Otrovno.com O otrovima Brošure i knjige o toksikologiji Pitanja i odgovori  
 
 
Otrovno.com Gdje se nalazim: Naslovnica - Pitanja i odgovori
 
Otrovi
Pitanja i odgovori
Otrovi
HZTA
Otrovi
Bakrene cijevi za vodu
 

Imamo bakrene cijevi za vodu dali je ta voda opasna za piće? Jer prolazi kroz bakrene cijevi.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Aditivi u hrani
 

Lijep pozdrav!
Interesira me više stvari, vi sigurno možete naći odgovor iako je vjerojatno dubljih razmjera. Zanima me prvo, zašto se toliko aditiva stavlja u hranu tj. tko donosi zakon da se mora stavljati? Hrana i prehrambeni proizvodi mogli bi sasvim dovoljno trajati i biti kvalitetniji bez aditiva, zapravo, normalni i zdravi za čovjeka. Tko regulira da se truju djeca kroz slatkiše i najveći apsurd je što se u sol stavlja E536 aditiv zbog zgušnjavanja a sama po sebi ne mora se ništa zgušnjavati li npr krupna sol isto tako.
pa tko je lud? Za zubnu pastu i laži sa flourom koji polagano ali sigurno uništava čovjeka. Zanima me kome se obratiti i preispitati porijeklo donesenih zakona (vjerojatno su na međunarodnoj razini).
Postoji cijelo more predodređenih zakona koji su povezani tvoreći kolo smrti ... Jedni truju, drugi liječe, zapravo 90% se izazivaju problemi iz javnih ustanova - državnih jer jedino one mogu kontrolirati i uništavati mase. SLožiti ćete se sa mnom to je sustavno uništavanje i porobljavanje naroda. Hvala na odgovoru ako možete ikako pomoći?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Problem sa azbestnim pločama
 

Poštovanje!
Imam kuću za odmor u istočnom djelu Hrvatske. Lokacija na kojoj se kuća nalazi je u mirnoj ulici s puno zelenila i upravo je to čini vrijednom. Problem se pojavio kada se u neposrednu blizinu (prvi susjed) doselio čovjek koji radi za tvrtku (ne znam točno čime se bavi tvrtka) no zemljište koje se nalazi u njegovom vlasništvu dao je na korištenje tvrtci za potrebe parkiranja kamiona, bagera i drugih radnih vozila. Napominjem da na istom mjestu ista vozila čiste, mijenjaju ulje, itd. No tu nije kraj. Prije nekog vremena počeli su na isto zemljište dovoziti ogromne količine azbestnih ploča koje isti povremeno zakopava u zemlju!!!!!!!
Prestali smo dolaziti u nasu kuću za odmor. Bojimo se za zdravlje našeg sina koji se kao svako dijete voli igrati na otvorenom - u dvorištu - u neposrednoj blizini azbestnog brda. Moja majka ima i vrt u blizini. Ne jedemo više niti to povrće jer se bojimo za vlastito zdravlje. Što možemo učiniti? Imamo namjeru cijeli slučaj prijaviti sanitarnoj inspekciji no u međuvremenu bismo voljeli znati koliko je opasna blizina tolike količine azbesta??

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Trovanje ugljičnim monoksidom
 

Srdačan pozdrav,
nedavno sam vas kontaktirao putem e-maila u vezi trovanja CO (ugljen-monoksida). Naime ipak nakon svih nalaza uspostavilo se da je u pitanju trovanje CO, i situacija je tekla ovako :
35-40 dana je sestra bila u toj komi (mada kažu neka polu-koma).
Nakon buđenja nije nešto posebno reagirala, ali vremenom se kao i oporavila.
Trenutno može da radi nogama, ima dosta snage, dok u rukama baš i ne, tj. može malo samo pomaknuti te također može stati na noge i pomalo uz pridržavanje hodati. Zatim je počela dosta plakati, a sad u zadnje vrijeme i smijati se na neku šalu ili čak na neki film na TV-u, ali malo teže.
Pretpostavljam da je ovo dobar pomak nakon svega, ali me interesira to da još uvijek nema snage da jede sama, hrani se na sondu te ne može govoriti pa sam Vas htio samo upitati da li je to normalno nakon ove situacije i da li će se sama oporavljati, tj. početi pričati i jesti, ili ima nešto što se još može učiniti.
Nadam se da vas ne ometam s ovim pitanjima, i nadam se skorom odgovoru.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Opasnosti Sodium Laureth Sulfata
 

Da li je Sodium Laureth Sulfath opasan za uporabu, a koristi se u gotovo svim tekućim sapunima i šamponima za kosu i tuširane. Hvala!

