Otrovno.com O otrovima Brošure i knjige o toksikologiji Pitanja i odgovori  
 
 
Otrovno.com Gdje se nalazim: Naslovnica - Pitanja i odgovori
 
Otrovi
Pitanja i odgovori
Otrovi
HZTA
Otrovi
UDISANJE SREDSTVA ZA ČIŠĆENJE KLIME
 

Prilikom čišćenja auto klime sredstvom Sonax udahnuo sam to isto sredstvo. To se dogodilo prije mjesec dana, zanima me mogu li biti posljedice tog udisanja? Na ambalaži piše opasno za životinje i vodozemce.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
UDISANJE KEMIKALIJA
 

Cijeli dan sam farbao ogradu s bojom 3 u 1 te sam se nadisao iste. Osjećam je u grlu i nosu. Postoji li način kako neutralizirati miris?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
ŠTETNOST NITRO BOJA
 

Koje štetnosti imaju nitro boje i lakovi s dodatkom katalizatora?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
DDD SLUŽBA PROTIV OSA I STRŠLJENA
 

U dvojnoj smo kuci. Susjed je zvao deratizaciju za ose i stršljene u prozorima i balkonskim roletama. Mi to naravno nismo znali te smo imali otvorene prozore taj dan, zračili, bili u dvorištu ispred. Čovjek se obukao u žuto gumeno odijelo s maskom i velikim sprejem ušao u kuću. Naravno da se sad brinemo jesu li nas neki dan trovali s tim tretmanom, a da nismo ni znali da udišemo eventualna isparavanja spreja.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
BIOKILL PLAVI EXTRA
 

Greškom sam kupila Biokill plavi extra koji je za korištenje na vanjskim površinama, a ja sam ga koristila u sobama. Mislila sam da je sličan kao i zeleni i siguran za životinje i prostor u kojem stanujemo. Recite mi da li se smiju te sobe sada koristiti, da li pranjem podova uklanjam i insekticid? Zabrinuta sam za štetnost za djecu koja borave u tim prostorijama. Sastojci ovog Biokilla su praletrin i 1r trans fenotrin.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
POLIJEVANJE RAKIJE U AUTOMOBILU
 

U autu se prosula rakija. Zanima me da li djetetu od godinu dana, koje je boravilo u autu sat vremena i udisalo miris rakije može izazvati oštećenje i da li je to uopće štetno pogotovo za njegov uzrast?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
UKLANJANJE MASNE MRLJE DOMESTOSOM
 

Da li je efektno čistiti masnu mrlju na asfaltu, polijevanjem čistog Domestosa po njoj?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
SREDSTVO PROTIV CRVOTOČINE
 

Danas sam tijekom radnog vremena boravila u prostoriji u kojoj je prije tri dana na pojedine dijelove parketa naneseno sredstvo protiv crvotočine. Prostor je provjetravan i danas je cijeli dan bio otvoren prozor. Zanima me je li boravak u takvoj prostoriji mogao naŠtetiti bebi, naime trudna sam četiri i pol mjeseca.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
PČELA U SOSU OD RAJČICE
 

Dok sam kuhala rajčicu za zimnicu u lonac mi je upala osa. Izvadila sam je i žao mi je baciti 30 L sosa rajčice. Ima li opasnosti što se tiče konzumacije te rajčice ako bi je popio tko alergičan na otrov ose? Je li se otrov razgradio ako je termolabilan? Je li to premala koncentracija za takve reakcije?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
CUCLANJE TABLETE ZA KOMARCE
 

Dijete od godinu dana u spavaćoj sobi našlo je iskorištenu tabletu za komarce i stavilo u usta. Zanima me da li to može imati neke posljedice i da li treba da se javimo liječniku?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
STARA TERMO PEĆ
 

