Otrovno.com O otrovima Brošure i knjige o toksikologiji Pitanja i odgovori  
 
 
Otrovno.com Gdje se nalazim: Naslovnica - Pitanja i odgovori
 
Otrovi
Pitanja i odgovori
Otrovi
HZTA
Otrovi
LAKIRER I RADIONICA
 

Lakirer sam i koristim boju u obliku praha marke Brillux. Boja se nanosi električnim pištoljem na predmet od metala. Predmet koji se farba je u komori, a ja sam izvan komore i farbam kroz vrata. Nisam skroz izložen udisanje te prašine, jer ona ne izlazi puno izvan komore, ponekad se moram malo nagnuti kako bih bolje ofarbao donji dio predmeta. Radim s običnom platnenom maskom. Da li je taj prah opasan za pluća?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
PEPEO I KOMPOST
 

Grijem se u zimskom periodu na drva. Na internetu vidim da mnogi preporučuju pepeo od drveta kao ekološko đubrivo bogato kalijumom i fosforom. Pošto bih ga ja želio koristiti u svom vrtu i voćnjaku, zanima me da li bih ga mogao koristiti bez opasnosti po zdravlje? Koristio bih ga na način da poprašim samo malo po vrtu i voćnjaku, npr površinu od 450 m2 bih pođubrio pepelom u količini od recimo do maksimalno 4 kante od 10 litara. Da li bih ga na taj način mogao koristiti svake godine ili ne nužno svake budući da se nalaze u njemu i tepki metali u tragovima? Također iako je pepeo drveni za potpalu koristim hepo kocke (one kocke za potpalu na bazi kerozina, bijele) i koristio sam jedno vrijeme one kartonske rolne od toalet papira. Piše na pakovanju i što sam uspio naći na internetu da hepo kocke u potpunosti sagorijevaju, ne znam da li vjerovati tome, pa me zanima da li bi mogle ostaviti opasne materije nakon izgaranja, teške metale i slično i da li bih na taj način ugrozio svoje zdravlje? I drugo, da li ti kartoni rolni od toalet papira (kartonska rolna koja preostane nakon što se toalet papir iskoristi) sadržavaju štetne materije ili teške metale s obzirom da se prave od recikliranog papira? Želio bih iskoristiti taj pepeo, a ujedno i biti siguran da mi to ne bi naštetilo zdravlju, bilo mome, bilo na duži rok djeci, unucima?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
USISAVAČ I ŽIVA
 

Prije 3 tjedna supruga je razbila živin toplomjer i sav sadržaj odmah usisala. Vrećicu smo odmah drugi dan bacili, a nakon 2 tjedna i promijenili filtar. Na internetu se mogu pronaći mnogobrojni članci s opasnim upozorenjima za koje sam svjestan da im također treba pristupati oprezno, no brine me ipak što se tamo između ostalog navodi da takav usisivač također treba baciti jer je on kontaminiran i sa svakim novim usisavanjem on raspršuje kapljice po stanu, u kojem se u našem slučaju nalazi mala beba od 4 mjeseca. Pitam se da li je naša beba i dalje u opasnosti i da li bi zbog toga trebali baciti usisivač odnosno što je taj krajnji korak poduzimanja kako bismo zaštitili dijete od trovanja odnosno mentalnih poteškoća kojima navedeni članci obiluju?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
DOMESTOS PROTIV GLJIVICA
 

Imam gljivice na noktu, pokušao sam ih odstraniti sa nekim preparatima iz ljekarne koji su za uklanjanje istih i nisu se povukle ni nakon mjesec dana. Prijateljica mi je preporučila uporabu Domestosa jednom do dva puta dnevno na područje nokta, kazavši da su se njoj tako povukle gljivice. Zanima me može li se Domestos kao takav koristiti za primjenu na čovjeku i da li će se gljivice povući nakon takvog tretmana?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
FORMALDEHID I IVERICA
 

Možete li mi reci koliko je isparavanje formaldehida iz iverice štetno? Uselili smo se u novi stan sa bebom, imamo dosta namještaja rađenog po mjeri od iverice. Načula sam priče da iverica zrači, raspitala se okolo i saznala da je sporan formaldehid. Zanima me da li je to opasno samo za radnike ili i nas stanare te da li se prozračivanjem može riješiti?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
AZBEST NA KUĆAMA
 

Pročitala sam na internetu da su azbestne ploče jako opasne, a mi živimo 11 godina pokraj kuće koja je dosta stara i ima azbestne ploče, a pretpostavljam da su i zidovi. Također, u dijelu gdje živimo dosta vikendica ima krovove od azbestnih ploča. Mene je jako strah, a posebno za djecu. Koliko to može zapravo biti opasno za zdravlje i zdravlje naše djece? Molim Vas odgovorite jer me jako strah.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
GUTANJE DETERDŽENATA
 

Jučer sam slučajno popio vodu u kojoj je bilo malo deterdženta Fairy za pranje posuđa i odmah nakon toga popio malo mlijeka. Nisam osjetio neke velike probleme osim malo bola i peckanja u trbuhu. Jutros također osjećam navedene probleme, samo što još imam osjećaj žgaravice. Da li je moguće trovanje i oštećenje nekih probavnih organa od tolike male količine te da li moram potražiti liječničku pomoć?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
PLASTIČNA AMBALAŽA I VRT
 

Da li je opasno i štetno po zdravlje koristiti plastičnu ambalažu u kojoj je bila staklena voda, npr. zalijevanje voća u voćnjaku.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
FLUOR U PASTAMA ZA ZUBE
 

Prije svega da želio bih da se Vama i Vašim suradnicima zahvalim na fenomenalnoj stranici. Moje pitanje je vezano za fluor, koliko je on prema Vašim saznanjima koristan i koji su rizici? Na zubnim pastama postoji upozorenje da se na guta, pogotovo se odnosi na djecu.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
DOMESTOS I ČIŠĆENJE
 

Zanima me kakvi su simptomi trovanja udisanjem solne kiseline pomešane Domestosom. Inače upravo sam ribala kupatilo i pomešala dva pomenuta sastojka. Nije mi uopšte dobro, ne mogu da udahnem vazduh kako treba, imam osećaj i kad udahnem da me ubija bol u plućima. Molim za savet sta da radim inače dojim i bebu, da li smem da nastavim ako se radi o nekom trovanju.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
ORAŠASTI PLODOVI
 

Da li je potrebno guliti kožu sa badema i koštica marelica te da li se time gube neki vrijedni sastojci?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
SALATA I INSEKTICID
 

Salata u rastu posuta je prahom protiv mrava, nekim stranim insekticidom, umjesto pužomorom. Smijem li konzumirati salatu i koji je utjecaj tog praha na biljke te da li je pužomor opasan?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
ŠTEDNA ŽARULJA
 

