitanja i odgovori
 
Otrovi
Pitanja i odgovori
Otrovi
Otrovi
ČIŠĆENJE PLIJESNI SREDSTVOM NA BAZI KLORA
 

Prošlo je tjedan i pol dana kako sam čistila gljivice i plijesan u spavaćoj sobi sredstvom koje sadrži klor. Imala sam zaštitnu masku (običnu) i naočale, ali očito bez efekta jer su me počele peckati oči i grlo. Koristila sam za oči kamilicu, par puta sam kapnula, ali kako bih god ušla u spavaću sobu, počelo me peći i lice. Radila sam krvnu sliku, uredna je, dobila sam tablete za alergiju. Jučer sam probala ući u sobu, još uvijek se osjeti miris klora i ponovno me peckaju oči. S disanjem nemam problema, ali kako si pomoći u ovoj situaciji?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
UDISANJE AZBESTA S KROVA
 

Možda je pitanje paranoično, pročitala sam puno Vaših upozorenja o azbestu, ali me zanima još nešto. Može li se azbest s krova kuće prilikom dužeg boravka u dvorištu, naći na odjeći i obući i donijeti u stan/auto i kasnije to udisati?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
ŠTETNOST TRANSFER LAKA
 

Radim sitotisak preslikače na dekal papir, koje je nakon nanošenja boja potrebno lakirati transfer lakom. Kolika je štetnost dugotrajnoj izloženosti tog laka? Koje posljedice po zdravlje mogu biti? Da li je moguće imati ozbiljnijih problema sa sinusima zbog izloženosti tom laku?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
TOKSIČNOST ETIOLA
 

Zanima me koliko i u kojoj mjeri je štetan etiol (tekući) - za ljude udisanjem, dermalnim kontaktom i sl. (Mislim na etiol koji se koristi protiv buha kod mačaka).

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
SANACIJA KAREPOVCA
 

Prvo sve pohvale za Vašu stranicu i sve Vaše djelatnike koji strpljivo odgovaraju na sva pitanja zabrinutih građana. Naime, ja sam trudnica u 4. mj. trudnoće iz Splita i zabrinuta sam za ovu sanaciju odlagališta Karepovac. Svakodnevno pratim izvještaj sa stranica NZZJZ kao i čistoće. Pratim kretanja plinova i merkaptana. Ono sto me zanima je koliko su oni opasni za moje nerođeno dijete? Želim naglasiti da živim 4 km udaljena od odlagališta, a radno mjesto mi je udaljeno 3 km zračne linije.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
KRONIČNO GUTANJE KOCKI ZA POTPALU VATRE
 

Jedem kocke za potpalu već tri godine. Što će biti sa mnom?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
POHVALA ZA STRANICU
 

Moje poštivanje. Nisam mogao, a da ne napišem, da sam rijetko kad vidio tako stručno, lako i razumljivo napisane odgovore na postavljena pitanja i tako jednostavno i kvalitetno uređenu stranicu, za tako iznimno opasnu temu. Hvala i lijep pozdrav.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
DRVOFIX
 

Masa za modeliranje koju bi pravila sadrži Drvofix. Zanima me da li je opasna nakon sušenja ako se prave ogrlice, naušnice i slično.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
OTROVNE BILJKE
 

Otrovnih biljaka ima svugdje u prirodi. Oleandar ljudi često sade. Uvijek možemo biljke slučajno dotaknuti rukama, stvarima, sjesti na njih. Ne poznajemo dovoljno biljke da bi prepoznali koje su otrovne. Da li se možemo tako otrovati? I da li je ta količina opasna?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
SLUČAJNO GUTANJE NITRO RAZRJEĐIVAČA
 

Otac je prije par sati slučajno umjesto vode popio gutljaj nitro razrjeđivača (u krivoj boci je bio). Odmah je popio slatkog mlijeka i jogurta, par puta izazivao povraćanje. Ne osjeća se loše. Brinem se da li je to sve dovoljno ili ipak moramo otići liječniku?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
BEBA PROGUTALA KOCKU ZA POTPALU VATRE
 

Beba od godinu dana progutala je komadić kocke za potpalu vatre. Nije sve progutala, ali u ustima su bili komadići koje sam isprala. Da li je to opasno?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
TOKSIČNOST TETOVIRANJA
 

Prijatelj se tetovirao s tušem i s iglom. Zanima me da li može dobiti otrovanje krvi, koliko je to opasno?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
PREGORENA ŠTEDNA ŽARULJA
 

Pregorjela nam je štedna žarulja, nije se razbila. Postoji li opasnost za nas i djecu?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
RAID SREDSTVO ZA UBIJANJE MRAVA I ŽOHARA
 

Zanima me da li Raid sredstvo za ubijanje mrava i žohara, u obliku praha (sadrži 0,05 g deltametrina u 100 g) može biti opasno za dišni sustav? Navedeno je na pakiranju da je štetno za vodeni okoliš i vodene organizme. Postoji li opasnost za čovjeka koji se nalazi u prostoriji u kojoj je posuto oko 500 g praha.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
PLIJESAN NA KORI KIVIJA
 

Dijete od 10 mjeseci je polizalo koru od kivia na kojem je bila plijesan. Može li mu sta biti?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
PROCES KOROZIJE
 

Bila sam u salonu za masažu, tijekom masaže sam uočila šipku koja je sva nagrižena, oksidirana. Pola sata sam disala iznad toga, zanima me je li to štetno?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
MIJEŠANJE BOJE ZA KOSU U ZDJELICI
 

Bojila sam kosu bojom od Loreala koja se sastoji od boje i hidrogena. Uzela sam zdjelicu koju uvijek koristim, međutim u trenutku nepažnje vratila sam je među ostale zdjelice za prehranu i sada ne znam koja od tih mi je bila za bojanje. Da li da ih bacim ili da operem u perilici za suđe?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
OPRAŠIVANJE STANA INSEKTICIDOM
 