Zanima me koliko je opasan azbest iz starih termo peći. Naime, radim u istom poduzeću 11 godina i u svim uredima imamo klime. Međutim, zimi kolega čiji je ured povezan s mojim uredom (dijele nas vrata koja su uvijek otvorena) pali staru termo peć iz 60-tih godina. Termo peć bude u funkciji oko 6 mjeseci. Zanima me da li to predstavlja rizik za zdravlje s obzirom na azbest koji se nalazi u tim termo pećima? Napominjem da u nekoliko ureda imamo termo peći koje nisu više u funkciji.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
KOZMETIČKI SASTOJCI I NJIHOVA ŠTETNOST
 

Zanima me jesu li štetnosti Phenoxyethanola i Hydroxyisohexyl 3-cyclohexene carboxaldehyde-a (za kojeg piše kako je zabranjen u EU, no u već dva proizvoda, od kojih je jedan naš, sam ga pronašla) zaista dokazane u smislu da dulje izlaganje navedenim sastojcima može izazvati zdravstvene probleme kod ljudi? Nadam se Vašem odgovoru koji bi mi, nadam se, puno pomogao obzirom da sam pročitala brojne članke pune negativnih informacija pa se pitam koji proizvod kupiti i kome više vjerovati.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
ŽARULJE VISILICE
 

Imamo u spavaćoj sobi dvije žarulje visilice. Ne znam kako bih rekao koje, kao one ukrasne žute, u sebi imaju žarne niti i jedan uski stakleni tuljac u sredini. Jedna je sinoć pregorjela i spavali smo pored nje. Jutros vidim da je sijalica poplavila, taj stakleni tuljac unutra i malo okolo. Je li to nešto opasno unutra? Ipak smo spavali u toj sobi pa prije nego krene panika da pitam. Nisam mislio odmah skidati žarulju dok ne kupim novu, osim ako nije nešto otrovno, opasno?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
ZRAČENJE I TRUDNOĆA
 

Ne znajući ništa o tome, bila sam s prijateljicom koja je netom primila radioaktivnu tekućinu (ili što god) za scintigrafiju kostiju (znači, u periodu prije no što je išla na snimanje). Bila sam s njom sat vremena na metar udaljenosti. Trudna sam 6-7 tjedana. Postoji li opasnost za plod?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
UDISANJE PLASTIKE
 

Sterilizirala sam dječje plastične bočice u posudi s vodom. Zaboravila sam na njih pola sata ione su se počele topiti. Stavila sam ih pod vodu i odmah se počelo dimiti. Izvjetrila sam kuću i stavila ručnik na nos. Tijekom noći pojavila se mučnina i povraćanje. Sutradan sam bila dosta bolje, ali sam kašljala navečer pred spavanje. Da li ova vrsta dima može biti opasna? Izlaganje nije trajalo dugo, nekih 15-tak minuta sa zaštitom preko nosa, ali prvih par minuta nisam imala zaštitu.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
MIRIS IZ STARE UČIONICE KEMIJE
 

Možete li mi odgovoriti što mogu učiniti kako bih uklonila neugodan miris kemikalija iz ureda? Naime, ured je prije 15 godina bio kabinet učionice kemije, tada su uklonjene sve kemikalije i namještaj, ostali su samo zidovi i parket, a sve do danas se osjeti jaki izraziti miris sličan mirisu koji se osjeti u stomatološkoj ordinaciji. Od tada su dva puta bojali zidove, no to nije uklonilo taj miris. Također, je li udisanje tog mirisa opasno?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
SUSJED I PRSKANJE KOROVA
 

Susjed je špricao korov na kući koja je krovom spojena s mojom, pošpricao je zid koji je doslovno iza kreveta u spavaćoj sobi. Danas cijeli dan iz zida izlazi smrad, užasan smrad poput plina, trebamo li se bojati, koga da kontaktiram da to provjeri. Smrad je jak i cijeli zid smrdi.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
GUTANJE DETERDŽENTA
 

Greškom sam popila deterdžent za čišćenje. Imala sam grlobolju i bol u želucu. Trebam biti zabrinuta i sto mi se može dogoditi?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
ANTIDOT ZA RAKETE
 

