Otrovno.com O otrovima Brošure i knjige o toksikologiji Pitanja i odgovori  
 
 
Otrovno.com Gdje se nalazim: Naslovnica - Pitanja i odgovori
 
Otrovi
Pitanja i odgovori
Otrovi
HZTA
Otrovi
Stiropor i otrovne pare
 

Zanima me da li stiropor zrači otrovne pare ili tako nešto i da li je otrovan. Budući da sam ga stavio u sobu po zidovima i na pod radi izolacije i da bi spriječio prodiranje vlage iz zidova.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Sredstvo za sunčanje
 

Čitala sam u Večernjaku od 30. svibnja 2012. članak u kojem nekakva dermatovenerologinja upozorava ljude da ne kupuju kreme za sunčanje u kojima ima oxybenzone jer ta opasna tvar izaziva alergije i kancerogena je. Još gori su zinc oxyde i titanium dioxide u obliku nanočestica jer prolaze kroz kožu u organizam, a poznati su kancerogeni. Najviše se bojim vitamina A jer ga i inače kupujem u ljekarni, a sad ispada da je i on kancerogen. Kako da budem sigurna na ljetovanju?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Primjena preparata Silverex
 

Zanima me sigurnost u primjeni preparata Silverex (sadrže Ag ione) tijekom duže primjene, obzirom da predstavnici propagiraju široku uporabu, netoksičnost...

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Klorovodična kiselina
 

Da li HCl nagriza drvo?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Omekšivač za veš
 

Koliko se dugo smije koristiti omekšivač za veš nakon isteka roka navedenog na proizvodu, a da ne našteti?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Kiseline
 

Poštovani, prošla sam po Vašoj stranici, ali nigdje odgovora koji tražim. Molim Vas za brzi odgovor jer je situacija prilično osjetljiva. Radim u poslovnici za otkup zlata i srebra te s kiselinama za testiranje istih. Ostala sam trudna i ginekolog mi savjetuje čuvanje trudnoće bez obzira na to što je napomenuo da nije upoznat s rizikom mog radnog mjesta i u kojoj sam mjeri izložena kiselinama. Zanima me sastojak i omjer kiselina s kojima radim. Dobro bi došao i savjet za djelatnice koje nisu u drugom stanju o načinu upotrebe, mjere predostrožnosti i sl.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Žarulja
 

Poštovani, jedno možda čudno pitanje. Išla sam skidati žarulju i na njoj je bio bijeli prah, puno njega, nešto je od toga palo po meni jer sam stajala ispod. Znate li što je taj prah i je li opasan?
Od kuda taj bijeli prah na žarulji u toj količini??? Danas smo ustanovili i da je puklo grlo žarulje koje je ostalo u navoju, znaci prah je iz žarulje. Znate li o kakvom bijelom prahu je riječ i je li otrovan?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Rad sa bojama
 

Radim 10 godina kao trgovac boja i lakova. Radim na miješanju boja: od boja za zid, drvo, metal za automobile i za industriju. Unazad godinu i pol promijenio sam firmu i nakon par mjeseci počele su mi se događati sljedeće stvari: prvo grčenje prstiju i trnci, zatim šake, pa mišići ruku, a sad sve skroz do ramena. Kako vrijeme prolazi stanje se pogoršava. Radio sam krvnu sliku, povećane su mi sve masnoće. Slikao sam kičmu - od kičme nije, karpalni kanali su čisti, tumorski markeri su u redu, a nalaz EMNG i SSEP pokazuje slabiju provodljivost i osjetljivost. Sad me šalju na medicinu rada, neurologinja mi preporuča da promijenim posao. Koje je vaše mišljenje, da li je moguće da je to od boje, koja su moja prava ako je to od boje?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Sredstvo za poliranje drveta
 

Može li se dijete od 2 godine otrovati ako je polizalo sredstvo za poliranje drveta. Radi se o vrlo maloj količini i nisam sigurna da li je samo udahnulo krpu koja je bila natopljena sredstvom ili je polizalo.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Salonit ploče
 

Moja je kuća sagrađena prije 9 godina. Kako mogu saznati da li su salonit ploče na krovu moje kuće sa ili bez azbesta?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Antifriz
 