Prije 2 do 3 mjeseca mi je ispala štedna žarulja na pod i malo se razbio jedan dio stakla na dnu, jako malo, pokupio sam to kao najobičniju žarulju i bacio. Međutim, nisam znao da je to opasno, jer valjda sadrži živu. Možete li mi reći postoji li ikakva opasnost za zdravlje jer u kući imamo i malu bebu?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
ŽIVIN TOPLOMJER
 

Razbila sam živin toplomjer u dječjoj sobi. Svu količinu sam pokupila i usisala te provjetrila. Strah me jer u toj sobi beba spava te da li je to štetno za nju?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
HRANA I STIROPOR
 

Naručujemo dostavnu hranu, posude u kojima hrana dođe su od stiropora i obično hrana (pod utjecajem topline) dobije miris po stiroporu, da li postoji opasnost za zdravlje?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
TRUDNICA I ORGANSKA OTAPALA
 

Trudna sam 10 tjedana, a ured u kojem radim smo prošli tjedan renovirali (bojanje zidova + lakiranje parketa). Lak za parket je neki koji se suši 24h, ne znam sastav. Može li udisanje ovog laka i boja bit opasno za moju bebu? Kad se preporuča vraćanje i rad u prostoriji koja je lakirana!?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
KEMIKALIJE U FRIZERSKOM SALONU
 

Žena mi radi u frizerskom salonu u kojem koristi različite boje za farbanje, nemaju ventilaciju. Dogodi se da moja supruga dnevno obavi četiri bojanja kose, što bi značilo da dosta udiše pare od tih boja. Postoji li mogućnost trovanja tim parama i koji bi bili simptomi?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
POSUĐE ZA DOJENČAD
 

Majka sam dojenčeta i nisam u mogućnosti dojiti. Molim Vas savjet u kojem posudu je najbolje prokuhavati vodu? Isto tako i kuhati povrće za dohranu?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
SMOTHIE I BLENDER
 

Neki dan mi je pregorio blender, tj. plastika se istopila dok sam pravila smothie pri najvećoj brzini. Smothie i blender sam odmah bacila. Brine me da li je moguće da se plastika povremeno topila i dospijevala u smothie.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
ZLATARNICA I KEMIKALIJE
 

Radim u zlatarnici, slučajno mi je ispala bočica dušične kiseline i prsnula mi na lice i malo na usnice. Odmah sam se umio i popio sodu bikarbonu. Lice me malo peče, da li mogu imati neke posljedice za zdravlje?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
SILIKONSKI KALUPI I HRANA
 

Da li su silikonski kalupi štetni za organizam, posebno tokom pečenja hrane u njima?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
AUTOLAK I NAMJEŠTAJ
 

Ofarbao bih neke dijelove namještaja od spavaće sobe autolakom. Zanima me je li to opasno zbog isparavanja autolaka? Da li lak isparava i kad je suh?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
STARE ZGRADE I AZBEST
 

Danas sam otkrila da je zgrada u kojoj živim izvana popločena azbestnim pločama. Zgrada je iz 60-ih godina i te ploče izgledaju derutno i dotrajalo. Nalaze se tik ispod prozora. Zanima me koliko je velika opasnost od udisanja čestica azbesta koje nam, možebitno, ulaze u stambeni prostor. Što činiti, kako se zaštititi? Napominjem da s nama živi i malo dijete i apsolutno mi nije svejedno.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
ORGANSKA OTAPALA I DJEČJI KREVET
 

Kod stolara smo naručili krevet za dječju sobu. Od punog je drveta i bojano je bijelim bojom tj. lakom, vjerojatno onim u spreju. Kad smo došli provjeriti nijansu boje, radiona u kojoj je bio krevet je izrazito smrdjela po tom spreju tj. laku, te sam, obzirom na 28. tjedan trudnoće, napustila prostoriju već za 2 minute. Idući dan nam je krevet dovezen i stajao je 5 dana u podrumu, kako bi se "izvjetrio miris". Sada je u dječjoj sobi i naša trogodišnjakinja spava u njemu već par dana. Iako provjetravamo sobu, miris se još uvijek osjeti. Dodatno, dio kreveta je spajan ljepilom. Ne znam koje ljepilo i koji lak je korišteno. Da li je taj miris opasan za dijete i mene trudnicu da ga i dalje udišemo?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
BOJANJE BICIKLA U KUĆNOJ RADINOSTI
 

Farbao sam bicikli sa zelenom bojom u zatvorenoj prostoriji koja nije imala ventilaciju. Nakon što sam završio vidio sam da mi je nos zelen te sam ispljunuo zelenu boju. Osjećam se trenutno dobro, ne znam da li moram otići liječniku.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
OPASNOST OD ELEKTRONIČKIH NAPRAVA
 

Jesu li sve elektroničke naprave opasne ako su u spavaćoj sobi i ako jesu koje su posljedice???

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
GUTLJAJ STIRENA
 

Radim u proizvodnji staklenih vlakana, gdje koristim aceton, stirol, sorin. Prije dva dana sam zabunom misleći da je voda, popio par gutljaja stirola. Još mi je muka u trbuhu, kasnije sam i povratio. Zanima me da li mogu imati negativne posljedice na zdravlje?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
ŠTEDNA ŽARULJA
 

Mijenjao sam štednu žarulju te je nezgodno uhvatio. Komadići su pali po meni, stolu te podu. Nisam znao da štedne žarulje sadrže opasnu živu i još niz nekih karcinogenih tvari dok mi majka to nije rekla. Pogledao sam na internetu malo o tome, piše sve i svašta i sad imam osjećaj da sam se razbolio zbog toga. Komadiće sam pokupio rukama te ostatak pomeo, uopće ne obraćajući pažnju na živu, i bacio u smeće. Molim Vas za stručni odgovor, jer panika me uhvatila, mislim da sam se razbolio čitajući sve to. Koliko je štetna štedna žarulja i da li stvarno ima negativnih posljedica na zdravlje?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
IVERICA U ORMARU
 

Pred 2 tjedna sam kupio novi klizni ormar od iverice u Mimi za dječju sobu. Normalno kad sam slagao i sad još poslIje osjeti se miris novog namještaja zbog toga nisam još pustio dijete da spava u toj sobi. Zanima me ako mi možete reći koliko vremena mora proći da bude sigurno spavati u sobi te koje posljedice može izazvati taj miris na ljudsko zdravlje. Da li može ostaviti kakve trajne posljedice po ljudsko zdravlje jer sam negdje pročitao da može uzrokovati trajne depresije i anksioznost odnosno trajno oštećenje središnjeg živčanog sustava.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
TRUDNOĆA I KEMIKALIJE
 

U 27 sam nedelji trudnoće i upravo smo se preselili. U novom stanu smo odlučili da ćemo napraviti krevet za spavaću sobu od drvenih paleta, od borovine. Palete su nove iz fabrike i nisu tretirane hemikalijama, samo toplotom (heat treated) pa one ne predstavljaju problem, ali imaju jak miris novog drveta. Osim toga, trebalo bi ih nečim premazati za čuvanje predstavljanja dušeka. Da li taj miris može biti opasan u trudnoći na bilo koji način i čime da ih premažemo a da ne bude toksično za mene i bebu?? Hvala!