Štene je u igri primilo u usta staru raspadnutu neeksplodiranu raketu za vatromet i odmah ju ispustilo, ali je po jeziku ostalo malo praha da li se može otrovati i koji je antidot?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
PLIJESAN NA UKRASNOJ TORBI
 

Na jednoj crnoj ukrasnoj torbi oko metar visokoj koja nam stoji u kutu u dnevnoj sobi se pojavile bijele-sive mrlje, točke. Je li to plijesan? Koliko je štetno za ukućane? Ima li posebnih preporuka za čišćenje?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
RAZBIJENI ŽIVIN TOPLOMJER
 

U vrlo maloj prostoriji bez prozora razbio mi se toplomjer. Pored mene je bilo dijete od 15 mjeseci. Uključila sam ventilaciju, usisala vidljive kuglice i obrisala pod mokrom pamučnom krpom. Sve je to trajalo 15 minuta. Onda sam otvorila prozore na suprotnim stranama izvan prostorije i zračila dva sata. Nakon toga sam ljepljivom trakom nasla još par sićušnih kuglica. Koliko je ovo opasno za mene i moje dijete?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
SKIDANJE AZBESTA S KROVA I ZAŠTITNA OPREMA
 

U planu nam je rušiti staru kuću i raditi novu na njenom mjestu. Kuća ima loš salonitni krov (prokišnjava, vjerojatno je oštećen) i pitanje je ima li azbesta i drugdje. Građena je davno, ne znamo kakva je septička, cijevi itd. Angažirali bismo profesionalnu firmu za skidanje salonita, kao i rušenje kuće, ali bojim se da nas ne bi zakinuli jer često se kod nas radi "ofrlje" pa imam pitanja: 1. što je minimum koji trebamo zahtijevati od firme od skidanja, zaštite? 2. je li uputno biti pored kuće dok se to radi nadgledanja da ne bacaju ploče itd.? 3. može li osoba radnik/muž koji nadgleda odnosno koja je na gradilištu na cipelama, robi i sl. donijeti čestice azbesta u kuću ili auto te tako izložiti obitelj azbestu unatoč recimo onom bijelo soboslikarskom odjelu i navlakama za cipele i sl.? 4. nakon koliko vremena od skidanja ploča preporučujete da se krene s novom gradnjom - kad možemo znati da je azbest "nestao" iz okoliša gdje je bila kuća? Otpadni materijali će se morati voziti preko velike susjedne parcele i oni nisu oduševljeni time da tamo prolazi azbest. Uglavnom, puno brige s moje strane za obitelj.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
UZORKOVANJE BEZ ZAŠTITNIH RUKAVICA
 

Dodirivala sam rukama smolu s ventilacije od restorana da bih uzela uzorak, jer se nalazi pored moga stana. Pitam se da li sam ugrozila zdravlje prilikom dodira, jer sam dodirivala uzorak golim rukama?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
MIRIS SOBE
 

Radim na brodu i u posjetu su mi došli supruga i sin od godinu dana. U toku noći su ofarbali hodnik u blizini naše kabine. Kada sam ušao poslije noćne smjene u kabinu, oko 04:15 osjetio sam jak smrad svježe boje jer ventilacija je vrtjela zrak iz prostora koji se farbao. Beba je već spavala i udisala taj zrak oko tri sata te zbog nemogućnosti da odemo u drugu ostali smo u istoj kabini. Smrad se smanjio oko 5:30 ujutro. Beba i dalje spava. Molim Vas koliko imam razloga za brigu?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
RAD U LAKIRNICI I KONZUMACIJA MLIJEKA
 

Radim u jednoj lakirnici pa me zanima što je dobro piti nakon rada. Govore da je potrebno popiti čašu do dvije mlijeka.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
RAID PROTIV KOMARACA I TRUDNOĆA
 