Danas oko 3 popodne slučajno sam gucnuo malo antifriza. Dakle, sad je već 10 i pol navečer i živ sam, nemam nikakvih simptoma! Naime, išao sam iz cijevi antifriz potegnuti zrakom i on je došao u usta i malo u grlo, odmah sam to ispljunuo iz usta i ispravo ih vodom. Poslije sam popio 2 čepa kruškovače (etanola) jer znam da se antifriz izbija etanolom ... Eto, prošlo je već 7 sati i nikakvih simptoma nemam. Zvao sam prvu pomoć, no rekli su mi da hitno moram u Rijeku (po liječničku pomoć), al' nekako mislim da mi ne bi trebalo biti ništa. Na kraju krajeva, to i nije bio baš čisti antifriz, bio je miješan s vodom. Što napraviti? Nadam se da ću dobiti odgovor prije nego se sa mnom nešto dogodi.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Domestos
 

Zanima me koliko je štetno svakodnevno udisanje smrada Domestosa? Moj dečko je uvjeren kako je Domestos zdrav jer ubija bakterije, gljivice ... tako da svakodnevno čisti kupaonicu sa smjesom Domestosa i vode koja i dalje nepodnošljivo smrdi. Ja se doslovno gušim u tome i ne vidim ništa dobro u svakodnevnom udisanju tog otrova.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Teflon
 

Pravila sam kolače u kalupima za mafine (kupljeni u Mercatoru). Donja korica se zalijepila te sam ju odstranila. Nekoliko minuta nakon konzumacije osjetila sam rezak, metalni okus, jakog intenziteta. Odmah sam oprala zube, bilo je još gore,no nakon ispiranja vodom bilo je malo bolje. Pretpostavljam da je u pitanju neka vrsta teflona. Jako sam uplašena. Molim za odgovor.
PS Pročitala sam slična pitanja ali nitko ne spominje ovaj težak okus.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Stare baterije
 

Spremajući stare stvari nasla sam stari Pocket PC s otvorenom baterijom, tj poklopcem jer je baterija bila nabubrena. Prošla sam prstom po bateriji i osjetila neki miris pa sam brzo maknula predmet. Je li situacija opasna za zdravlje, osjetila sam trnce u toj ruci koja je imala kontakt. Također, što sa stvarima koje su bile s tom baterijom u vrećici? Molim vas mišljenje.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Kurkuma
 

Pijem kurkumu (prah) svaki dan na način da u 1 dcl mlijeka stavim malu žličicu kurkume, i tako svaki dan već 6 mjeseci. Da li je istina da se kurkuma nalazi na popisu otrovnih začina?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Tekući deterdžent
 

Imam pitanje u vezi tekućih deterdženata za pranje rublja i omekšivača . Nisam vidjela da imaju kakve oznake opasnosti, samo je navedeno ako se proguta da se kontaktira liječnika.

Imam malo dijete i stalno se bojim da nešto ne poliže ili gucne. Opasne stvari (nagrizajuće, štetne ...) sam maknula da ne može do njih i sad me samo zanima koliko su deterdženti i omekšivači opasni.

Dijete ne može otvoriti bocu, ali me brine da ne poliže. Može li joj se što dogoditi?
Da li da i njih uklonim na nedostupno joj mjesto?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Trovanje čajem
 

Prije nekih dva tjedna popila sam čaj od korijena čička koji je, kako sam pred dva dana saznala, povučen iz trgovina zbog atropina.

Istu večer osjetila sam simptome trovanja atropinom odnosno takvu suhoću u ustima i grlu da nisam mogla zaspati. Ostale simptome nisam osjetila. Drugi dan u popodnevnim satima osjećala sam se dobro,suhoća je nestala i normalno sam gutala. Nikakve medikamente niti ugljen nisam uzimala, samo sam cijelu tu noć pila puno vode.