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Zaprašivanje komaraca
 

Poštovani,
imao bih jedno pitanje za vas,vezano za otrove. Nadam se da ćete mi odgovoriti.
Nedavno sam prošao svojim autom pored auta, tj službe koja je zaprašivala komarce prizemno, iz automobila, odnosno po cesti, ili kako već to zovu. To je bilo u ranu zoru, a ja za to nisam znao, niti naišao na neku zabranu prolaska ili neko upozorenje, ali sam se s vozilom koje je zaprašivalo komarce mimoišao dvaput na cesti. Mislim da sam imao zatvorene prozore, ali auto je stariji i vjerojatno je nešto povukao kroz ventilaciju u unutrašnjost samog vozila.
Taj sam dan poslije, kad sam saznao o čemu se radi, jer i nisam znao da je to zaprašivanje komaraca, nazvao službu koja to provodi i objasnio im situaciju i pitao za savjet da li da se obratim doktoru i koliko je to opasno po zdravlje. Odgovorili su da ne trebam, tako sam učinio. Ali nakon dva dana počeli su problemi sa stomakom. Najprije žgaravica, pa onda mučnina, grčevi, imao sam i fibru i bolove u mišićima nakon par dana.
To se malo i smirilo, ali i dalje moj stomak ne funkcionira dobro, i dalje kao da počinje sve ispočetka. Od toga je prošlo već 10 dana i ja se sad pitam je li to moglo biti od toga što sam se provezao autom pored vozila koje je zaprašivalo komarce? Molim vas razmotrite dobro moje pitanje i ako u nečemu nisam bio jasan slobodno me kontaktirajte. Nadam se da će vaši odgovori biti stručni, iskreni, i brzi. Unaprijed se zahvaljujem na svemu.
Još samo jedna stvar, da li se može i sad nakon 10-ak dana utvrditi da je bilo, ako je bilo, otrovanje od gore navedenog? Još jednom, unaprijed hvala.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Kontakt sa opasnim otrovima
 

Poštovani, u šestom sam mjesecu trudnoće, i budući da sam po zanimanju arhitekta, danas sam bila u obilasku jednog starog, napuštenog i devastiranog objekta, nekadašnje kotlovnice, koji treba sanirati, pa sam poslom otišla da pogledam u kakvom je to stanju.
Objekt je zahvatila vlaga, unutra smrdi od iste i od kojekakvih raspadnutih materijala za izolaciju i sl, a tu je i lokva mazuta, budući da je tu nekad bila kotlovnica. Posto sam vidjela u kakvom je stanju, a i bilo je zagušljivo usprkos tome sto je objekt otvoren (polupani prozori), a time i provjetren, i sto sam smrad uopće nije jak, nakon nekih 5 do 7 minuta unutra izašla sam ispred objekta na zrak. Tad, napolju, osjetila sam blagu mučninu, ali sam ostala ispred objekta još neko vrijeme, nekih 10-ak minuta, a potom sam otišla sjesti na klupu u obližnjoj aleji. Tek tada me je spopala vrtoglavica, crno pred očima, preznojavanje i strašna mučnina u jednom trenutku, ali kratko je trajalo, možda nekoliko sekundi.
Više se nije ponovilo, sada se osjećam dobro. Moje pitanje glasi: da li sam mogla biti u kontaktu s kakvim opasnim otrovima koji usprkos tome što je bila u pitanju kratkotrajna izloženost, kratkotrajna vrtoglavica i mučnina (poslije koje sam normalno jela i pila), i da li ti otrovi, iako se ja sada dobro osjećam, mogu uzrokovati kakve posljedice po dijete (što mi je ustvari sad najveća briga)? Inače sam vrlo oprezna, ali eto, događaju se i ovakve stvari. Nadam se da nisam bila preopširna u pokušaju da dočaram situaciju, i zahvaljujem unaprijed na odgovoru.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Svježe lakirani parket i opasnosti
 