Trenutno sam u najranijoj fazi trudnoće, manje od tri tjedna, a danas je na poslu kolegica s kojom dijelim stol obilno pošpricala naš mali ured s Raid sprejem protiv komaraca i muha. Tek maloprije mi je palo na pamet da to vjerojatno nije zdravo udisati, a posebno me zanima da li može biti štetno za plod?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
VARIKINA I MUČNINA
 

Četverogodišnjem djetetu je pozlilo nakon što je kupaonica oprana s Varikinom, dijete nije bilo u kupaonici nego je do miris bio po stanu. Dijete je imalo temperaturu, da li je to opasno?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
FORMALIN U STAMBENOJ ZGRADI
 

Je li za kupnju formalina za konzerviranje životinja potrebna posebna dozvola? Smije li se držati u stambenoj zgradi? Je li držanjem takvog formalina u stambenoj zgradi ugroženo zdravlje stanara te zgrade? Naime, znam gdje se takav formalin drži u stambenoj zgradi.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
ŠETENOST LJEPILA
 

Zalijepilo se mi se lijepilo za ruku prilikom otkidanja kraja aluminijske folije. Lijepilo je jako. Nisam ga uspjela odmah očistiti, već tek idući dan. S ljepljivom rukom dirala sam sve stvari s kojima sam radila u kući. Da li može takvo ljepilo naškoditi?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
NEOPITROID I OSE
 

Imam upit vezano uz korištenje Neopitroida ec 20 pro. Naime, uslijed pokušaja oslobađanja najezdi od osa na bazenu od 36 m3 namijenjenom za kupanje, tvrtka za dezinsekciju našpricala je bazen i okoliš Neopitroidom. Moje pitanje je, ukoliko se Neopitroid koristi (redovno) za špricanje osa pomiješan s vodom u propisanom omjeru, u kojoj mjeri se kao takav može unositi (špricanjem ili izlijevanjem) u bazen, u kojem se naknadno kupa?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
ŽIVIN TOPLOMJER
 

Prije 5 dana mi se u kući razbio živin toplomjer. Nakon razbijanja pozvala sam supruga te smo prvo uzeli toplomjer sa poda i gledali da li se živa rasula. Kada smo ustanovili da se ipak rasula, krenuli smo sakupljati živu s papirnatim kuhinjskim ručnicima. Dok je on sakupljao pročitala sam da se treba skloniti s tog mjesta i provjetriti kuću barem na 15 minuta. Tek nakon nekih 5-10 minuta smo izašli vani. Međutim nakon nekih 5 minuta počela je padati kiša i ušli smo u kuću i počeli sakupljati ostatke žive s ljepilom. Muž je prije toga malo išao mesti s malom metlicom, pa sam ga stopirala da NE SMIJEMO MESTI. Skupljali smo s ljepljivom vrpcom poprilično vremena, a kuća je cijelo vrijeme bila zračena. Nakon toga sam usisala te sam prikupljenu živu na ljepljivoj vrpci i vrećicu od usisivača udaljila od mjesta stanovanja. Zanima me: 1) da li smo udisali previše živinih para odmah po puknuću toplomjera 2) kako nam parket nije lakiran da li je moguće da je živa ušla u pore parketa i ako je da li je to isparavanje opasno s obzirom da imamo podno grijanje (naravno sada ono nije uključeno) 3) kapljice žive su se također zadržavale na drvenim vratima. Da li je opasno također ako je nešto sitno žive ostalo u porama drvenih vrata? 4) da li trebam promijenit i filtre u usisivaču? 5) da li sam trebala odmah baciti i robu i kućne papuče u kojima samo u tom trenutku bili. Napomena: prilikom sakupljanja s ljepljivom vrpcom smo koristili džepnu svjetiljku kako bi bolje uočili srebrene kuglice, ali nismo nosili zaštitne rukavice ni masku za lice. Na moju žalost pročitala sam puno članaka i foruma te se poprilično iživcirala, dok sam se sjetila Vaše stranice i pročitala da u biti živin toplomjer sadrži tek 1 g žive i da isparavanje žive kreće tek pri temperaturi 350 stupnjeva, te da se njeno isparavanje na sobnoj temperaturi odvija jako sporo i da ukoliko je nešto sadržaja i ostalo da će on ispariti u nekom periodu od 5 godina.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
REPELENT ZA ZMIJE I MALI PSIĆ
 