Da li je štetno oprašivanje stana insekticidom? Imam dijete od 14 mjeseci i psa te sam u nedoumici da li da dozvolim oprašivanje stana, jer susjed ima problema s mravima i dolaze oprašiti cijelu zgradu.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
DIJETE I BOJA ZA KOSU
 

Dijete mi je stavilo u usta boju za kosu pomiješanu hidrogenom. Dali joj se može nešto dogoditi?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
SLUČAJNO GUTANJE BOJE ZA KOSU
 

Slučajno sam stavila olovku u usta s kojom sam miješala boju za kosu. Isprala sam dosta puta i ne osjetim više ništa. Da li se trebam brinuti.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
GUTANJE VODENOG STAKLA
 

Dijete mi je popilo vodeno staklo, trenutno je u bolnici ima opekline po grlu, jednjaku i želucu. Doktori me hrabre da neće imati posljedice, htjela bih čuti Vaše mišljenje.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
UDISANJE MIRISA IZGORJELE PLASTIKE
 

Zanima me da li je opasan miris izgorjele plastike?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
LAKIRANJE CIGLE
 

Prije svega, hvala na odličnoj i edukativnoj stranici!
Muž i ja smo u renoviranju stana. Lakirali smo kvadrat cigle ispred vrata, kako nemamo mogućnost preseliti se dok renoviramo, u toj istoj prostoriji i spavamo. Inače sam osjetljiva na vlagu, kemikalije i slične stvari. Tijekom noći probudio me kašalj i osjećaj iritiranih pluća koja su počela zviždati pri disanju. Koristili smo Hempel's Brick Varnish (vodonepropusni lak za ciglu, kamen, beton, fasadu i sl..), molim Vas savjet.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
ZBRINJAVANJE ŽIVE
 

Našao sam u šumi uz smeće bocu od pola litre na kojoj je piše sadrži živu. Boca je poprilično teška, u tekućem je stanju. Gdje odnijeti to?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
TIJESTO ZA PIZZU I ČARLI
 

Slučajno sam tijesto za pizzu stavila na mokar kuhinjski pult od mješavine Čarlija i vode. Tijesto sam oprala i ispekla, ali imam osjećaj da ima okus po Čarliju. Može li mi što biti?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
SREDSTVO PROTIV PLIJESNI
 

Danas sam čistila kadu sa sredstvom za gljivice i plijesni na bazi klora. Kupaona nema prozor te je isparavao miris tog sredstva. Nakon čišćenja stavila sam kapi u oči i jako su me pekle i suzile. Zanima me da li može biti štetno za zdravlje, jer sam udisala to.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
AZBEST SVUDA
 

Da li je prije postojala staklena/mineralna/kamena vuna za izolaciju s azbestom i ako da kako ju prepoznati?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
OŠTEĆENE AZBESTNE PLOČE
 

Možete li mi pomoći i preporučiti nekog stručnjaka za azbest, da procjeni opasnost od susjedovih azbestnih ploča?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
AZBESTNE PLOČE
 

Zabrinuta sam zbog azbestnih tj. salonitnih ploča na krovu jedne velike hale pokraj naše kuće. Naime, udaljena je kojih 20 metara od našeg dvorišta i stare su oko 30 godina. Bojim se zbog naše djece koja se igraju po dvorištu i mogu disati te azbestne čestice. Kako da provjerim da li postoje uopće čestice u zraku?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
ŽIVA I INTERNET
 

Molim Vas odgovor i savjet za pitanje o živi iz toplomjera, pošto ima raznih kontradiktornih uputa i informacija na internetu i ljekarnika. Zato mislim da je najbolje obratiti se stručnim osobama i ustanovama. Naime, jučer nam se razbio stari toplomjer sa živom i to na nezgodnom mjestu - na izlazu iz dnevnog boravka prema balkonu kada je ispao iz ruksaka kojeg smo htjeli protresti ne znajući da je toplomjer unutra. Komadiće stakla od toplomjera smo našli i u dnevnom boravku i na balkonu i u ruksaku. Međutim, našli smo samo 1 jako sitnu kapljicu žive na balkonu, ostatak ne možemo naći. Ne znamo da li je toplomjer već bio razbijen u ruksaku, pa je samo ispao na parket i na balkon ili se toplomjer razbio prilikom pada. Što da napravimo ako ne uspijemo naći živu, ako se ona razletila u sitne komadiće ili ako je ušla između parketa ili je zavučena negdje u ruksaku? Da li je doista jako opasno njezino isparavanje i dugo (negdje smo čitali i do 20 god.)? Nismo usisavali jer smo čitali da se tako razleti po cijeloj prostoriji i da se kontaminira cijeli stan. Isto da se nikako ne pere ta odjeća u kojoj smo bili kada je toplomjer puknuo, jer da je živa teža od vode, zadržati će se u sifonu ako ručno peremo, a mašina će se kontaminirati. Da li trebamo baciti ruksak i odjeću koja je bila u ruksaku za slučaj ako se toplomjer razbio prije, u ruksaku, za vrijeme izleta? Ili je dovoljno dobro (2 dana) prozračiti tu odjeću i provjetriti stan? Spominjali su i posipavanje sumporom tog dijela parketa gdje su se našli komadići stakla pa brisanje krpom? I još za kraj 2 pitanja; muž je imao zlatnu vericu na ruci kada se to dogodilo, a pročitao je da je i to opasno, jer čak nakit privlači živu i odmah se kontaminira. Ako nađemo i ostatak te žive, gdje to i kako trebamo zbrinuti? Oprostite što smo Vas zagnjavili i postavili puno pitanja, ali ni sami ne znamo što je ispravno i koliko je opasno za zdravlje. A i znate kako je, imamo nedoumice kada se radi o maloj djeci u koja borave u tom prostoru. Kada smo mi bili mala djeca, razbijali su se toplomjeri i bacali u smeće bez dodatne brige o otrovnosti žive. Ali, to je bilo vrijeme kada se nije znalo ni za azbest...