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
KLOROFORM
 

Što je hloroform i čemu je namenjen?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
PROBLEM S DIMNJAKOM
 

Možete li mi pomoći, imam problem sa dimnjakom paljen je i očišćen, ali stalno se osjeti miris smole u kući te i preko ljeta se osjeti kada je pritisak?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
PEĆ I UGLJIKOV MONOKSID
 

Imamo peći na drva na čijoj grijaćoj ploči je nastala pukotina. Kroz pukotinu se ništa ne dimi ali me interesira postoji li opasnost istjecanja ugljičnog monoksida kroz tu pukotinu i je li ta peći još uvijek ispravna?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
MIRIS POKVARENIH JAJA
 

Zanima me postoji li neki način kojim bih mogla riješiti smrad sumpora iz sobe, provjetravanje ne pomaže. Živimo na katu kuće, te je u sobi ispod naše peć na drva, dimnjak od te peći prolazi uz našu sobu. Dimnjak se zaštopao, dimnjačar je bio i morao je spaljivati tu čađu, uspio ga je očistiti, ali iza njega je ostao drugi problem, a to je nesnosan miris pokvarenih jaja u sobi. Hoće li taj miris s vremenom nestati ili imate neki prijedlog kako da ga se riješimo. To nam je spavaća soba i nije baš ugodno lijegati i buditi se u tim mirisima, a sumpor baš i nije zdrav pa sam dosta zabrinuta.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
SOLANIN I KRUMPIR
 

U podrumu imam pune vreće krumpira koji je nažalost isklijao, vjerojatno od ovog toplog vremena. Da li je takav krumpir jestiv pogotovo me zanima jer imam bebu od 8 mjeseci kojoj bi davala domaći neprskani krumpir ali me brine to što sam čula da u njemu ima neka supstanca koja je toksična kad isklija.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
BOJE I LAKOVI
 

Molim Vas pomoć vezano uz dva problema koja me muče. Mama sam troje male djece koja se uglavnom igraju na podu. Parket u stanu lakiran je i brušen prije 10 godina, a posljednjih nekoliko godina se taj, pretpostavljam, lak počeo odljepljivati. Radi se o komadićima prozirnih "krpica" (izgledaju kao komadići najlona) koje nalazim posvuda. Pretpostavljam da su mnogi završili djeci u ustima, pa Vas molim ako mi možete reći da li je zdravlje moje djece, zbog navedenog, na bilo koji način ugroženo? Nadalje, suprug je bojao kuhinjske ormariće na balkonu dok su se djeca igrala u sobi pored. Kada sam ušla u stan osjetio se miris boje, a na balkonu (gdje je suprug bojio-bez maske) je miris bio gotovo zagušujući (prozor je bio otvoren). Radi se o Hempel razrjeđivaču i "Hempalux-sjajni-brzosušeći završni emajl". Obzirom na navedeno, molim Vas odgovor da li je isparavanje (ili miris) moglo naštetiti djeci i mužu. Radi se o izloženosti od cca 2 sata.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
DIJETE PROGUTALO ACETON
 

dok sam skidala lak za nokte acetonom, kćerkica me je zvala da je stavim na nošu, dok sam to uradila, sin od 2 godine je uzeo aceton. Najverovatnije nije ništa uradio ali se ipak plašim da nije malo nagnuo i progutao. Htela sam ga voditi lekaru, ali muž kaže da sam paranoična. Prošlo je tri sata od toga, nema nikakvih simptoma još uvek. Da li da ga vodim ipak lekaru ili bi se simptomi trebali već pojaviti da je progutao?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
AMALGAMSKE PLOMBE I TRUDNOĆA
 

U 7. sam mjesecu trudnoće, prije nekog vremena odlomio mi se komadić zuba, zub je od prije popravljen i stavljena mi je crna plomba, koja bi se sad trebala zamijeniti zbog puknuća zuba, da li i koliko je opasna zamjena crne plombe bijelom u trudnoći? Iako su ginekolog i stomatolog rekli da se to može bez problema napraviti, zanima me vaše mišljenje.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
GUTANJE DETERDŽENATA
 

Dijete mi je progutalo deterdžent za suđe Camea nakon toga je odmah povraćala pa se bojim posljedica jer veli da ju peče grlo.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
PERILICA ZA RUBLJE I ŽIVA
 

Razbili smo toplomer sa živom. Pokupili smo šta smo videli i usisali a vrećicu iz usisivača izbacili. Ne znamo da li je nešto prslo na odeću koju smo ubacili u mašinu za pranje. Da li je mašina zagađena, šta ako se u njoj pere odeća novorodjenčeta?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
TRETMANI LJEPOTE I DOJENJE
 

Rodila sam prije tri mjeseca i dojim bebu uz dohranu. Na poklon sam dobila paket za mršavljenje koji uz vježbe sadrži i suhe ozonske kupke koje ubrzavaju mršavljenje. Što i kako ozon djeluje na organizam ne znam. Na tretmane bih krenula sutra. U telefonskom razgovoru sa zaposlenicom tog beauty centra sam dobila informaciju da ako dojim onda je najbolje malo odgoditi tretmane s ozonom i s njim započeti kasnije jer postoji opasnost od gubitka majčinog mlijeka. Naravno da sam prosurfala internetom na tu temu i samo sam naišla na forum u kojem se govori da ozon djeluje na način da izvlači otrove iz organizma i koji na taj način mogu doći u mlijeko. Zanima me da li ozon zaista kroz majčino mlijeko izbacuje toksine van organizma; te ako ne, da li je opasan na bilo koji drugi način za bebu tj. mlijeko?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
LAKIRANJE PARKETA
 

Prije svega pohvala za postojanje ovakvog portala kao mjesta gdje se mogu dobiti odgovori na pitanja vezana za probleme toksina i drugih tvari u kućanstvu. Moje pitanje je vezano za trajanje i štetnost isparavanja laka za parket. Prije 4 tjedna je parket u kući lakiran Chromoden poliuretanskim dvokomponentnim lakom, u nekoliko slojeva. Uselili smo se prije nekoliko dana no još uvijek se dosta osjeća miris laka iako provjetravamo prostor koliko to dopuštaju trenutne niske temperature. S obzirom da imamo troje jako male djece, prilično sam zabrinuta je li taj miris štetan njima za udisanje. Ljubazno molim vaše mišljenje, kako to da se tako dugo osjeća miris laka, koliko otprilike dugo traje isparavanje i je li nam štetno boraviti u prostoru gdje se osjeća njegov miris? Postoji li način da se ispita kakvoća zraka u našem stambenom prostoru da se vidi ima li i u kojoj količini štetnih čestica povezanih s lakom za parket?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
VODICE ZA ISPIRANJE USTA
 