U šetnji s mladim psom, mali (6kg) pas (koji je bio na uzici i nije ništa pojeo s poda) je odjednom počeo pokazivati znakove teškog gušenja na livadi, minutu nakon toga je pokušao silovito više puta povraćati iako nije imao što. Uslijedilo je nevoljno uriniranje i defekacija te slabost nogu. Slinio je jako, oči su se naglo zakrvavile i rad srca je bio ubrzan. Kako smo bili blizu veterinara, došli smo, napravili krv, leukociti su i trombociti bili povišeni, temperatura ne. Poslali su nas u bolnicu gdje je pas nakon infuzije i antihistaminika počeo biti bolje. Jetrene probe su bile dvostruko povišene, ali je KKS sada bila normalna? Temperatura snižena. Nitko zapravo ne zna što je psu bilo. Čitala sam da taj dio grada zaprašuju repelentom za zmije. Da li su ovi simptomi mogli biti uzrokovani tim prahom?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
SPREJ ZA INSEKTE NA KOŽI LICA
 

Zanima me koliko je štetan sprej za insekte kada dođe u dodir s kozom lica, pri tom nije velika količina. Nakon toga se nisu vidjele posljedice, ali sam nakon par sati osjetila peckanje lica,očiju i toplotu.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
AZBEST I VOĆE
 

Susjed, čije je dvorište od mog udaljeno 50 metara, sjekao je azbestne ploče. Imam voće u vrtu te me zanima da li se sad smije jesti to voće, a o disanju ne smijem ni razmišljati. Svi smo jeli voće iz vrta, sin mi kaže da ne smijemo da je opasno.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
POLIURETANSKI MADRAC I MIRIS
 

Pohvala za vrlo korisnu stranicu! Zanima me koliko su mirisi iz poliuretanskih spužvi opasni. Naime, prije nekoliko dana sam kupila madrac hrvatskog proizvođača koji je napravljen od poliuretanske pjene. To je sve sto piše o sastavu. Primijetila sam odmah nakon otvaranja paketa vrlo čudan miris poput kemikalije koji nisam nikad prije osjetila, pomalo sladak. Madrac smo ostavili dva dana da se zrači pa se miris osjetio sve manje. No, sad, kad sam ga prenijela u sobu, možda zbog vlage, miris se opet osjeti i primijetila sam da kašljem ukoliko ležim na samom madracu. Imam li razloga za zabrinutost? Pročitala sam negdje da svi takvi poliuretanski madraci slično mirisu, no nisam očekivala da ce me tjerati na kašljanje.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
RAD S KEMIKALIJAMA
 

Materije kao sto su ISO i Orto Rezine R40 i R61K (smole), aceton, styren, BCC i TBPB katalizatori, decabromo, antimonio trioksid, sorin (aditivi), molim Vas za odgovor koliko su štetne kada se rukuje s njima i samo udisanje isparavanja tih materija kada se pomiješaju zajedno? I fiberglass i njegova prašina ?

Pogledajte odgovor
Otrovi
HZTA
Otrovi
Postavite nam pitanje Postavite nam pitanje
Sve o otrovima
 
Prevencija Knjiga o toksikologiji
Otrovno.com
 
Otrovi
Hrvatski zavod za javno zdravstvo - Služba za toksikologiju Postavite nam pitanje
Posjetite web stranice zavoda
Sve o otrovima
Otrovi
 

Hrvatski zavod za javno zdravstvo - Služba za antidoping

Hada
Posjetite web stranice službe
Sve o otrovima