Otrovno.com O otrovima Brošure i knjige o toksikologiji Pitanja i odgovori  
 
 
Otrovno.com Gdje se nalazim: Naslovnica - Pitanja i odgovori
 
Otrovi
Pitanja i odgovori
Otrovi
Otrovi
TRUDNOĆA I MIRIS PARKETA
 

Trudna sam 14 tjedana, danas bi se trebali useliti u novi stan u kojem je prije tjedan dana lakiran parket, ofarbani zidovi te vrata. Koliko mogu ti mirisi biti štetni za plod?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
DJECA I KEMIKALIJE
 

Dijete je stavilo u usta miris koji se nalazi u perilici suđa, odmah je zaplakalo. Pretpostavljam da zbog ružnog i jakog mirisa nije progutao, isprala sam mu odmah usta. Trebam li biti zabrinuta?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
SPREJ PROTIV ŽOHARA
 

Koliko se ne smije boraviti u sobi koja je prskana Raid sprejom protiv žohara i mrava. Da li se u ostatku stana može boraviti ako su vrata sobe cijelo vrijeme zatvorena te se soba prozračuje?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
NEZGODE U KUPAONICI
 

S aerosolnim raspršivačem sam pošpricala cijelu kupaonicu, koja ujedno nije prozračena i bila u njoj nekih 20 minuta. Sad otežano dišem, također čitala sam na internetu da može doći do smrti živog bića. Preplašena sam, molim odgovor.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
ZRAČENJE I TRUDNOĆA
 

Trenutno kod nas obitavaju roditelji jer njegov otac ima karcinom pluća i liječi se u Zagrebu. Ide na 30 zračenja, trenutno nije ni na pola. Ja sam 6 tjedana trudna, otkriveno je prošli tjedan. Zrači li on? Je li to opasno za mene i bebu?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
SREDSTVA ZA ZAŠTITU BILJA
 

Slučajno sam dotaknuo nož kojim je otvoren prah protiv korijenja. Odmah sam oprao ruke, može li mi što biti?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
JESTIVA JUHA
 

Prilikom kuhanja juhe, procijedila sam zabunom vrelo ulje i luk kroz plastično cijedilo. Nastala je rupa. Nisam sigurna da li je kakav milimetarski komadić plastične mreže upao u juhu. Da li je juha za jelo?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
STRAH OD AZBESTA
 

Za petnaestak dana u stambenoj zgradi u kojoj živimo počinje uklanjanje azbestnog krova. Živimo na predzadnjem katu, jedno dijete bi u vrijeme uklanjanja bilo u školi, dok sam jutrima kući s malim djetetom i zanima me da li postoji neka opasnost prilikom uklanjanja i da li bi bilo pametno da odemo na tih par dana kod rodbine?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
ČIŠĆENJE OCTOM U TRUDNOĆI
 

Trudna sam 12 tjedana. Jutros sam čistila kadu nerazrijeđenim bijelim octom. Potrošila sam otprilike 2-3 dl alkoholnog octa i pustila da odradi svoje, ali nakon par minuta su mi počele suziti oči i pare octa su mi smetale pri disanju. Sve skupa je trajalo svega nekoliko minuta i prestalo je kad sam isprala kadu i izašla na svježi zrak, ali brine me da li sam time naštetila bebi ili sebi.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
GUTANJE SPREJA PROTIV KOMARACA
 

Zanima me da li se može nešto dogoditi, i koji su simptomi, jer mi je sprej protiv komaraca (za špricanje tijela) ušao u usta?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
DOMESTOS I TUŠIRANJE
 

Našpricala sam kadu Domestos sprejem, kojeg sam malo isprala. Kasnije je došla tetka s malom kćerkom koja je imala visoku temperaturu, i u žurbi smo je otuširale. Zaboravila sam da nisam isprala baš cijeli Domestos. Da li joj može biti nešto od toga?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
OTROVNOST GLETOFIXA
 

Da li je Gletofix otrovan za pse? Imam 4 psa i jedan od njih je pokidao vrećicu s Gletofix-om i onda jedan od njih ne znam da li je samo umočio njušku ili je jeo. Nema nikakvih korisnih informacija na internetu pa sam slučajno vidio da postoji ovakav portal i pomogli ste puno ljudima pa sam mislilo da bih i meni pomogli. Jos jedno pitanje: Ako je otrovan gletofix kako mogu da spriječim otrovanje?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
OMEKSIVAČ – KARCINOGENOST
 