Sinoć sam slučajno progutao gutljaj Dontodonta, vodice za ispiranje usta, 75 % alkohola. Trenutno što osjećam jedino je svrbež, nisam povraćao niti imam mučnine. Mogu li se otrovati samo od jednog gutljaja?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
ODJEĆA I KEMIKALIJE
 

Nedavno sam u jednoj trgovini kineske robe u Rijeci kupila majicu koju sam kod kuće htjela probati. Majicu sam obukla i odmah svukla nakon čega se majica počela parati kao da je od papira. Nedugo nakon toga sam obrisala nos i na maramici je bilo crne boje. Inače majica je bila crne boje, po sastavu 95 % pamuk (što ne vjerujem) i 5 % poliester. Taj crni trag u nosu me je malo preplašio. Da li smatrate da je u majici moglo biti kakvih štetnih sastojaka nepovoljnih na moje zdravlje?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
GUTANJE LJEPILA
 

Progutao sam malo ljepila, može li mi se što dogoditi?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
SUSJEDI I PLINOVI
 

Stanujem u četvrtom katu zgrade koja ima ventilacijski sistem ali ne radi više od 15 godina. Stanar ispod mene je izvršio adaptaciju stana bez daje po završetku radova netko od mjerodavnih izvršio pregled. Više puta se u mom stanu osjeti nepodnošljiv smrad, pa sumnjam u nepravilnosti kod adaptacije stana. Bojim se da bi jednog dana moglo doći do trovanja moje obitelji. Molim Vas za komentar i prijedlog rješenja.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
TROVANJE
 

Kako otrovati čovjeka a da ispadne kao moždani i srčani udar?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
KAMIN I KEMIKALIJE
 

Kupili smo kamin, nakon što smo naložili počeo se osjetiti čudan miris kemikalija. Zanima me što učiniti, jer taj miris se cijelo vrijeme osjeti. Napominjem da imamo trudnicu u kući.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
TOPLOMJER NA BAZI GALIJA
 

Kupila sam umjesto živinog toplomjera, toplomjer s galijem. Piše ekološki prihvatljiv. Na žalost razbila sam ga. Kapljice galija izgledaju kao srebrne kuglice. Pitanje, kako ih tretirati? Ostale su mi fleke po parketu i namještaju. Pokušala sam ih ukloniti mekim papirom ali se samo razmazuje i ostavlja polumasni sivo crni trag. Imate li savjet kako ukloniti fleke i kako inače tretirati galij. Na internetu nema baš dostupnih informacija.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
ISPARAVANJE ŽIVE IZ ŠTEDNE ŽARULJE
 

Koliko dugo treba vremena da ishlapi živa iz štedne žarulje kad ista pukne dok je bila upaljena?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
PLIN I TRUDNOĆA
 

Molim vas da mi odgovorite, mijenjala sam bocu plina u 20 tjednu trudnoće i iscurio je plin kojeg sam udahnula. Zanima me da li to može ostaviti ikakve posljedice na plod.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
PRANJE PROZORA
 

Prala sam prozore na balkonu Arfom za stakla. Jako je puhalo i sve što sam sprejala u prozore vratilo se meni u lice i usta. Nakon nekog vremena mi je došlo na povraćanje, tj. iskašljavanje. Zanima me da li sam se mogla otrovati? Osjećam suhoću u ustima, ali ništa više od tog zasad.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
KOZMETIKA
 

Koji su najčešći toksini u kozmetici i koliko su zapravo oni štetni?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
TEPISI I MADRACI
 

Kupili smo nove tepihe za spavaću sobu, a kako sam u visokoj trudnoći brine me miris koji se ispušta iz tih tepiha i nakon mjesec dana korištenja uz stalno otvorene prozore. Tepisi su od umjetnih materijala kupljeni na metre i nemam uvid u etiketu i sastav. Zanima me da li taj miris može biti štetan za plod i da li bi vrijedilo odnijeti tepihe na pranje. Za sada smo ih iznijeli u prostoriju koju ne koristimo jer me već lagano guši i tjera na kašalj. Moji ukućani me uvjeravaju da pretjerujem zbog hormona. Isto tako me muči i miris plijesni koja nije nigdje vidljiva u prostoriji, a ja ju osjetim i sumnjam da se nalazi u francuskom krevetu, ali to ne mogu dokazati jedino da ga poderem. Lijepo Vas molim i da mi odgovorite koliko je taj miris plijesni opasan za razvoj ploda i poslije za boravak bebice u toj prostoriji. Inače sve prostorije svakodnevno prozračujemo.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
HALOGENA ŽARULJA
 

Ako halogena lampa pukne u ruci i udahnete određenu količinu praha koji je izašao iz nje, da li postoji mogućnost trovanja, što učiniti nakon toga?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
ZMIJSKI OTROV
 

Kakvi su simptomi kada zmija na tebe baci otrov?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
PRANJE VOĆA I POVRĆA
 

Zanimalo bi me da li pranjem voća i povrća s tekućim deterdžentom možemo naštetiti organizmu? Neki ljudi vjeruju da tako operu ostatke pesticida i prljavštinu no je li to bezopasno.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
BOJA ZA ZID
 

Koliko je opasna boja za zidove stara 5 godina?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
IZLAGANJE KEMIKALIJAMA
 

Može li izlaganje naftnim parama u zatvorenom prostoru u trajanju od 5-10 minuta dnevno tijekom nekoliko godina uzrokovati bolesti srca i pluća?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
TRIKLOROETILEN
 

Zanima me, s obzirom da radim sa trikloroetilenom, u kolikoj sam stvarnoj opasnosti vezano za karcinogenost. Radim u ventiliranom kontejneru, ali često ne mogu konstantno nositi masku (iritacija lica, znojenje, otežano disanje). Dugo godina radim u ovim uvjetima i hranim se u tom prostoru. Još jedno pitanje vezano za upotrebu mlijeka, drugi ulaskom u laboratorij osjete jak miris, no ja ne osjetim. Primijetio sam da jako gubim pamćenje (imam 33 godine), često se ne mogu sjetiti osnovnih stvari, imena. Može li to biti povezano sa hrpom razbijenih živinih termometara – stoje godinama, a ja sam u tom prostoru 3 g.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
PALETE
 

Radim u vrtiću i planiramo izrađivati namještaj od paleta. Jedan roditelj koji je često u doticaju s paletama kaže kako one mogu biti opasne jer se špricaju s raznim kemikalijama, osobito euro palete i kako nije poželjno da budu blizu djece. Molila bih neku konkretnu informaciju o tome.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
TABLETE ZA STROJNO PRANJE POSUĐA
 