Međutim sada sam u velikoj panici jer sam tada,iako to tada nisam znala, bila u 4 tjednu trudnoće. Ne znam je li to moglo nekako naškoditi trudnoći?Trebam li na neke dodatne pretrage? Uzimati neke lijekove? Koliko je trovanje atropinom opasno u trudnoći? Čitajući neke članke pročitala sam da on prolazi kroz posteljicu i ne znam što mi je sada činiti. Imam li razloga za brigu?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Azbest i djeca
 

Poštovani, molim Vas da mi odgovorite na pitanje vezano za skidanje salonita s krova. Radnici koji će skinuti ploče su mi rekli da će biti opasna prašina koju će vjetar sljedećih nekoliko dana raznositi unaokolo. Budući da imam dvoje male djece koji se cijeli dan igraju na podu u dvorištu, molim Vas za savjet kako ih najbolje zaštititi od udisanja čestica. U dvorištu je također i pješčanik u kojem djeca provode dobar dio dana te mali vrt s povrćem.

Da li pomaže ispiranje vodom ili bi bilo dobro nečim prekriti cijelo dvorište? Da li da lisnato povrće koje je trenutno u vrtu bacim ili ga je dovoljno dobro oprati? I koliko dugo te čestice ostaju na podu, u pijesku, zraku, zemlji?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Trudnoća
 

Poštovani,
vidjela sam da je postavljeno slično pitanje a vezano uz korištenje Air wick osvježivača prostora, stoga se ispričavam ukoliko je moje pitanje suvišno. Navodim konkretan proizvod i kemijski sastav.

Situacija je slijedeća, trudnica sam i u trudnoći izbjegavam korištenje bilo kakvih kemijskih sredstava, međutim, igrom slučaja ušla sam u prostoriju koja je neposredno prije bila pošpricana sredstvom Air wick aqua mist te sam u nekoliko navrata udahnula tu tzv. maglicu (osjetila sam okus u ustima jer se pošpricana tekućina očito još nije slegla). Radi se o proizvodu čiji je sastav Etanol 64-17-5 (1-5%).

Navedeni sastav nije istaknut na ambalaži proizvoda već sam ga pronašla na stranici http://www.rbnainfo.com/MSDS/US/AirWick-Aqua-Mist-US.pdf
Na samom proizvodu je navedeno samo da se radi o proizvodu inspiriranom biljnim sastojcima na bazi vode (što god im to značilo). Da li moram biti zabrinuta zbog udisanja maglice i izlaganja mirisu u trajanju od nekoliko minuta neposredno nakon korištenja u maloj prostoriji?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Akcijske kupovine
 

Imao sam probleme prije šest godina nakon konzumacije talijanskog pršuta u plastici kojem je prošao rok, ali je bio u frižideru. Prije godinu dana imao sam neuroloških problema kada sam pojeo ajvar ( na akciji Konzum) suženo vidno polje, gubitak ravnoteže, povraćanje.
Prije dvadesetak dana imao sam problema jer sam pojeo pohani oslić (Diona) s blitvom, a dan prije grenadirmarš s kečapom (na akciji (Lidl) Je li u pitanju alfa toksin, a moguće i botulin (pršut)?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Radionica
 

Došla sam po auto u automehaničarsku radionicu i išla do gazde koji je nešto držao u rukama. Odjednom me podražilo na kašalj. Majstor kaže da je ispuhao motor i da je to vjerojatno od čestica prljavštine iz motora. Kašljao je i on, a meni je kašalj potrajao još sat vremena. Da ne pišem kako sam bila ljuta za takvo neprofesionalno ponašanje, kaže da mu se prvi put to dogodilo. Znajući da motor oslobađa svakakve tvari dok radi, koliko je opasna situacija u kojoj sam udahnula tu prašinu? Kašljala sam još sat vremena.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Sprejevi
 

Zanima me koliko su štetni sprejevi za WC tipa Airwick sprej bez pritiska i slični? Skoro svaki drugi put nakon upotrebe ga udahnem i zakašljem se pa pomislim kako je možda bolje ne koristiti te osvježivače kupaonica? Pokušavam paziti, ali se uvijek nešto zamislim i slučajno udahnem. Koliko si štetim?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Zagoreno mijeko
 

Možete li mi reći da li se kad izgori mlijeko, onako da posuda bude sva crna i stan smrdi po izgorenom, oslobađaju kakve štetne tvari?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Salonit ploče
 