Da li su omekšivači za rublje karcinogeni?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
POVIŠENI JETRENI ENZIMI
 

Suprug radi u tvornici plastične stolarije, točnije na staklima gdje nanosi neku crnu tekućinu s kojom se lijepe vakuumi. Zadnjih mjeseci ima povišene jetrene enzime, postoji li mogućnost od gore navedenog?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
RAID I DJECA
 

Koristimo Raid da riješimo komarce i ostale kukce koji uđu u stan kroz balkonska vrata. Suprug pošprica sve prostorije, te malo kasnije prozračimo sve kroz prozore na kojima je zaštitna mreža. S obzirom da imamo osmomjesečnu bebu koja sve stavlja u usta, da li nakon špricanja Raid-om na stvarima (igračke, posteljina,..) ostaje tanki film tih čestica ili ispari?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
RAZBIJEN ŽIVIN TOPLOMJER
 

Supruga je razbila živin toplomjer u kupaoni. Sve čestice sam pokupio, ljepljivom trakom one najsitnije. Zanima me daljnja procedura tj. kako u potpunosti očistiti mjesto s obzirom da imam malu bebu i kako biti siguran da je sve očišćeno i da neće utjecati na bebu. Hvala na odgovoru.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
POVIŠENE VRIJEDNOSTI ŽIVE U KRVI
 

U krvi mi je pronađena živa u količini 7,6 μg/l, referentna vrijednost je <5, a pročitala sam da već količina od 3,5 μg/l može imati utjecaja na razvoj fetusa pa me zanima da li je sigurno zatrudnjeti uz navedenu količinu žive u krvi te da li se živa može na siguran način odstraniti iz tijela i kako.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
PLIJESNI NA ŠIPKU I TRUDNOĆA
 

U 11. tjednu sam trudnoće i danas sam slučajno pojela šipka, a na nekim zrncima sam kasnije vidjela malo plijesni. Koliko je to opasno, za bebu?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
ACETON NIJE REPROTOKSIČAN
 

Zanima me da li slučajnim udisanjem kemikalija i acetona može naštetiti plodu u trudnoći?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
STIROPOR U VODI
 

Upala nam je tabla stiropora za izolaciju u bunar iz koga pijemo vodu, da li je opasno da pijemo vodu sada iz bunara i da li stiropor ispušta nešto u vodu?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
TROVANJE VODOM
 

Je li se moguće otrovat čistom vodom ako je dovoljno popiješ?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
MIRIS BITUMENA
 

Majstori su u bitumensku hidroizolaciju u našem apartmanu usuli 3 puta veću količinu Resitol bitumenskog premaza na bazi organskih otapala ispod bitumenske ljepenke. Osjećamo vrlo intenzivan miris pogotovo kada su više temperature, te smo vrlo intenzivan (vrlo odvratan smrad) osjećali na terasi poviše apartmana u kojem su rađeni radovi na hidroizolaciji. Budući smo se informirali i utvrdili da je Resitol baziran na white spiritu kojega sačinjavaju aromatski ugljikovodici molim vas za vaše stručno mišljenje u kolikoj mjeri su udisanja toksična i na koji način možemo neutralizirati ove štetne plinove. Da li trebamo kompletno istući sav betonski sloj koji je popio ovu kemikaliju u 3 puta većoj količini nego je propisano u uputstvu za upotrebu? Postoji li ustanova koja mjeri i detektira emisiju toksičnih plinova na zahtjev privatnih osoba? Bila bi Vam zahvalna ako dobijem što hitniji odgovor jer se već duže vremena osjeća intenzivan smrad kojeg ne znamo kako riješiti.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
USTAJALI MIRIS
 