Moja kćerka stara 16 mjeseci je stavila u usta tabletu za strojno pranje posuđa i postoji mogućnost da je dio sadržaja progutala, po mojoj procjeni najviše 4 g. Preostali sadržaj u ustima sam dobro isprala. Sastav tablete: 5-15%: izbjeljivači na bazi kisika, polikarboksilati, manje od 5%: neionske površinski aktivne tvari. Sadrži enzime (proteaza, amilaza), mirise. Na kutiji stoji oznaka "Nadražujuće". Dijete nema nikakvih simptoma, normalno se ponaša, nema vidljivih znakova ozljeda, ali mene jako brine činjenica da je možda došlo do nekih unutarnjih ozljeda jednjaka ili želuca. Od opisanog događaje je prošlo 36 sati. Trebam li biti zabrinuta i otići s djetetom doktoru? Naime, odmah sam nazvala centar za otrovanja gdje su mi rekli da ne moram otići doktoru ako se ne pojave simptomi, ali ja sam i dalje zabrinuta jer ipak postoji mogućnost da je dijete dio sadržaja progutalo.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
ALKOHOLNI OCAT
 

Maloprije sam popila pola čaše čistog alkoholnog octa, sad mi nije nešto najbolje. Je li ima kakva opasnost od toga?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
TERMOLABILNOST
 

Molio bih Vas da mi objasnite termolabilnost otrova kukaca, zmija i riba. Naime u nekim tekstovima na forumima je rečeno da je kontraindicirana primjena topline kod ugriza zmija, dok je u slučajevima ugriza ribe npr. pauka pomogla. Kod koje temperature se inaktiviraju toksini spomenutih životinja?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
POLISTIREN U JASTUKU
 

Interesuje me da li je štetan polistiren u jastuku? Naime, kupila sam jastuk za trudnice i dojilje koji olakšava spavanje i dojenje i punjen je polistirenom. Kada sam ga otvorila onako odmah iz kese počeo je da se oseća neki miris. Interesuje me da li je sad to štetno jer sam u drugom stanju i znam, npr. da je BPA štetan, generalno skoro sve od plastike pa me sad buni da li smem da spavam na ovome zbog nekih isparenja?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
LIGNJE I PLASTIKA
 

Na ručku smo jeli lignje, na kraju smo u jednoj većoj primijetili ostatke plastične ambalaže, i to velike od cca 4 cm i 5 cm, širine 1 cm. Moguće je da je bilo i u drugima nismo primijetili, jelo je i dijete, zanima me ako je pojedem komad plastične ambalaže (od zamrznutih liganja) je li to otrovno i trebamo li voditi barem malog kod doktora?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
ŽIVIN TOPLOMJER I TRUDNOĆA
 

U 19 tjednu trudnoće sam. Danas kad sam htjela izmjeriti temperaturu i otvorila plastični poklopac od živinog toplomjera, vidjela sam da je toplomjer razbijen i živa mi se rasula po kauču. Pokupila sam je koliko sam mogla, a sad me strah zbog eventualnih ostataka i utjecaja na plod. Također strahujem zbog toga sto ne znam koliko dugo je toplomjer bio razbijen, te da li je mogla živa na taj način isparavati konstantno?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
TAVA I KEMIKALIJA
 

Primijetila sam da mi ulje nakon prženja u novoj tavici uvijek bude roze boje. Prvo sam mislila da je zbog hrane, ali sad mi se čini da tavica ispušta neku kemikaliju, šta bi to moglo biti?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
GNOJIVA
 

Počeo bih kompostirati ostatke ljuski povrća, voća i ostalog organskog materijala za kompostiranje. Kako je većina proizvoda prskana raznim pesticidima, insekticidima i fungicidima pretpostavljam da će se svi ti spojevi koncentrirati u kompostu i da neće izgubiti svoju toksičnost. Pitanje je da li sam u pravu, jer u tom slučaju taj kompost mi se ne čini prihvatljivim za uzgoj biljaka za jelo već samo ukrasnih. Zahvaljujem unaprijed na odgovoru.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
ANTIFRIZ I NJEGOVA AMBALAŽA
 

Na koji način bih mogla isprati (ispjeskariti) bačvu u kojoj se nalazio antifriz kako bih je mogla koristiti za izradu postolja za roštilj? U njoj se neće paliti vatra, već će se na vrhu bačve pričvrstiti ložište.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
TVRDA VODA
 

Živim na Trešnjevci. Problem je u vodi koja, kad se prokuha, uz sve obilniji sediment ima sve više plutajućih čestica. Za talog pretpostavljam da je kamenac, brine me taj gornji, gotovo masni sloj čestica koji ne sedimentira stajanjem. Što se tiče hladne vode, često je toliko klorirana da nije pitka, a događa se i to da kad se klor toliko ne osjeti, pa natočim u keramičke bokale ili staklene čaše, odstajavanjem se javlja miris klora. Cijevi su mijenjanje prije nekih 10 godina. Molit ću Vas za stručno mišljenje.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
PRIBOR ZA ŠTRIKANJE
 

Trudna sam 10 sedmica. U slobodno vrijeme pletem vunom (štrikam). Igle za pletenje sam naslijedila od mame, stare su sigurno kao i ja. Srebrne su boje i lagane. Pretpostavljam da su od aluminija, ali nisam sigurna. Primijetila sam da pletući, igle dosta prljaju vunicu. Do danas nisam na to obraćala posebnu pažnju. Međutim, kako sam trudna, a pletem svakodnevno više sati, uplašila sam se da nešto od tog sigurno prolazi kroz moju kožu. Naravno, odmah sam se uplašila za bebu. Imam li razloga za strah? Da napomenem, igle se nisu ogulile, ali ostavljaju siv trag na vunici.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
PLIJESAN
 

Imam trosjed koji je godinu dana odležao u poprilično vlažnom prostoru i pokupio neugodan miris. Madrac trosjeda i nakon dvije godine još uvijek ima miris vlage unatoč zračenju i izlaganju suncu. Da li taj miris potvrđuje i prisustvo plijesni i da li je opasno za zdravlje imati takav madrac (i spavati na njemu )?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
KRUMPIROVA ZLATICA
 

Ako se skuha krumpirova zlatica i pojede. Da li je otrovno.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
MOLJCI U ORMARIĆU
 