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
DOMESTOS U KUPAONICI
 

Kad čistim s Domestosom, kako da budem siguran da sam sav Domestos oprao s ruke, da li smijem jesti nakon toga, da li on s vremenom ishlapi.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
GUTANJE ŠAMPONA
 

Da li je sigurno progutati Balein šampon iz DM-a i što mi se može dogoditi?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
ACETON I PROSTORIJA ZA SPAVANJE
 

Kćerka cijelo vrijeme skida lak za nokte s acetonom u sobi gdje spava i to uvijek pred spavanje. Soba bude zagušljiva da je nemoguće disati. Postoji li opasnost za nju?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
VRTNE BILJKE
 

Voljela bih u vrtu napraviti veliku terasu okruženu bugenvilijom i oleandrom, no uvjeravaju me da su te biljke otrovne. Ne vidim problem, jer ih ne planiram jesti. Međutim, tvrde da je opasna i pelud, da ju vjetar može prenijeti i otrovati lozu te da dugotrajna izloženost tim biljkama dovodi do karcinoma. Koliko je to istinito?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
BOJANJE VRATA I DJECA
 

Lakirali smo vrata od ulaza, cijelo predvorje se osjeti po laku. Brinem se za dijete, jer cijelo vrijeme moramo prolaziti kroz vrata. Koliko je to štetno za djecu i trudnice?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
REPELENT ZA KOMARCE
 

Cijelo ljeto smo koristili Raid patrone protiv komaraca koji se stave u uređaj i koji ih grije pomoću električne energije. Uvijek smo ih koristili uz otvorene prozore. Pošto sam trudna, zanima me da li te kemikalije mogu našteti plodu?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
PROMETNICE I VRT
 

Majka sam bebe od dva mjeseca života koju dojim. Naime,svekrva mi ima vrt pored najprometnije ceste u gradu (radi se o obilaznici gdje dnevno prođu tisuće i tisuće motornih vozila svih veličina i jačina. Zanima me koliki točno utjecaj ispusnih plinova tj. olova ima na voće i povrće tj. na nas ljude koji to jedemo, a najviše na mene kao dojilju? Da li termička obrada umanjuje štetnost istoga?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
USTAJALA VODA I TRUDNOĆA
 

U sobi u kojoj spavamo imali smo vazu sa cvijećem (poklon) na koju smo nekoliko tjedana zaboravili, nije bas na vidljivom mjestu. Cvijeće se pretvorilo u suho, a vode je ostalo vrlo malo, postala je smeđa. Unazad par dana smo osjetili da lagano smrdi na nešto biljno, našli ju i bacili. Budući da sam u 26.tj.trudnoce, jako se bojim, u paničnom sam strahu da nije naškodilo bebi.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
SUHI OLEANDER I DIJETE
 

Dijete je stavilo suhi list oleandra u usta, nisam sigurna da li ga je zagrizla. Da li je on tako otrovan, i u kojem roku se pojave simptomi?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
GUTANJE OMEKSIVAČA ZA RUBLJE
 

Progutala sam vodu u kojoj je bio omekšivač za rublje, to sam primijetila nakon što sam osjetila miris parfema u ustima. Da li postoji mogućnost trovanja?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
RADIOAKTIVNOST GIPSANIH PLOČA
 

Kako se zaštititi od radioaktivnih tvari iz gipsanih ploča?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
RAZBIJENA FLUORESCENTNA ŽARULJA
 

Imam upit vezan uz toksičnost fluorescentnih žarulja. Naime, jučer je moj nećak, star 2,5 godine razbio štednu žarulju (cfl žarulja) iz stolne lampe. Budući da nisam znala da u istoj ima žive nego sam to naknadno saznala zanima me koliko je opasna ta količina živinih para za dijete. Žarulju sam odmah bacila i obrisala pod gdje je pala no nisam provjetrila prostoriju i nismo odmah otišli iz nje. Molim Vas da mi javite trebamo li dijete odvesti liječniku, odnosno što trebamo napraviti kako živa ne bi utjecala na zdravlje djeteta.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
MINERALNA VODA I BOJA
 

Muž je farbao metalnu ogradu i prolio boju na stol, na kojem je stajala boca mineralne vode. Nakon dva tjedna sam uzela tu bocu i popila vodu iz nje, zaboravljajući što se dogodilo prije. Voda je bila čudnog mirisa, a kad sam išla baciti vidjela sam da je boja nagrizla plastiku. Trebam li se brinuti?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
KEMIKALIJA U KUPAONICI
 

Prije nekih dva sata sam našpricao WC Sanitar (Labudov) Fresh Activ na pipe i zaboravio na to. Sada sam natočio čašu vode i popio (bez da sam prije isprao pipu) i osjetio u ustima lagani okus WC Sanitara. Čini mi se da nemam nikakve simptome osim psihosomatske reakcije (jer sam općenito hipohondar). Imam li razloga za zabrinutost?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
RAZBIJENI UPALJAČ I JAJA
 

Ispao mi je upaljač, dok sam pekao jaja na plinu. Upaljač je eksplodirao ispred mene i stvorio se veliki plamen koji mi je samo malo opržio ruku. Zanima me da li je ta rekacija mogla da ostavi tragove toksične ili kancerogene materije na jajima, jer sam ne razmišljajući kasnije i pod stresom pojeo ta jaja.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
UDISANJE PEPELA
 

Udisao sam prašinu pepela od lignit ugljena. Otežano dišem, što da radim?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
PLASTIKA I KEMIKALIJE
 

Sipala sam si u bočicu vodu iz slavine, ali je voda bila izrazito vruća. Rashladila sam ju kasnije s hladnom vodom i malo popila. Problem je u tome što dojim, a bojim se topljenja plastike i karcinoma, a još više jer dojim bebu.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
PEĆNICA I KEMIKALIJE
 

Prala sam pećnicu sa sredstvom namijenim za to (sadrži natrijev hidroksid). Dva dana nakon toga sam pekla u njoj, zatim me počelo peći u ustima. Spustio mi se tlak te sam se osjećala slabo (pomislila sam na trovanje kemikalijama). Izašla sam na zrak, pila vode i na silu povraćala. Sada se osjećam bolje. Trebam li posjetiti liječnika?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
AVIOINDUSTRIJA I LAKOVI
 