U šestom mjesecu sam trudnoće. Prije par mjeseci počeo nam je jedva primjetno curiti odvod od pipe umivaonika. Voda je kapala u ugradbenu kredencu ispod pipe, rađenu po mjeri od iverala. Neko vrijeme se nisu nikakvi mirisi osjetili, ali nakon nekog vremena počeo se osjetiti ustajali miris kad god bi se ladice otvorile. Kad su zatvorene, ne osjeća se ništa. Dok sam tražila majstora koji će napraviti nove ladice po mjeri, nekoliko puta sam ove ladice nakratko otvarala i nakratko udahnula taj ustajali miris. Da li je to moglo naškoditi bebi?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
ŠTETNOST BENZINA
 

Puno Vam hvala na brzim odgovorima! Ujedno ću iskoristiti priliku i pitati Vas: s obzirom da mi muža nema pola godine i nitko drugi ne može obavljati neke stvari osim mene, koliko je dobro da trudnice tankaju benzin? Naravno, nije da to radim svakodnevno, u prosjeku jednom u dva tjedna, ali koliko god se trudim obaviti to brzinski, miris mi je omamljujuć i vrlo neugodan. Nadam se da nije štetan za fetus.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
NEOPASNE BOJA ZA DJECU I UZGAJANJE POVRĆA
 

Htjeli bi oslikati dječju sobu crtežima pa nas zanima koje boje koristiti odnosno koje boje nisu štetne za dječje zdravlje? Da li su vodene bojice (ne boje za zid nego baš vodene bojice za djecu) i pigmenti koji se stavljaju u boju za zid štetni?
Molim Vas i još i odgovor na sljedeće pitanje: Dobili smo od Grada Zagreba na korištenje gradski vrt - zanima me da li je sigurno tamo uzgajati povrće i voće? Zbog sastava tla i zbog činjenice da se vrtovi uglavnom nalaze u blizini prometnica (ne u neposrednoj blizini, ali sigurno u krugu od 100 m od istih).

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
PLIJESAN U AUTU
 

Imam problem sa plijesni na sjedalima u autu. Plijesan je nastala jer je u auto zbog kvara propuštala voda i od vlage se napravila plijesan. Kako je najbolje posušiti auto? Kako ga očistiti od plijesni? Da li će dubinsko čišćenje auto (koje čišćenje nude neke praonice auta) samo očistiti prljavštinu ili će isto tako očistiti plijesan da se može sigurno voziti u autu bez opasnosti po zdravlje putnika.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
AKRILNE BOJE NA VODENOJ BAZI
 

Danas sam bojao radijatore akrilnom bojom na vodenoj bazi. Sada me boli glava. Na ambalaži nema nikakvih upozorenja niti informacija o sastavu. Koliko to može biti opasno?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
DRVA ZA OGRIJEV I PLIJESAN
 

Kupili smo drva za potpalu, bukvu i hrast, koja nisu bila suha. Sad se na njih uhvatila plijesan. Jesu li u redu za korištenje u kaminu?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
KAMENA VUNA IZ TERMOAKUMULACIJSKE PEĆI
 

Namjeravam remontirati staru termoakumulacijsku peć i staviti HTB 700 vunu. Zabrinjavaju me čestice kamene vune koje će zbog ventilatora dospijevati u zrak, imam problema s plućima. Može li se na kamenu vunu ili dio peći gdje se ispuhuje zrak staviti neki filtar? Također me zanima, kad se kamena vuna zagrijava koliko dugo ispušta neprijatan miris i koliko je taj miris jak otrov?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
GUTANJE VODICE ZA ISPIRANJE USTA
 

Je li opasno popiti gutljaj vodice za ispiranje usne šupljine?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
ŠTETNOST U RADU GALVANIZIACIJE
 

Zaposlenik sam tvrtke koja se bavi zaštitom metala, tj. u pitanju je galvanizacija. Već sam tri godine direktno u linijskom proizvodnji toplog pocinčavanja metala. Izložen sam isparavanjima različitih kiselina te dim koji nastaje prilikom potapanja metala nije nimalo prijatan. Zanima me posljedica štetnosti rada u takvoj grani industrije?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
RAD S TEKUĆIM KLOROM
 

U utorak sam bila na Vašem predavanju i učili smo koja sličica što znači. Trenutno radim s kemikalijom čiju sličicu ne prepoznajem (poslala bih sliku ambalaže mailom) . Dakle radi se o kako kažu, "Tekućem kloru". Danima od njega imam vrtoglavice i bolove u glavi i plućima, a šef tvrdi da to nije povezano, te sam dobila običnu masku. Puno bi mi značilo objašnjenje sa čime ustvari radim i je li ta supstanca stvarno "bezopasna".