Stavila sam u kuhinjski ormarić zamku za moljce Bengal proizvođača ZOBELE (ljepljivi karton) na kojoj piše da nije biocid, a sadrži feromon. Na ambalaži ne piše da hranu treba baciti nakon korištenja u ormariću, ali piše da u slučaju dodira s ljepilom treba oprati ruke sapunom ili tekućim parafinom. Da li hranu koja je stajala u ormariću treba baciti iako nije biocid? Na Autan trakama za hvatanje moljaca piše sastav: Z,E-9,12-tetradecadein-1-yl acetate (cas#:30507-70-1-0.034%, lepak 10-20%, carboard matrix više od 75%). Da li nakon upotrebe ove ljepljive trake treba baciti svu hranu iz ormarića jer različito piše na jednom prijevodu da treba baciti samo hranu zaraženu moljcem a na drugom da svu hranu? Ako je konzumirana hrana koja je stajala u ormariću zajedno s ljepljivom trakom može li ostaviti posljedice na zdravlje i kakve?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
PARFEM I DIJETE
 

Moja beba od 15 meseca možda je popila malu količinu detsku toaletnu vodu – parfem (kažem možda, jer ja je nisam vidjela, samo sam primetila kako drži otvorenu bočicu u rukama i posipa parfem na pod). Sustav je sledeći: alkohol denaturiran, aqua, parfum (fragrance) hexyl cinnamal, PEG-40 hydrogenated castor oil, limonene, linalool, butylphenyl metthylpropional, geraniol, citral, coumarin, citronellol, CI 17200 (D&C RED No.33). Beba je nakon toga bila vesela, delovala normalno, malo nervozno jer je bilo vreme spavanja, i malo je podrigavala i štucala (imala je obilan obrok pola sata pre toga). Nakon sat vremena je zaspala najnormalnije. MOLIM VAS ZA ODGOVOR DALI IMA RAZLOGA DA SE BRINEM ???? Ukus parfema je bio grozan, možda i nije progutala, nego pljunula, ali ipak… Popila je mnogo malo mleka nakon situacije. Javila sam se kod doktora dali da je nosimo u bolnicu, ali zbog odsustva povraćanja ili proliva rekao je da najverojatno nije ništa strašno i da ostanemo kod kuće. DALI NEKA OD OVIH SUPSTANCA JE POTENCIJALNO OPASNA PO NJU???? Jako sam zabrinuta!!!!

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
KAMENA VUNA
 

Moj partner u sobi u stanu planira napraviti glazbeni studio. Radi boljeg zvuka planira u drvene panele postaviti kamenu vunu. Čula sam da su čestice kamene vune štetne za zdravlje, molim Vas da li je to je tako?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
UKLANJANJE AZBESTNOG KROVA
 

Na našoj kući se radilo krovište i uklanjao se stari azbestni pokrov. Majstori baš i nisu previše pazili pa je komadića azbesta bilo posvuda. Budući da nisu baš ni temeljito sve počistili pa sam ja čistila iza njih vani i na tavanu pa me zanima pošto je dosta bilo prašine, dali je moguće da sam udahnula azbest. Pošto su radovi trajali 10 dana, a i vjetar je dosta puhao, i zanima me kako mogu saznati dali imam čestice azbesta u plućima.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
ŠTETNOST LAMINATA
 

U dječjoj sobi je postavljen laminat. Mislite li da je opasan za zdravlje djece i bi li bilo dovoljno na njega staviti tapet kako bi bio manje škodljiv (ako uopće i jest). Ne znam koja je oznaka laminata. Na nekim stranicama sam čitala da je karcinogen. Je li to istina?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
SREDSTVO ZA OTAPANJE KAMENCA
 

Slučajno sam popila gutljaj sredstva za otapanje kamenca. U petak sam oko 1dcl razrijedila u 3dcl vode i ostavila u kuhalu. Danas sam skuhala kavu i popila mali gutljaj. Postoji li opasnost od trovanja?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
FARBANJE STOLA
 

Trpezarijski sto sam pre farbanja uradio Body gitom. Zatim sam prefarbao temeljnom bojom i lak bojom za drvo. Kad se to dobro osušilo prešao sam i slojem laka za čamce. Sve se dobro osušilo, a evo posle mesec dana nesnosno smrdi u trpezariji. Guši, o čemu se radi?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
KAMENA VUNA I GRAĐEVINA
 

Radim u Rijeci na fasaderskim poslovima i radim sa kamenom vunom. Zanima me koliko je opasno raditi sa kamenom vunom i da li ima kakvih posljedica na zdravlje? Radim godinu i pol taj posao i na sebi još nisam primijetio ništa, ali radi prevencije pitam.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
OPASNOST OD ULJANIH BOJA
 

Zanima me dali je opasna uljana boja za zidove u prostoru u kojem svakodnevno borave djeca tj. školi? I ako je opasna, koji su problemi tj. simptomi i na što utječe?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
OTAPANJE ŽIVE U VODI
 

Supruga mi je u perilici sa robom oprala živin toplomjer. Toplomjer je naravno puknuo i živa je otišla po robi. Molim Vas da mi kažete da li je ta roba opasna za nositi i da li perilicu treba tretirati s nekakvim sredstvom ili je dovoljno dobro je oprati.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
MLIJEKO I OPASNE KEMIKALIJE
 

Od pre mesec dana radim u livnici bakra gde svakodnevno udišem isparenja iz peći od livenja bakra, mesinga, cinka. Šta je dobro piti za detoksikaciju organizma? Ja sam do skoro bio ubedjen da je mleko dobro piti ali me kolege uveravaju da to nije tačno već naprotiv bukvalno ima ulogu lepka za tkivo. Možete li mi odgovoriti?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
GUTANJE SILIKONA
 

Koliko je opasan silikon za brtvljenje ako dospije u organizam npr. oralno?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
PSI I BATERIJE
 

Pas mi izgrizao onu malu bateriju iz daljinskog upravljača. Bila je puna malih rupica. Kada sam mu izvadila iz usta i prebrisala tu bateriju iz tih rupica je išla neka crna tekućina inače iz same baterije nije ništa kapalo. Vidjela sam na internetu da su to alkalne baterije i da izazivaju ulceracije, on ih za sad nema po ustima. Zanima me da li postoji mogućnost da se otrovao i kakve su posljedice pošto mi nitko nije znao odgovoriti.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
BOJE I TRUDNICE
 

Molim Vas za informaciju da li je sigurno u stambenom prostoru koristiti boje za signalizaciju na asfaltu tipa Chromos Signolit? Koliko je vremena potrebno da se štetni spojevi prozrače? Trudnica sam, a na boji piše da može biti štetna za nerođenu djecu.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Odgovor na HZTA odgovor
 

Zahvaljujem na brzom odgovoru. U registru HZTA sam našla specifikaciju proizvođača u kojoj navodi jedino toluen kao reprotoksičnu kemikaliju. U nekim drugim odgovorima na vašoj stranici sam našla informaciju da se toluen nalazi i u nekim drugim bojama i lakovima namijenjenim za kućnu upotrebu i da hlapi za nekoliko dana. Bojim se da je u mom slučaju već kasno (provjerit ću) i da je sporna boja već nanesena na jedan zid. Ja se trenutno ne nalazim u stanu i nisam se namjeravala vraćati 4-5 dana, ali me zanimalo da li ta boja trajno ispušta štetne kemikalije u prostor ili samo nekoliko dana dok se s njom radi i svježa je.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
SLUČAJNA INGESTIJA TEKUĆINE ZA VJETROBRANSKA STAKLA
 