Planiram kupiti kuću koja ima pokrov od salonit ploča i u koji je prije 16 godina udario grom, tako da je ploča razbijena na dva mjesta.
Krpana je s nekom vrstom silikona kako ne bi prokišnjavala. Zanima me koliko je hitno mijenjati pokrov, te ako zamijenim salonitne ploče da li će otrovne čestice i dalje ostati prisutne na tavanu. Sada trenutno, preko tog krova, posložen je sistem skupljanja kišnice za vrt. Ima li to kakve štetnosti za hranu?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Salonit ploče - nastavak
 

Dakle, budući da će se dizati u zrak i da ću hodajući po tavanu donositi čestice i u ostatak kuće, nije zdravo živjeti u takvoj kući? Pitam zato jer sam u procesu kupnje kuće i još uvijek se kupnja može obustaviti. Otac mi ima rak pluća kao i mnogobrojni ostatak rodbine pa ne bih voljela živjeti u kući koja sama po sebi predstavlja rizično područje. Postoji li bilo kakav način da se čestice potpuno neutraliziraju i iskorijene iz kuće?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Staklena prašina
 

Nedavno sam kupila alat za graviranje stakla. Zanima me koliko je štetna staklena prašina koja nastaje prilikom graviranja i da li je pritom obavezno staviti masku. Ako je, da li je dovoljna obična kakva se koristi u zdravstvu.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Parket
 

Uskoro useljavam u friško prelakiran stan lakom za parkete, jako sjajnim. Kako ne znam niti kad je točno farbano niti koji je lak, koje mi mjere preporučujete prije useljenja?
Pranje poda, zidova, elemenata u stanu? Isprike ako je pitanje pomalo smiješno, no voljela bih biti sigurna da u stanu nema štetnih isparavanja. Nakon koliko dana je uputno useliti se nakon što se lakira. Stan je veći, oko 80 m2 i sve prostorije su lakirane. Hvala lijepo!

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Tava za prženje
 

Kupujem tavu za prženje. Tražila sam tavu od alu gusa pa sam shvatila da se gornji premaz sastoji od trostrukog teflona.
Moje je pitanje da li je i takav teflon štetan, odnosno koji materijal kao najzdraviji preporučate za takvu tavu.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Koštice marelice
 

Je li sigurno konzumirati koštice marelice i koja je okvirna dnevna količina koju se smije unijeti?
Također, koliko ih ima smisla konzumirati u svrhu liječenja protiv karcinoma?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Avioni
 

Postoji li neko stručno ispitivanje o tome što avioni ispuštaju, tj.,koji je sastav ispušnih plinova. Neki se tragovi na nebu zadržavaju i po nekoliko sati te formiraju mreže . Je su li ti plinovi štetni za ljudsko zdravlje?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Prepečenac
 

Je li opasno svakodnevno jesti krišku dvije prepečenog kruha (raženi)?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Cianid
 

Je li cianid otrov i zašto on služi? U koje svrhe se koristi?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Smrdljiva hrenovka
 

Zanima me što se može dogoditi ako se pojede hrenovka kojoj nije istekao rok trajanja ali se osjeti da je pokvarena, to jest smrdi. Radi se o djetetu koje je pojelo hrenovku.
Je li to opasno i što uraditi?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Slana voda i kefirna zrnca
 

Pročitala sam da je voće i povrće potopljeno u slanoj vodi 20-tak min.,a zatim oprano i osušeno spremno za jelo bez guljenja kore. Pesticidi i otrovi su u potpunosti uklonjeni. Da li je to tako?
Zanima me i da li kefir izrađen u kućnoj radinosti od kefirnih zrnaca ima dobre bakterije (probiotike) te je li ljekovit ili je sve zabluda, a možda je i obrnuto?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Vodeno staklo
 

Čitam na internetu da je staklena voda ( VODENO STAKLO) idealno sredstvo za zaštitu \"svega i svačega\". Može li se koristiti u domaćinstvima za zaštitu pločica, namještaja .......? I, ako je istina to što se može pročitati, gdje se može nabaviti staklena voda?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Termometar za mjerenje temperature zraka
 

Vani mi se razbio termometar za mjerenje temperature zraka. Unutra se nalazila crvena tekućina. Je li to bila živa ili alkohol? Čuo sam da postoje termometri koji u sebi sadrže alkohol. Kako god, termometar sam bacio izvan svog dvorišta te me zanima imam li razloga za brigu ?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Korištenje pravovaljanih maski
 