Radim sa autokitom 8 sati dnevno, i sa skykleen otapalom za avionsku industriju pa me zanimaju opasnosti autokita i otapala.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
OTROV ZA ŠTAKORE I LJUDSKO ZDRAVLJE
 

Da li je opasan otrov za miševe po čovjeka?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
BAKRENI LONAC I FIŠ
 

Par puta sam jela fiš paprikaš iz bakrenog lonca, trudna sam, zanima me da li nam može naškoditi, jer me hvata panika.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
AZBEST U ZAGREBU
 

Je li ovo azbestna fasada? Na balkonu zgrade, Zagreb. Često se zakačimo za nju pa se mrvi pa se bojim. Hvala. Link na sliku https://s16.postimg.org/6f5xo5iut/IMG_6823.jpg

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
PIKTOGRAM I RADNI PROCES
 

Dva mjeseca radim u poduzeću koje se bavi bojama i lakovima. Na svakom pakiranju ima oznaka GHS 08 i svakodnevno sam izložen tom isparavanju. Nemam nikakvih simptoma, ali me zanima da li je to štetno za moje zdravlje pošto sam svakodnevno tomu izložen?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
BOJENJE KOSE
 

Farbala sam kosu prije dva dana s Wellaton bojom. Nakon što sam osušila kosu, počela me glava probadati, od čega sam se uplašila. Otišla sam liječniku koji mi je propisao analgetike, jer me glava ne prestaje boljeti. Zanima me postoji li mogućnost da me glava boli od boje za kosu?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
ČIŠČENJE PEĆNICE
 

Čistila sam pećnicu s deterdžentom KH -7, nakon što sam ju isprala vodom stavila sam peći hranu. Tijekom jela sam skužila da hrana ima čudan okus i osjetila sam neko peckanje. Pretpostavljam da nisam dobro očistila pećnicu, postoji li mogućnost trovanja?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
TRUDNOĆA I ASEPSOL
 

Naime, ulazim u deveti mjesec trudnoće, ali sam se sjetila da sam ranije u toku trudnoće koristila Asepsol koji nije bio propisno razblažen. Da li je udisanje moglo ikako da utiče na bebu?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
TRUDNOĆA I ČIŠĆENJE
 

Tijekom trudnoće čistila sam, dva puta, keramičku posudu s ACE izbjeljivačem za bijeli veš, a nakon toga sam isprala sudoper s octom i sodom bikarbonom. Nije to dugo trajalo, da li je to moglo naškoditi plodu?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
PAS I KEMIKALIJA
 

Da li sapun može nauditi psu?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
PEPEO I NJEGOVA ŠTETNOST
 

Grijem se preko zime na drva. Potpaljujem vatru sa onim kockama na bazi piljevine i alifatskih ugljikovodika (jedno vrijeme sam koristio i one na bazi kerozina i formaldehida). Drva ložim u kamin (ne zidani ili ugradbeni, nego onaj prenosivi, metalni). Čitam na internetu da se pepeo može koristiti kao kalijum-fosfatno đubrivo. Također se kaže da pepeo podešava pH vrijednost tla kao i da može sadržavati teške metale. Pošto bih ga ja koristio u vrtu i u vocnjaku, zanima me da li s obzirom da je od drveta, da koristim za potpalu te kocke, da drva ložim u kaminu, mogu li ga bezbedno koristiti u vrtu u onoj preporučenoj količini 10kg/100m2/godišnje bez opasnosti da bi se u njemu mogli naći teški metali ili neke druge štetne materije nastale procesom izgaranja, ili ta potencijalan opasnost ipak postoji. Drvo koje ložim je bukva, bagrem, hrast, kao i granje od različitih vrsta drveća. Također možete li mi reci da li u nesagorenim ostatcima drveta u pepelu postoje PAH-ovi ili druga štetna jedinjenja? Zanima me da li bi pepeo koji dobijam mogao da koristim u vrtu bez ikakve dugoročne opasnosti (da se npr. ne bi taložili teški metali ukoliko ih ima u pepelu) ili ga ipak ne bih trebao koristiti? Da li je pepeo bezbedan kao đubrivo ili ipak postoji potencijalna opasnost od teških metala ili nusprodukata od sagorijevanja? Mnogi kažu da je pepeo koristan, ali se bojim pošto to ne pišu neki stručnjaci na internetu, a i napomene uvijek da pepeo može sadržavati teške metale? Ne spominju neke druge štetne supstance.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
OŠTEĆENI EMAJL
 

Ukoliko je emajl na posudama oštečen, izriban vremenom od ribanja spužvama ili onim metalnim smotuljcima za ribanje posuđa , da li takve posude mogu izlučivati štetne materije ili metale ukoliko se u njima kuha ili peče ili prži hrana?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
RAZGRADNJA KEMIKALIJA
 

Molio bih Vas da mi pojasnite da li se kemikalije iz deterdženata, sapuna, gelova, šampona, praškova za pranje rublja u propusnim septičkim jamama (onim starijim jamama kakve su pravili naši stari), jednokomornim dubine između 1-2 metra, uspijevaju razgraditi na ne opasne i ne štetne materije i da li se razrađuju ukoliko se te jame ispumpavaju u manje rupe koje nisu zatvorene (koje imaju funkciju prelivnih jama). Jasno mi je da te sive vode mogu dospjeti u podzemne vode i odatle opasnost. Da li ih tlo može profiltrirati I da li se tlo može zagaditi na duži period ukoliko su jame ispumpavane u dvorište ili vrt, ili se vremenom tlo očisti a te materije od kemijskih sredstava razgrade?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
GORKI BADEM
 

Trudna sam 18 tjedana. Pojela sam samo jednu košticu gorkog badema, misleći da je običan badem I onda saznala da se ne smije jesti. Zanima me dali može da ima posljedice po plod?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
KARTONSKA AMBALAŽA I VRT
 