Prije dva tjedna kupio sam tekućinu za brisače i prije dva dana uspem to u auto, operem posudu u kojoj je bila tekućina i naspem vode da stoji u njoj i prije dva dana nestalo vode te sam slučajno oprao salatu s tom vodom i naravno pojeo. Miris te tekućine se osjetio i dalje u toj vodi, nisam ništa osjetio dok sam jeo ni nakon toga, možda malu nemoć i malo problema sa probavom sutra dan. Zanima me da li treba da idem na kontrolu ili da vadim nalaze ili nema potrebe da brinem. Tek nakon 2 dana sam shvatio sta sam uradio?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
NESREĆA U KUPAONICI
 

Udisala sam kombinaciju Varikine, Sanitara i tople vode. Loše se osjećam, kašljem, teško mi je disati. Što mi je činiti?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
MAČAK I DETERDŽENT
 

Mačak je popio vodu u kojoj je bio otopljen deterdžent Faks. Da li je potrebno ići veterinaru?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
NEHRĐAJUĆI ČELIK I BOCE
 

Prvo da vas pohvalim za vrlo interesantan i poučan sajt! Moje pitanje je vezano za "stainles steel" flašice za vodu. Ima li nekih opasnosti od korišćenja iste ako nema nikakve deklaracije (verovatno je iz Kine) nije aluminijum i vrlo dobro izgledaju. Cena je također vrlo niska za takav proizvod 2,5 dolara i zato me muči pitanje mogu li neki otrovi dospeti u vodu ako je nehrdjajući čelik lošeg kvaliteta ? Flašice su namenjene i deci pa bih još pitao ima li neke hemijske reakcije ako se sipa i neko drugo piće, voćni sok, koka kola.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
BOJA ZA ASFALT I PLIJESAN
 

Dobio sam informaciju da je boja kojom se boje ceste dobar izolator i da bi se mogla koristiti za bojanje zidova u zatvorenim prostorima gdje dolazi do vlaženja i pojave plijesni. Ne znam kave su eventualne štetne posljedice te boje za zdravlje ukućana tj. postoje li neka isparavanja koja bi mogla biti štetna i nakon što se boja ukruti?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Natrijev karbonat
 

Da li je otrovna kristalna soda za pranje bačvi?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
SPREJ ZA IMPREGNACIJU OBUĆE
 

Koliko je štetan sprej za impregnaciju obuće, može li uzrokovati teže posljedice?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
TEKUĆINA ZA VJETROBRANSKA STAKLA
 

Osoba je prskala staklo s auto tekućinom za pranje stakla i slučajno me malo poprskala po licu (blizu usana). Ne osjetim okus u ustima, ali me strah jer su kapljice poprskale po licu. Isprala sam lice vodom. Postoji li mogućnost za otrovanje?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
DIHIDROGEN MONOKSID
 

U posljednje vrijeme se pojavljuju grozni natpisi o kemikaliji DIHIDROGEN MONOKSIDU. Pojavljuju se uglavnom uz prikaz aviona-mlažnjaka koji paraju nebo ostavljajući za sobom bijele tragove ove kemikalije. Tema se često spominje u raznim medijima, kažu da je to nešto strašno. Da li je to zaista tako?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
KOŠTICE MARELICE
 

Da li je sigurno konzumirati koštice marelice i koja je okvirna dnevna količina koju se smije unijeti? Također, koliko ih ima smisla konzumirati u svrhu liječenja protiv karcinoma?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
BOJE I LAKOVI
 

Moj suprug radi u maloj specijaliziranoj trgovini boja i lakova u kojoj se prodaju sve vrste boja (za metal, drvo, beton...), razni lakovi, razrjeđivači, silikoni i sl. Osim što se u prodavaonici prodaju zatvorene boje, one se po narudžbi i miješaju, tj. svakodnevno se kantice s bojom otvaraju. Moj suprug najčešće cijelo radno vrijeme provede u zatvorenom prostoru trgovine koja nije velika i prostrana već se radi o otprilike 50 m2 prodajnog prostora standardne visine. Iskreno sam zabrinuta za suprugovo zdravlje te Vas molim za savjet.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
SREDSTVA ZA ČIŠĆENJE
 

Je li opasno čistiti solnom kiselinom?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
BENZIN
 

Koliko su opasni benzini?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
RODENTICID
 

Kupio sam u poljoapoteci Ratimor – meki mamac, rodenticid. Pakiranje je u kartonskoj kutiji u kojoj se nalaze mamci pakirani u manje paropropusne vrećice. Tijekom prijenosa kutije i samog otvaranja (nisam dirao mamce rukom) učinilo mi se da se zbog transporta prosulo malo bijelog praha unutar kutije. Da li je moguće trovanje od samog diranja kutije nakon otvaranja i eventualnog udisanja?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
CRVOTOČINA
 

Imam stari namještaj koji je napala crvotočina, tj. crvi i slični insekti. Čula sam da se crvotočina može trajno riješiti fumigacijom ili radijacijskom metodom dezinfekcije (panoramski uređaj s 60Co izvorom gama zračenja). Interesira me da li te metode mogu imati kakve posljedice za zdravlje ukućana koji su u svakodnevnom doticaju sa tim namještajem?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
BABY MARAMICE
 

Nedavno sam čula da su vlažne maramice štetne za bebe i da se ne preporučuje njihovo korištenje. Glavni argumenti za njihovu štetnost su bili to što se vlažnim maramicama jako dobro može očistiti pećnica, štednjak i druge okorjele nečistoće u kućanstvu pa se samim time i pretpostavlja da sadrže određena sredstva koja su izrazito jaka te samim time i štetna za dječju kožu. Svjesna sam da se svi proizvodi namijenjeni bebama i djeci testiraju i kontroliraju, ali sam se svejedno zabrinula jer koristim vlažne maramice pri prematanju djeteta od njegovog jednog mjeseca starosti. Ja ih također koristim i nisam primijetila štetne posljedice, ali me svejedno zanima vaše mišljenje jer kada su djeca u pitanju nisam spremna riskirati.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
STIROPORNA PRAŠINA
 

Zanima me koliko i na koji način može štetit organizmu inhalacija stiroporne prašine, tačnije ako ste često izloženi prašini od stiropora proizvedene brušenjem stiropora brusnim papirom?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
LOŽENJE PEĆI NA DRVA
 

Koliko je opasno loženje peći na drva i ako osoba više puta na dan otvara peć i pri tome udiše dim? Pomaže li stavljanje nekakve maske?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
DOMAĆA HRANA
 