Naša tvrtka pruža usluge u pogledu sanacija, čišćenja, pražnjenja i ispitivanja vodonepropusnosti kanalizacijskih cjevovoda, septičkih jama, separatora taložnica i drugih građevina pa Vas molimo da nam date upute koje bi maske naši djelatnici morali koristit za ovakvu vrstu posla.
Molimo Vašu pomoć i u vezi detektora plinova koje bi djelatnici morali imati kod sebe pri obavljanju posla.
Lijep pozdrav!

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Spaljivanje električnih kablova
 

Poštovani,
nekoliko mojih susjeda električara u kontinuitetu spaljuju električne kablove na otvorenome prostoru u naseljenom mjestu.
Na moje negodovanje dobio sam odgovor \"\"neka ih tužim \"\".
Molim, kome se obratiti za gore navedeno.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Tanini
 

Tanini su prirodni spojevi koje nalazimo u većini biljaka te kao takvi nemaju štetnog utjecaja na živi svijet (EPA kaže da su srednje do netoksični za vodeni svijet). U našem kraju se planira bioelektrana na drvnu sječku, u kojoj bi bio značajniji udio hrasta. Obzirom da se tanin lako topi u vodi, a planirano skladište hrasta bi bilo izloženo kiši i ostalim atmosferskim prilikama, koliko opasan može biti tanin iz drva (drvne sječke)? Plan je vodu iz skladišta (zapremnina 87 000m3 drvne sječke) puštati direktno u potok, a potom u ekološki zaštićeno izvorište rijeke Odre. Mjere zaštite su odmašćivanje i oduljivanje te pješčani filtar (niti jedno ne uklanja tanin). Kako je riječ o značajnim (mogli bismo reći i velikim) količinama tanina koji će se puštati direktno u vodu tekućicu i rezervoare podzemne vode, može li taj tanin biti štetan za ljude, životinje ili vodeni svijet rijeke u koju se planira puštati? Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Azbestne mrežice
 

Željeli bismo za naše laboratorijske svrhe nabaviti termostabilne mrežice za zagrijavanje pomoću plamenika. Možemo li nabaviti azbestne mrežice koje smo i do sada koristili.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Liječenje otrovanja inhalacijom klora
 

Molim da mi kažete nešto o liječenju otrovanja inhalacijom klora.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Štedne žarulje
 

Na stranici br. 32 Večernjeg lista – plavog, dana 09.02.2012., objavljen je članak pod naslovom: Što žrtvujemo štedeći energiju i novac. Jesu li štedne žarulje opasne po zdravlje?
Kako bi se članak mogao shvatiti na nekoliko načina, od kojih bi nekoliko njih dovelo do dizanje nepotrebne panike, osjetili smo potrebu napisati tekst koji slijedi.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Isus Krist
 

Bože sveti ... ok sve to.. ali što je bilo prije 200 godina kada su svi živjeli prirodno i nije bilo aditiva. Mislim da je to današnje stanje uzgajano zadnjih sto godina ... paralelno kao korov uzgajani su .. kontrola, dezinformacija, laž, želja za bogatstvom i trovanja hranom koja su ruku pod ruku s globalističkim zdravstvenim sustavom .. pročitajte codex alimentarius najveću i središnju bezglavu vladu za svu hranu koja smije u dućane = zagađena hrana aditivima .. pa vidite da i sol truju aditivima.. pa da to netko vidi tko je odrastao u prirodi pukao bi od smijeha .. pa vama su odavno iskopali oči, a tvrdite da bistro vidite ... ne brinite .. taj dan je blizu … otkrivenje.. i da konačno vidite sebe u ogledalu ... Apokalipsu Molim!!!