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
MIRIS NOVOG LONČIĆA
 

Prije šest mjeseci, a možda i više kupila sam u Plodinama metalni lončić crvene boje sa bijelim točkama. On izgleda kao nekadašnji lončići koji smo imali za skuhati mlijeko na štednjaku ili peći. Sinoć sam stavila vodu u njega da se zagrije na peći, međutim kako se lončić više zagrijavao sve više se počeo širiti neki slatkasti miris kućom. Kao da se prospe šećer na grijaču ploču i onda se širi miris. Počeo je peći za oči. Maknuli smo lončić sa štednjaka, prozračili cijelu kuću, međutim tog mirisa je ostalo još u spavaćoj sobi. Otišla sam spavati, ali za sat vremena osjetila sam bolove u trbuhu i veliku nadutost. To se do jutra smirilo, međutim još osjećam bolove po cijelom trbuhu, ali samo na dodir. Šta da radim?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
MIRIS LAKIRANJA PARKETA
 

Novodoseljeni susjed u zgradi danima lakira parkete izrazito intenzivnim lakom. Čitava zgrada smrdi, lak ulazi u sve stanove. Mi smo dva kata iznad i moramo imati otvorene prozore čitavo vrijeme. (U 11.mjesecu !) prošlu noć sam zatvorila prozor jer mi je bilo hladno i jutros sam se probudila s jakom glavoboljom praćenom povraćanjem. Pokušala sam nazvati neke službe za savjet, između ostalog i Ministarstvo zdravlja (sanitarnu) gdje mi je rečeno da sam netolerantna susjeda i da se strpim; odnosno da je lak sigurno na vodenoj bazi i da nema nikakve opasnosti za zdravlje. Molila bih vas za mišljenje što se može učiniti u ovakvim i sličnim situacijama.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
GUTANJE OCTA
 

Malo octa mi je upalo u oči i malo sam ga progutala. Može li biti štetnih posljedica?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
TOPLOMJER „MERCURY FREE“
 

Imam upit koji je vezan za moguće gutanje vrška toplomjera zajedno sa sadržajem koji je po deklaraciji na tom toplomjeru "mercury free" . Radi se o djetetu od 3 godine i nismo sigurni je li ga progutao ali ga nismo mogli pronaći. Tek dvije tri mrvice sadržaja smo uspjeli pronaći na plahti. Odveli smo dijete istu večer doktoru na hitnu na dječji odjel gdje smo dobili savjet da ga pratimo i pregledavamo stolicu narednih dana jer nije imao simptoma trovanja. Molim i Vas za savjet sta poduzeti.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
RAD S RASHLADNIM PLINOM r1234yf
 

Imam upit u vezi plina r1234yf. Radim kao automehaničar u doticaju sam sa navedenim pa me zanimaju svojstva i mogući utjecaj na zdravlje.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
VARIKINA, PLIJESAN I DJECA
 

Moj suprug je večeras premazao zidove u dnevnoj sobi varikinom (zbog gljivica) nije ju razrijedio, te smo ostavili prostoriju da se lufta. Sada nakon više sati još uvijek osjećamo smrad klora u zraku i pecka nas grlo kada samo onuda prođemo. Da li će taj miris ishlapiti kroz par sati ili što nam je činiti? Imamo troje male djece koja sada nisu izložena smradu jer su u zatvorenoj spavaćoj sobi no preko dana boravimo u dnevnom boravku, pa nas je izuzetno strah.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
DIJETE I NEZGODA S PRAŠKOM ZA RUBLJE
 

U mom trenutku nepažnje djevojčica od dvije i pol godine je posula po sebi i podu prašak za rublje. Bojim se da nešto nije pojela, usta joj mirišu na prašak. Trebamo li otići liječniku, jer se nalazimo u Turskoj.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
SLUČAJNO GUTANJE TEKUĆINE ZA BRISAČE
 