Zanima me da li i koje kemikalije sadržava kartonska ambalaža. Naime, imam organski vrt i kao podloga za malčiranje se stavlja kartonska ambalaža i novine pa ako ima nekih štetnih kemikalija u kartonu, po meni ga nema smisla stavljati.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
OPASNOST OD GLJIVA
 

Da li je mala količina otrovne gljive otrovna, odnosno ako se drži u ruci ili se dotakne te nakon toga ne opere se ruka, pa se onda rukama dira hrana i stvari. Koliko vremena od otrovanja, otrovna gljiva može naštetiti?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
BATERIJE IZ TELEFONA
 

Zanima me da li je bijela nakupina koja se stvorila na alkalnim baterijama unutar bežičnog kućnog telefona, toksična i nadražujuća? Očito je prošlo dosta vremena od curenja baterije, jer sam to tek danas primijetila, a telefon sam koristila i ja i moji ukućani. Znam da je tekućina iz baterije kad iscuri vrlo opasna, a ovdje je prošlo dosta vremena, jer su ostale samo sasušene bijele mrlje, kao proliven i sasušen jogurt. Možda je glupo pitanje, ali me malo strah jer sam to dirala rukama i imala znači dodir s kožom, a ne znajući što se dogodilo.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
LAKIRER I RADIONICA
 

Lakirer sam i koristim boju u obliku praha marke Brillux. Boja se nanosi električnim pištoljem na predmet od metala. Predmet koji se farba je u komori, a ja sam izvan komore i farbam kroz vrata. Nisam skroz izložen udisanje te prašine, jer ona ne izlazi puno izvan komore, ponekad se moram malo nagnuti kako bih bolje ofarbao donji dio predmeta. Radim s običnom platnenom maskom. Da li je taj prah opasan za pluća?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
PEPEO I KOMPOST
 

Grijem se u zimskom periodu na drva. Na internetu vidim da mnogi preporučuju pepeo od drveta kao ekološko đubrivo bogato kalijumom i fosforom. Pošto bih ga ja želio koristiti u svom vrtu i voćnjaku, zanima me da li bih ga mogao koristiti bez opasnosti po zdravlje? Koristio bih ga na način da poprašim samo malo po vrtu i voćnjaku, npr površinu od 450 m2 bih pođubrio pepelom u količini od recimo do maksimalno 4 kante od 10 litara. Da li bih ga na taj način mogao koristiti svake godine ili ne nužno svake budući da se nalaze u njemu i tepki metali u tragovima? Također iako je pepeo drveni za potpalu koristim hepo kocke (one kocke za potpalu na bazi kerozina, bijele) i koristio sam jedno vrijeme one kartonske rolne od toalet papira. Piše na pakovanju i što sam uspio naći na internetu da hepo kocke u potpunosti sagorijevaju, ne znam da li vjerovati tome, pa me zanima da li bi mogle ostaviti opasne materije nakon izgaranja, teške metale i slično i da li bih na taj način ugrozio svoje zdravlje? I drugo, da li ti kartoni rolni od toalet papira (kartonska rolna koja preostane nakon što se toalet papir iskoristi) sadržavaju štetne materije ili teške metale s obzirom da se prave od recikliranog papira? Želio bih iskoristiti taj pepeo, a ujedno i biti siguran da mi to ne bi naštetilo zdravlju, bilo mome, bilo na duži rok djeci, unucima?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
USISAVAČ I ŽIVA
 

Prije 3 tjedna supruga je razbila živin toplomjer i sav sadržaj odmah usisala. Vrećicu smo odmah drugi dan bacili, a nakon 2 tjedna i promijenili filtar. Na internetu se mogu pronaći mnogobrojni članci s opasnim upozorenjima za koje sam svjestan da im također treba pristupati oprezno, no brine me ipak što se tamo između ostalog navodi da takav usisivač također treba baciti jer je on kontaminiran i sa svakim novim usisavanjem on raspršuje kapljice po stanu, u kojem se u našem slučaju nalazi mala beba od 4 mjeseca. Pitam se da li je naša beba i dalje u opasnosti i da li bi zbog toga trebali baciti usisivač odnosno što je taj krajnji korak poduzimanja kako bismo zaštitili dijete od trovanja odnosno mentalnih poteškoća kojima navedeni članci obiluju?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
DOMESTOS PROTIV GLJIVICA
 

Imam gljivice na noktu, pokušao sam ih odstraniti sa nekim preparatima iz ljekarne koji su za uklanjanje istih i nisu se povukle ni nakon mjesec dana. Prijateljica mi je preporučila uporabu Domestosa jednom do dva puta dnevno na područje nokta, kazavši da su se njoj tako povukle gljivice. Zanima me može li se Domestos kao takav koristiti za primjenu na čovjeku i da li će se gljivice povući nakon takvog tretmana?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
FORMALDEHID I IVERICA
 

Možete li mi reci koliko je isparavanje formaldehida iz iverice štetno? Uselili smo se u novi stan sa bebom, imamo dosta namještaja rađenog po mjeri od iverice. Načula sam priče da iverica zrači, raspitala se okolo i saznala da je sporan formaldehid. Zanima me da li je to opasno samo za radnike ili i nas stanare te da li se prozračivanjem može riješiti?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
AZBEST NA KUĆAMA
 

Pročitala sam na internetu da su azbestne ploče jako opasne, a mi živimo 11 godina pokraj kuće koja je dosta stara i ima azbestne ploče, a pretpostavljam da su i zidovi. Također, u dijelu gdje živimo dosta vikendica ima krovove od azbestnih ploča. Mene je jako strah, a posebno za djecu. Koliko to može zapravo biti opasno za zdravlje i zdravlje naše djece? Molim Vas odgovorite jer me jako strah.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
GUTANJE DETERDŽENATA
 

Jučer sam slučajno popio vodu u kojoj je bilo malo deterdženta Fairy za pranje posuđa i odmah nakon toga popio malo mlijeka. Nisam osjetio neke velike probleme osim malo bola i peckanja u trbuhu. Jutros također osjećam navedene probleme, samo što još imam osjećaj žgaravice. Da li je moguće trovanje i oštećenje nekih probavnih organa od tolike male količine te da li moram potražiti liječničku pomoć?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
PLASTIČNA AMBALAŽA I VRT
 