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Plinski bojler i ugljični monoksid
 

Podstanar sam u stanu i imam stari Vaillant bojler instaliran u kuhinji. Prije nekoliko mjeseci, dva otprilike, ne živim dugo tu pa ne znam, nakon što se duže tuširam, primijetila sam da kapne vode iz bojlera - negdje 0,01, 0.02..Serviser je došao i rekao da ne vidi od kud kapa, a meni se to ponavlja gotovo uvijek nakon pranja kose jer duže trošim toplu vodu. Dimnjačar je bio na provjeri plinova, peći dva puta u 4 mjeseca i zadnji put mi je samo rekao da kad perem suđe ili se tuširam da prozor bude otvoren u kuhinji zbog opasnosti od monoksida kojeg me jako strah.... Imam li razloga za uzbunu, radim onako kako mi je dimnjačar rekao. Ne znam što da mislim jer na internetu samo vidim crne prognoze. Hvala najljepša!

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Gnojivo za sobne biljke
 

U 6 sam tjednu trudnoće i jako sam zabrinuta jer sam upravo primijetila da sam u prostoriji u kojoj najviše boravim (cca. 20 m3) imala otvorenu bočicu od cca 5 dcl vode sa razvodnjenim umjetnim gnojivom za sobne biljke. Čitajući po internetu naišla sam na informaciju da takva gnojiva mogu biti izuzetno štetna za razvoj fetusa. Molim Vas informaciju da li i u kojoj mjeri ovakvo izlaganje parama dušikovih spojeva (amonijak i ostali koji se koriste u takvim pripravcima) može utjecati?
Zahvaljujem na odgovoru.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Oštećena teflonska tava
 

Pekli smo palačinke na oštećenoj teflonskoj tavi i primijetili da smo jeli palačinke sa sitnim komadićima teflonskog premaza tave.
Zanima me koliko je to opasno/štetno? I općenito kakav je stav o teflonskim tavama i posuđu ukoliko je zagrebano.
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Udisanje azbesta
 

Može li se spriječiti udisanje azbesta tako da stavim šal na nos ili neku masku?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Betadine sol
 

Betadine sol. 1%,koje su posljedice gutanja kod male djece?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Salonit ploče 1
 

Jesu li salonitne ploče opasnije kad su na krovu kuće, ili pokraj kuće? Treba li ih sanirati? Te ploče ne nalaze se u zatvorenom prostoru već na krovu udaljenom 5 metara od kuće u kojoj živimo. Moje dijete dok je bilo malo igralo se s tim pločama. Treba li posjetiti liječnika?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Salonit ploče 2
 

Pored moje kuće nalazi se štala koja je pokrivena salonitnim
pločama. Udaljena je desetak metara od kuće. Trebam li se
brinuti sto se tiče azbesta ?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Kristalna boca
 

Da li kristalna boca može "ispuštati" arsenik koji se koristi prilikom taljenja, ili neki drugi otrovni sastojak?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Jednokratne pelene
 

Kao prvo, zanima me vaše općenito mišljenje o kemijskom sastavu jednokratnih pelena za bebe, glede zdravstvene strane, jer je ipak osjetljiva bebina koža 24 sata tijekom 2,5 god u izravnom kontaktu s tim plastikama (Da li ima utjecaja to što se plastika zagrije na tjelesnu temperaturu?)

Također me zanima što bi se dogodilo da dijete proguta nešto od superabsobera?
Dalje, imam još jedno pitanje vezano uz Vaš odgovor jednoj gospođi gdje ste
pisali: \"Naravno da možemo kod pelena govoriti i o potencijalnoj infektivnosti, ali taj problem je minoran, jer djeca u većini slučajeva ne boluju od teških bakterijskih bolesti.\" Prema WHO fekalije spadaju pod poseban otpad i ne bi smjeli biti odloženi na normalne deponije. Što kažete na to?
Hvala!