Na kobasicama i šunkama se pored bijele plijesni pojavio i početak zelene plijesni. Ako se ta plijesan skine, je li meso ispravno za konzumiranje? Je li ta plijesan otrovna?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
FTALATI I PLASTIČNA BOCA
 

Ako sam u plastičnoj boci, držao vodu nekoliko mjeseci, dali je ona sada štetna u slučaju konzumacije?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
JAKUŠEVAC I SMRAD
 

Živim na starom, sjeverozapadnom dijelu Dugava. Nedavno sam postala majka. Kao što znate na udaljenosti manjoj od 3 km od nas se nalazi Jakuševac i njegov "miris" gotovo svakodnevno dopire i do našeg stana. Nanosi smrada nisu dugotrajni, nakon 15-tak minuta se više ne osjeti - kao da ga nije ni bilo, međutim ukoliko su otvoreni prozori smrad uđe u stan. Zanima me koliko je to opasno za novorođenče i koliko je opasno općenito, recimo ako po toplijem vremenu spavamo otvorenih prozora pa ako počne smrdjeti ne stignem zatvoriti prozor dok se probudim? Koliko su opasne šetnje ukoliko se nađemo vani u trenutku nanosa smrada?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
ANTIPERSPIRANT
 

Imam problema sa prekomjernim znojenjem ispod pazuha i obični dezodoransi i antiperspiranti mi baš i ne pomažu. Probao sam jači antiperspirant (sadrži: 20% ALUMINUM CHLORIDE) on mi je pomogao da reguliram znojenje. No zabrinut sam zbog velikog postotka aluminija. Inače koristim ga jednom tjedno. Dali imam razloga za brigu, s obzirom da se sa aluminijem veže karcinom, pa čak i Alzheimerova bolest?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
NATRIJEV HIDROKSID I MOBITEL
 

Jučer sam koristio Mr. Muscle odčepljivač odvoda prilikom čega mi je palo nekoliko kapi na ruku, mobitel i odjeću. Mobitel sam prebrisao vlažnom maramicom, ruku sam držao pod hladnom vodom 5 minuta i dan kasnije nemam nikakvih tegoba. Naknadno sam pročitao da ukoliko dođe do kontakta s kožom - treba ispirati hladnom vodom barem 20 min i javiti se liječniku. Proizvod ima natrijev hidroksid koji je jako nagrizajući (tako piše)) i ima ostale štetne tvari.
Mene sad zanima:
1. da li trebam do liječnika pošto sam isprao samo 5 min umjesto 20 (nemam nikakvih tegoba).
2. da li mogu normalno koristiti mobitel koji sam prebrisao?
3. najviše me zanima što sa odjećom na koju je kapnulo nekoliko kapi - da li mogu staviti u perilicu rublja s ostalom odjećom ili ju treba prije isprati ili možda baciti u smeće? Na proizvodu piše - odložiti kontaminiranu odjeću. Ne znam što to znači?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
GLICINIJA
 

Imam 50 godina i od 6 godine jedem cvjetove glicinije i to svake godine (u priličnim količinama). Cvijeće je vrlo ukusno i slatkasto. Meni nikada a i drugima u familiji nije bilo nikada ništa Zanima me od kuda pojam otrovnosti ili nedaća s probavom jer to slatkasto cvijeće meni ni mojima nikada nije naškodilo. Molim ako mi možete malo više pojasniti ili istražiti, jer ga ja i šećerim pa da drugima ne napravim medvjeđu uslugu kad ga poslužim na kolačima.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
OLEANDER
 

Imam stari oleander koji bi izvadila iz zemlje i na to mjesto posadila neku voćku. da li je to u redu pošto sam čula da je kod oleandera otrovan i list i korijen?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
REGENERATOR ZA KOSU
 

Slučajno sam dok sam prala kosu progutala malo razvodnjenog regeneratora za kosu, marke Syos sa keratinom. Isprala sam usta ali me isto zanima može li biti kakvih posljedica?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
PCB I STARI KONDENZATOR
 

Neki dan sam se slučajno primio za stari Iskrin kondenzator koji je bio malo mastan izvana, oprao sam ruke odmah nakon toga u roku 1 minute, da li se može što desit pošto čitam da ima neki PCB u sebi?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Imazalil
 

Na tržnicama i u trgovinama su se pojavili limuni za koje kažu da su premazani imazalilom koji je navodno opasan. Što je to imazalil, zašto se nalazi na voću i koliko je opasan?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Ljekovitost i štetnost crne rotkve
 

Poštovani. Moje dijete je kronični bronhitičar. U dugogodišnjoj potrazi za prirodnim lijekovima, saznala sam kako je najbolji lijek izdubljena crna rotkva u kojoj se preko noći ostavi par žličica meda, te se ujutro taj med izmiješa sa sokovima crne rotkve, i daje se 2-3 puta dnevno po jednu žličicu. Ujedno sam negdje vidjela informaciju kako crnu rotkvu valja posaditi uokolo vrta, jer one na sebe privlače pesticide, te tako štitite svoj vrt od istih.
Nije li onda, ako je to tako, štetno davati crnu rotkvu kao lijek, s obzirom da je puna pesticida. Ujedno da li postoji još koja biljka koja se može posaditi kao svojevrsni filter, oko vrtova ili voćnjaka?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Slučajno ispijanje šampona za vrijeme trudnoće
 

Trudna sam. Popila sam malo šampona dok sam prala kosu. Bojim se posljedica za bebu.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Opasnosti od akrilne kiseline
 

Govori se da je akrilna kiselina opasna u trudnoći, a čitam u novinama da je ima u mnogim proizvodima. Smijem li koristiti proizvode u kojima ima akrilne kiseline ili ne?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Ricinus
 

U šumi sam naišla na biljku koja je kao plod imala bodljikave plodove s po dvije ili tri sjemenke. Prijatelji su mi rekli da se radi o ricinusu. Ja sam čitala da se ricinusovo ulje koristi kod zatvora. Je li to točno?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Solanin
 

U fazi sam pripreme zimnice, ali sam negdje pročitala da zelene rajčice sadrže veliku količinu opasnog solanina. Je li uputno kiseliti zelene rajčice i je li uputno jesti i druge namirnice koje sadrže solanin?

Pogledajte odgovor
Otrovi
HZTA
Otrovi
Postavite nam pitanje Postavite nam pitanje
Sve o otrovima
 
Prevencija Knjiga o toksikologiji
Otrovno.com
 
Otrovi
Hrvatski zavod za javno zdravstvo - Služba za toksikologiju Postavite nam pitanje
Posjetite web stranice zavoda
Sve o otrovima
Otrovi
 

Hrvatski zavod za javno zdravstvo - Služba za antidoping

Hada
Posjetite web stranice službe
Sve o otrovima