Da li je opasno i štetno po zdravlje koristiti plastičnu ambalažu u kojoj je bila staklena voda, npr. zalijevanje voća u voćnjaku.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
FLUOR U PASTAMA ZA ZUBE
 

Prije svega da želio bih da se Vama i Vašim suradnicima zahvalim na fenomenalnoj stranici. Moje pitanje je vezano za fluor, koliko je on prema Vašim saznanjima koristan i koji su rizici? Na zubnim pastama postoji upozorenje da se na guta, pogotovo se odnosi na djecu.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
DOMESTOS I ČIŠĆENJE
 

Zanima me kakvi su simptomi trovanja udisanjem solne kiseline pomešane Domestosom. Inače upravo sam ribala kupatilo i pomešala dva pomenuta sastojka. Nije mi uopšte dobro, ne mogu da udahnem vazduh kako treba, imam osećaj i kad udahnem da me ubija bol u plućima. Molim za savet sta da radim inače dojim i bebu, da li smem da nastavim ako se radi o nekom trovanju.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
ORAŠASTI PLODOVI
 

Da li je potrebno guliti kožu sa badema i koštica marelica te da li se time gube neki vrijedni sastojci?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
SALATA I INSEKTICID
 

Salata u rastu posuta je prahom protiv mrava, nekim stranim insekticidom, umjesto pužomorom. Smijem li konzumirati salatu i koji je utjecaj tog praha na biljke te da li je pužomor opasan?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
ŠTEDNA ŽARULJA
 

Prije 2 do 3 mjeseca mi je ispala štedna žarulja na pod i malo se razbio jedan dio stakla na dnu, jako malo, pokupio sam to kao najobičniju žarulju i bacio. Međutim, nisam znao da je to opasno, jer valjda sadrži živu. Možete li mi reći postoji li ikakva opasnost za zdravlje jer u kući imamo i malu bebu?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
ŽIVIN TOPLOMJER
 

Razbila sam živin toplomjer u dječjoj sobi. Svu količinu sam pokupila i usisala te provjetrila. Strah me jer u toj sobi beba spava te da li je to štetno za nju?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
HRANA I STIROPOR
 

Naručujemo dostavnu hranu, posude u kojima hrana dođe su od stiropora i obično hrana (pod utjecajem topline) dobije miris po stiroporu, da li postoji opasnost za zdravlje?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
TRUDNICA I ORGANSKA OTAPALA
 

Trudna sam 10 tjedana, a ured u kojem radim smo prošli tjedan renovirali (bojanje zidova + lakiranje parketa). Lak za parket je neki koji se suši 24h, ne znam sastav. Može li udisanje ovog laka i boja bit opasno za moju bebu? Kad se preporuča vraćanje i rad u prostoriji koja je lakirana!?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
KEMIKALIJE U FRIZERSKOM SALONU
 

Žena mi radi u frizerskom salonu u kojem koristi različite boje za farbanje, nemaju ventilaciju. Dogodi se da moja supruga dnevno obavi četiri bojanja kose, što bi značilo da dosta udiše pare od tih boja. Postoji li mogućnost trovanja tim parama i koji bi bili simptomi?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
POSUĐE ZA DOJENČAD
 

Majka sam dojenčeta i nisam u mogućnosti dojiti. Molim Vas savjet u kojem posudu je najbolje prokuhavati vodu? Isto tako i kuhati povrće za dohranu?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
SMOTHIE I BLENDER
 

Neki dan mi je pregorio blender, tj. plastika se istopila dok sam pravila smothie pri najvećoj brzini. Smothie i blender sam odmah bacila. Brine me da li je moguće da se plastika povremeno topila i dospijevala u smothie.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
ZLATARNICA I KEMIKALIJE
 

Radim u zlatarnici, slučajno mi je ispala bočica dušične kiseline i prsnula mi na lice i malo na usnice. Odmah sam se umio i popio sodu bikarbonu. Lice me malo peče, da li mogu imati neke posljedice za zdravlje?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
SILIKONSKI KALUPI I HRANA
 

Da li su silikonski kalupi štetni za organizam, posebno tokom pečenja hrane u njima?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
AUTOLAK I NAMJEŠTAJ
 

Ofarbao bih neke dijelove namještaja od spavaće sobe autolakom. Zanima me je li to opasno zbog isparavanja autolaka? Da li lak isparava i kad je suh?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
STARE ZGRADE I AZBEST
 

Danas sam otkrila da je zgrada u kojoj živim izvana popločena azbestnim pločama. Zgrada je iz 60-ih godina i te ploče izgledaju derutno i dotrajalo. Nalaze se tik ispod prozora. Zanima me koliko je velika opasnost od udisanja čestica azbesta koje nam, možebitno, ulaze u stambeni prostor. Što činiti, kako se zaštititi? Napominjem da s nama živi i malo dijete i apsolutno mi nije svejedno.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
ORGANSKA OTAPALA I DJEČJI KREVET
 

Kod stolara smo naručili krevet za dječju sobu. Od punog je drveta i bojano je bijelim bojom tj. lakom, vjerojatno onim u spreju. Kad smo došli provjeriti nijansu boje, radiona u kojoj je bio krevet je izrazito smrdjela po tom spreju tj. laku, te sam, obzirom na 28. tjedan trudnoće, napustila prostoriju već za 2 minute. Idući dan nam je krevet dovezen i stajao je 5 dana u podrumu, kako bi se "izvjetrio miris". Sada je u dječjoj sobi i naša trogodišnjakinja spava u njemu već par dana. Iako provjetravamo sobu, miris se još uvijek osjeti. Dodatno, dio kreveta je spajan ljepilom. Ne znam koje ljepilo i koji lak je korišteno. Da li je taj miris opasan za dijete i mene trudnicu da ga i dalje udišemo?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
BOJANJE BICIKLA U KUĆNOJ RADINOSTI
 

Farbao sam bicikli sa zelenom bojom u zatvorenoj prostoriji koja nije imala ventilaciju. Nakon što sam završio vidio sam da mi je nos zelen te sam ispljunuo zelenu boju. Osjećam se trenutno dobro, ne znam da li moram otići liječniku.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
OPASNOST OD ELEKTRONIČKIH NAPRAVA
 

Jesu li sve elektroničke naprave opasne ako su u spavaćoj sobi i ako jesu koje su posljedice???