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Živa iz toplomjera
 

Roditelj sam dvogodišnje curice i jako sam zabrinuta jer mi se prije dva dana razbio toplomjer u dnevnom boravku. Živa se rasula po dnevnoj sobi i ja sam je jednostavno pomela i bacila u smeće uvjerena da je problem riješen. Međutim, malo kasnije sam zbog nekih sjećanja iz djetinjstva o opasnosti žive prosurfala internetom i tad mi se svijet srušio.
Velik broj članaka, od kojih su neki potpisani od navodno doktora, upozorava da je razbijeni toplomjer ukoliko se na sanira na pravi način, a ja sam napravila sve krivo, katastrofa za zdravlje djeteta zbog njezine toksičnosti. Nastojala sam se smiriti ( iako sam bila svjesna da nisam uspjela sakupiti jedan dio žive jer se jednostavno raspršila po sobi ) i obratila se svom ljekarniku za utjehu, ali ona me je još više uzrujala rekavši da je živa strašno opasna i da ne zna što da mi savjetuje. Jako sam zabrinuta jer živimo u malom stanu od 30 m2 i sve su prostorije povezane tako da nisam mogla svoju djevojčicu izolirati na pravi način.
Teško se nosim sa spoznajom da sam zbog svog neznanja možda ugrozila zdravlje svog djeteta.
Molim vas da mi odgovorite koliko je razloga za brigu i koliko je opasna tolika količina žive u odnosu na malu kvadraturu našeg stana. Neke informacije do kojih sam došla su kontradiktorne ( živa na sobnoj temperaturi ispari relativno brzo u odnosu na informaciju da je vrelište žive na 350 stupnjeva pa živa s vremenom jako sporo isparava) pa vas molim za vašu stručnu pomoć.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Azbestne ploče
 

Posljednjih dan na adresu HZTA stizala su pitanja o skidanju azbestnih ploča s krova Osnovne škole Vladimir Nazor u Zagrebu. Posjetitelje naše web stranice zanimalo je smiju li se takvi radovi odvijati u vrijeme dok su djeca u školi, koliko je to opasno za njihovo zdravlje i imamo li podatke o tome koliko je još zagrebačkih osnovnih i srednjih škola te vrtića čiji su krovovi prekriveni azbestnim pločama. Dogovor između Gradskog ureda za prosvjetu i izvođača radova jest da se renoviranje izvede tijekom zimskih praznika kada djeca nisu u blizini. Sada se je nametnulo pitanje koliko će biti ugroženi ostali građani koji žive u blizini škole, ne prijeti li i njima opasnost?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Rasuta živa iz toplomjera
 

Molim Vas savjet, koliko je opasna rasuta živa iz toplomjera. Dobar dio je ostao u toplomjeru a rasuti dio smo pokupili usisavačem i ljepljivom trakom, te prostoriju izračili, ali nakon pregledavanja savjeta s interneta i mnogih upozoravajućih članaka nismo sigurni da li trebamo poduzeti još neke korake za smanjivanje „potencijalne“ opasnosti. Unaprijed hvala na odgovoru.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Insekticid "Mesurol"
 

Koje su posljedice gutanja manje doze insekticida \"mesurol\" za odraslog čovjeka?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Proteinski dodatak prehrani
 

Pozdrav!
Bavim se sportom i trošim whey protein kao dopunu prehrani. Na ambalaži sam primijetio da sadrži aspartam kao zaslađivač za koji neki govore da je jako otrovan i da izbjegavam sve što ga sadrži.
Čitam na internetu da je Aspartam daleko najopasnija supstanca na tržištu koja se nalazi u hrani i napitcima.. I sjećam se da je na TV-u bilo nešto o tome, da ga sadrži izosport. Pa mi nije jasno kako nešto za što govore da je toliko otrovno i kancerogeno smije biti u hrani. I ono najbitnije, radi čega i pišem ovo, mislite li da trebam prestati koristiti whey protein koji sadrži aspartam (a većina proizvođača ga stavlja kao zaslađivač)?
Trošim oko kilogram proteinskog praha mjesečno.
Hvala!

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Premaz "Gustrine"
 

Da li je premaz \" gustirne \"sa \"staklenom vodom\" otrovan za vodu koja je u gustirni i koja se pije? Hvala na odgovoru.

Pogledajte odgovor
Otrovi
HZTA
Otrovi
Postavite nam pitanje Postavite nam pitanje
Sve o otrovima
 
Prevencija Knjiga o toksikologiji
Otrovno.com
 
Otrovi
Hrvatski zavod za toksikologiju i antidoping Postavite nam pitanje
Posjetite web stranice zavoda
Sve o otrovima
Otrovi
 

Posjeti stranice Službe za antidoping Hrvatskog zavod za toksikologiju i antidoping (HZTA)

Hada
Posjetite web stranice službe
Sve o otrovima