Jučer sam pojela višnje koje su dugo stajale u plastičnoj boci u šećeru od kojih se pravi sok. Tek kasnije sam vidjela da velika plastična posuda u kojoj su stajale nije od vode nego od tekućine za brisače. Užasno sam se prepala. Izazvala sam povraćanje nekoliko puta. Da li možda postoji mogućnost od trovanja? Simptoma nemam.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
POKVARENI KRASTAVCI
 

Konzumirali smo kisele krastavce, poklopac je hrđav, a tekućina u staklenici zamućena i smrdljiva. Ujedno je te iste krastavce jela i dojilja. Postoji li kakva opasnost trovanja za nas te za trudnicu i bebu?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
KORIŠTENJE ZELENE GLINE
 

Zanima me da li mi možete reći o benefitima ili štetnosti zelene gline za organizam? Naime, koristim je za čišćenje lica i pokazala se odličnom te me zanima vezano za oralnu upotrebu, (čišćenje organizma).

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
ŽIVA I VIROZA
 

Pukao je vrh toplomjera pri padu te se živa prosula, iako mislim da je dio žive ostao u staklenom dijelu. Nisam odmah pročitao da usisavanje nije poželjno, te sam na kratko usisao, a ostalo što sam kasnije našao sitno pokupio sam papirom. E sada mene zanima da li je moglo dospjeti u prostor dovoljno čestica opasnih za zdravlje. Odmah sam otvorio prozore i luftao. Usisivač je malo skuplji model sa vrećicom i plus još 2 filtera. Problem je što sam u međuvremenu prije nego se to dogodilo bio bolestan i povraćao, i sada kao da imam lagano metalni okus u ustima. Pa me sada još više strah što ne znam da li mi je to posljedica bolesti ili trovanja. Da li ima mjesta panici ili ne? Unatoč istraživanja interneta i govora da nema panike oko toplomjera jednostavno ne mogu se smiriti.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
ANTIFRIZ NA USTA
 

Danas sam pokušao izvuci antifriz iz auta putem crijeva tako što sam "povukao" ustima antifriz. Tom prilikom mi je malo antifriza završilo u ustima (ajmo reci 10-tak kapi) sve sam ispljunuo i isprao usta rakijom. Sad me zanima mogu li kakve posljedice imati od toga?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
MIRIS KLORA IZ NEPOZNATOG IZVORA
 

U stanu zadnja dva dana osjećam snažan miris klora. Šta bi to moglo biti i je li otrovno? Nisam koristila nikakva drugačija sredstva za čišćenje nego inače.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
GRIJANJE NA LOŽ ULJE
 

Zimi kuću grijemo na lož ulje i pošto je dimnjak vrlo nisko, negdje oko tri metra iznad zemlje, često se u dvorištu osjeti dosta neugodan miris, nešto kao kod auspuha u automobilu. Da li je i koliko je to štetno za nas koji tu živimo, par metara dalje imamo i vrt sa povrćem? Da li se to može riješiti podizanjem dimnjaka na veću visinu, da li netko proizvodi filtere koji se mogu ugraditi na dimnjake u kućanstvu za one koji se griju na lož ulje?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
LOVOR I TRUDNOĆA
 

Čitala sam da lovorovog lista kao i čaj od lovorovog lista, trudnice trebaju izbjegavati, jer je štetan te otrovan za plod? Ja bih htjela znati je li to točno, i ako jeste u kojim količinama je štetan i do kojeg mjeseca trudnoće? Pitam ovo jer ja skoro u svakom jelo stavljam dva lista.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
OTROV OD STRŠLJENA
 

U slučaju uboda stršljena u prirodi - daleko od hitne i doktora - treba li upaljačem (kovanicom) zagrijati mjesto uboda?

Pogledajte odgovor
Otrovi
HZTA
Otrovi
Postavite nam pitanje Postavite nam pitanje
Sve o otrovima
 
Prevencija Knjiga o toksikologiji
Otrovno.com
 
Otrovi
Hrvatski zavod za javno zdravstvo - Služba za toksikologiju Postavite nam pitanje
Posjetite web stranice zavoda
Sve o otrovima
Otrovi
 

Hrvatski zavod za javno zdravstvo - Služba za antidoping

Hada
Posjetite web stranice službe
Sve o otrovima