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
GUTLJAJ STIRENA
 

Radim u proizvodnji staklenih vlakana, gdje koristim aceton, stirol, sorin. Prije dva dana sam zabunom misleći da je voda, popio par gutljaja stirola. Još mi je muka u trbuhu, kasnije sam i povratio. Zanima me da li mogu imati negativne posljedice na zdravlje?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
ŠTEDNA ŽARULJA
 

Mijenjao sam štednu žarulju te je nezgodno uhvatio. Komadići su pali po meni, stolu te podu. Nisam znao da štedne žarulje sadrže opasnu živu i još niz nekih karcinogenih tvari dok mi majka to nije rekla. Pogledao sam na internetu malo o tome, piše sve i svašta i sad imam osjećaj da sam se razbolio zbog toga. Komadiće sam pokupio rukama te ostatak pomeo, uopće ne obraćajući pažnju na živu, i bacio u smeće. Molim Vas za stručni odgovor, jer panika me uhvatila, mislim da sam se razbolio čitajući sve to. Koliko je štetna štedna žarulja i da li stvarno ima negativnih posljedica na zdravlje?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
IVERICA U ORMARU
 

Pred 2 tjedna sam kupio novi klizni ormar od iverice u Mimi za dječju sobu. Normalno kad sam slagao i sad još poslIje osjeti se miris novog namještaja zbog toga nisam još pustio dijete da spava u toj sobi. Zanima me ako mi možete reći koliko vremena mora proći da bude sigurno spavati u sobi te koje posljedice može izazvati taj miris na ljudsko zdravlje. Da li može ostaviti kakve trajne posljedice po ljudsko zdravlje jer sam negdje pročitao da može uzrokovati trajne depresije i anksioznost odnosno trajno oštećenje središnjeg živčanog sustava.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
TRUDNOĆA I KEMIKALIJE
 

U 27 sam nedelji trudnoće i upravo smo se preselili. U novom stanu smo odlučili da ćemo napraviti krevet za spavaću sobu od drvenih paleta, od borovine. Palete su nove iz fabrike i nisu tretirane hemikalijama, samo toplotom (heat treated) pa one ne predstavljaju problem, ali imaju jak miris novog drveta. Osim toga, trebalo bi ih nečim premazati za čuvanje predstavljanja dušeka. Da li taj miris može biti opasan u trudnoći na bilo koji način i čime da ih premažemo a da ne bude toksično za mene i bebu?? Hvala!

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
KLOROFORM
 

Što je hloroform i čemu je namenjen?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
PROBLEM S DIMNJAKOM
 

Možete li mi pomoći, imam problem sa dimnjakom paljen je i očišćen, ali stalno se osjeti miris smole u kući te i preko ljeta se osjeti kada je pritisak?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
PEĆ I UGLJIKOV MONOKSID
 

Imamo peći na drva na čijoj grijaćoj ploči je nastala pukotina. Kroz pukotinu se ništa ne dimi ali me interesira postoji li opasnost istjecanja ugljičnog monoksida kroz tu pukotinu i je li ta peći još uvijek ispravna?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
MIRIS POKVARENIH JAJA
 

Zanima me postoji li neki način kojim bih mogla riješiti smrad sumpora iz sobe, provjetravanje ne pomaže. Živimo na katu kuće, te je u sobi ispod naše peć na drva, dimnjak od te peći prolazi uz našu sobu. Dimnjak se zaštopao, dimnjačar je bio i morao je spaljivati tu čađu, uspio ga je očistiti, ali iza njega je ostao drugi problem, a to je nesnosan miris pokvarenih jaja u sobi. Hoće li taj miris s vremenom nestati ili imate neki prijedlog kako da ga se riješimo. To nam je spavaća soba i nije baš ugodno lijegati i buditi se u tim mirisima, a sumpor baš i nije zdrav pa sam dosta zabrinuta.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
SOLANIN I KRUMPIR
 

U podrumu imam pune vreće krumpira koji je nažalost isklijao, vjerojatno od ovog toplog vremena. Da li je takav krumpir jestiv pogotovo me zanima jer imam bebu od 8 mjeseci kojoj bi davala domaći neprskani krumpir ali me brine to što sam čula da u njemu ima neka supstanca koja je toksična kad isklija.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
BOJE I LAKOVI
 

Molim Vas pomoć vezano uz dva problema koja me muče. Mama sam troje male djece koja se uglavnom igraju na podu. Parket u stanu lakiran je i brušen prije 10 godina, a posljednjih nekoliko godina se taj, pretpostavljam, lak počeo odljepljivati. Radi se o komadićima prozirnih "krpica" (izgledaju kao komadići najlona) koje nalazim posvuda. Pretpostavljam da su mnogi završili djeci u ustima, pa Vas molim ako mi možete reći da li je zdravlje moje djece, zbog navedenog, na bilo koji način ugroženo? Nadalje, suprug je bojao kuhinjske ormariće na balkonu dok su se djeca igrala u sobi pored. Kada sam ušla u stan osjetio se miris boje, a na balkonu (gdje je suprug bojio-bez maske) je miris bio gotovo zagušujući (prozor je bio otvoren). Radi se o Hempel razrjeđivaču i "Hempalux-sjajni-brzosušeći završni emajl". Obzirom na navedeno, molim Vas odgovor da li je isparavanje (ili miris) moglo naštetiti djeci i mužu. Radi se o izloženosti od cca 2 sata.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
DIJETE PROGUTALO ACETON
 

dok sam skidala lak za nokte acetonom, kćerkica me je zvala da je stavim na nošu, dok sam to uradila, sin od 2 godine je uzeo aceton. Najverovatnije nije ništa uradio ali se ipak plašim da nije malo nagnuo i progutao. Htela sam ga voditi lekaru, ali muž kaže da sam paranoična. Prošlo je tri sata od toga, nema nikakvih simptoma još uvek. Da li da ga vodim ipak lekaru ili bi se simptomi trebali već pojaviti da je progutao?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
AMALGAMSKE PLOMBE I TRUDNOĆA
 

U 7. sam mjesecu trudnoće, prije nekog vremena odlomio mi se komadić zuba, zub je od prije popravljen i stavljena mi je crna plomba, koja bi se sad trebala zamijeniti zbog puknuća zuba, da li i koliko je opasna zamjena crne plombe bijelom u trudnoći? Iako su ginekolog i stomatolog rekli da se to može bez problema napraviti, zanima me vaše mišljenje.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
GUTANJE DETERDŽENATA
 

Dijete mi je progutalo deterdžent za suđe Camea nakon toga je odmah povraćala pa se bojim posljedica jer veli da ju peče grlo.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
PERILICA ZA RUBLJE I ŽIVA
 

Razbili smo toplomer sa živom. Pokupili smo šta smo videli i usisali a vrećicu iz usisivača izbacili. Ne znamo da li je nešto prslo na odeću koju smo ubacili u mašinu za pranje. Da li je mašina zagađena, šta ako se u njoj pere odeća novorodjenčeta?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
TRETMANI LJEPOTE I DOJENJE
 

Rodila sam prije tri mjeseca i dojim bebu uz dohranu. Na poklon sam dobila paket za mršavljenje koji uz vježbe sadrži i suhe ozonske kupke koje ubrzavaju mršavljenje. Što i kako ozon djeluje na organizam ne znam. Na tretmane bih krenula sutra. U telefonskom razgovoru sa zaposlenicom tog beauty centra sam dobila informaciju da ako dojim onda je najbolje malo odgoditi tretmane s ozonom i s njim započeti kasnije jer postoji opasnost od gubitka majčinog mlijeka. Naravno da sam prosurfala internetom na tu temu i samo sam naišla na forum u kojem se govori da ozon djeluje na način da izvlači otrove iz organizma i koji na taj način mogu doći u mlijeko. Zanima me da li ozon zaista kroz majčino mlijeko izbacuje toksine van organizma; te ako ne, da li je opasan na bilo koji drugi način za bebu tj. mlijeko?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
LAKIRANJE PARKETA
 

Prije svega pohvala za postojanje ovakvog portala kao mjesta gdje se mogu dobiti odgovori na pitanja vezana za probleme toksina i drugih tvari u kućanstvu. Moje pitanje je vezano za trajanje i štetnost isparavanja laka za parket. Prije 4 tjedna je parket u kući lakiran Chromoden poliuretanskim dvokomponentnim lakom, u nekoliko slojeva. Uselili smo se prije nekoliko dana no još uvijek se dosta osjeća miris laka iako provjetravamo prostor koliko to dopuštaju trenutne niske temperature. S obzirom da imamo troje jako male djece, prilično sam zabrinuta je li taj miris štetan njima za udisanje. Ljubazno molim vaše mišljenje, kako to da se tako dugo osjeća miris laka, koliko otprilike dugo traje isparavanje i je li nam štetno boraviti u prostoru gdje se osjeća njegov miris? Postoji li način da se ispita kakvoća zraka u našem stambenom prostoru da se vidi ima li i u kojoj količini štetnih čestica povezanih s lakom za parket?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
VODICE ZA ISPIRANJE USTA
 

Sinoć sam slučajno progutao gutljaj Dontodonta, vodice za ispiranje usta, 75 % alkohola. Trenutno što osjećam jedino je svrbež, nisam povraćao niti imam mučnine. Mogu li se otrovati samo od jednog gutljaja?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
ODJEĆA I KEMIKALIJE
 

Nedavno sam u jednoj trgovini kineske robe u Rijeci kupila majicu koju sam kod kuće htjela probati. Majicu sam obukla i odmah svukla nakon čega se majica počela parati kao da je od papira. Nedugo nakon toga sam obrisala nos i na maramici je bilo crne boje. Inače majica je bila crne boje, po sastavu 95 % pamuk (što ne vjerujem) i 5 % poliester. Taj crni trag u nosu me je malo preplašio. Da li smatrate da je u majici moglo biti kakvih štetnih sastojaka nepovoljnih na moje zdravlje?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
GUTANJE LJEPILA
 

Progutao sam malo ljepila, može li mi se što dogoditi?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
SUSJEDI I PLINOVI
 

Stanujem u četvrtom katu zgrade koja ima ventilacijski sistem ali ne radi više od 15 godina. Stanar ispod mene je izvršio adaptaciju stana bez daje po završetku radova netko od mjerodavnih izvršio pregled. Više puta se u mom stanu osjeti nepodnošljiv smrad, pa sumnjam u nepravilnosti kod adaptacije stana. Bojim se da bi jednog dana moglo doći do trovanja moje obitelji. Molim Vas za komentar i prijedlog rješenja.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
TROVANJE
 

Kako otrovati čovjeka a da ispadne kao moždani i srčani udar?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
KAMIN I KEMIKALIJE
 

Kupili smo kamin, nakon što smo naložili počeo se osjetiti čudan miris kemikalija. Zanima me što učiniti, jer taj miris se cijelo vrijeme osjeti. Napominjem da imamo trudnicu u kući.

Pogledajte odgovor
Otrovi
HZTA
Otrovi
Postavite nam pitanje Postavite nam pitanje
Sve o otrovima
 
Prevencija Knjiga o toksikologiji
Otrovno.com
 
Otrovi
Hrvatski zavod za toksikologiju i antidoping Postavite nam pitanje
Posjetite web stranice zavoda
Sve o otrovima
Otrovi
 

Posjeti stranice Službe za antidoping Hrvatskog zavod za toksikologiju i antidoping (HZTA)

Hada
Posjetite web stranice službe
Sve o otrovima