Poštovani,
interesira me koliko dugo se ne preporuča stanovanje u stanu u kojem je vršeno lakiranje parketa? Nisam upoznata s vrstom laka koji je korišten pa vas molim smjernice za slučaj da je korišten neki najštetniji. U stanu ne boravim, samo sam u par navrata došla provjeriti da li se još osjeti smrad ili ne.
Trudnica sam u 30.-om tjednu trudnoće, a od lakiranja je prošlo u jednoj prostoriji mjesec dana (i ništa se ne osjeti), a u drugoj 17 dana i vrlo blagi smrad se osjeti tek nakon određenog vremena konstantnog boravka u prostoriji (miris dolazi na mahove, u jednom momentu ništa, u drugom malo). Čak sam prije tjedan dana osjetila smrad tek nakon otprilike pola sata boravka u prostoriji, što je maksimum konstantnog boravka u prostoriji do sada.
Prostorije se konstantno prozračuju, prozori su stalno otvoreni, a propuh se radi kad kod je to moguće. Nadam se da sam razumljivo sročila pitanje.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Sadržaj ormarića prve pomoću u ordinaciji dentalne medicine
 

Što sve mora sadržavati ormarić prve pomoći u ordinaciji dentalne medicine?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Trovanje otrovom
 

Imam pitanje u vezi otrova. Zanima me da li nakon trovanja postoje otrovi koji se ne vide u krvi i koji su to?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Pružanje prve pomoći
 

Jedno neobično pitanje. Da li članak 40 pravilnika o pružanju prve pomoći vrijedi i za jednog radnika jer se nigdje ne spominje samopomoć već samo pružanje prve pomoći drugim osobama?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Herbicid Boom efekt pinus
 

Da li je Herbicid Boom efekt pinus otrovan za ovce, ako pojedu travu koja je tretirana ovim herbicidom mogu li uginuti.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Fitoestrogen u soji
 

Poštovani!
Obzirom na sadržaj fitoestrogena u soji, da li za dijete od dvije godine može biti škodljiva hrana koja kao emulgator sadrži soja lecitin? Ima ga gotovo svuda...
Unaprijed hvala na odgovoru!

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Lakovi
 

1. Moj suprug već 17 godina radi u specijaliziranoj
trgovini boja i lakova te je s istima u neposrednom kontaktu...Zanima me kakve to posljedice može imati na njegovo zdravlje te koje bi eventualno zdravstvene kontrole povremeno mogao ili morao obaviti? Ne bi li poslodavac morao biti odgovoran za provođenje redovitih zdravstvenih pregleda obzirom na uvjete u radnoj sredini...
Pogledajte odgovor

2. zahvaljujem na brzom odgovoru... Moj suprug radi u maloj specijaliziranoj trgovini boja i lakova u kojoj se prodaju sve vrste boja (za metal, drvo, beton,...), lakovi svih vrsta, razrjeđivači, silikoni i sl. Osim što se u prodavaonici prodaju zatvorene boje, boje se po narudžbi i miješaju tj. svakodnevno se kantice s bojom otvaraju. Moj suprug najčešće cijelo radno vrijeme provede u zatvorenom prostoru trgovine koja nije velika i prostrana kao npr. Bauhaus i sl. već se radi o cca 50 m2 prodajnog prostora standardne visine...Iskreno sam zabrinuta za suprugovo zdravlje te Vas molim za savjet

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Koji je najbolji zmijski repelant?
 

Molim vas da mi kažete koji je najbolji zmijski repelant i gdje ga mogu kupiti ?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Rockwool
 

1. Poštovani,
Razočarali ste me u slučaju one tribine u Podpićnu od 29. marta 2011., jer ste prema svemu sudeći stali na stranu Rockwoola. Baš vas briga za patnje tih sirotih Istriana. Što imate protiv Istre? Željeli ste opravdati Rockwool kao plaćenik i samo su vas svjesni građani prekinuli u vašoj prljavoj raboti. Koliko ste novca dobili za svoju izdaju znanosti i nemoral?
Mario iz Plomina
Pogledajte odgovor

2. Nisam vas htio vrijeđati. Dosta toga ste objasnili i ja vam vjerujem, jer ste do sad pisali pošteno o Rockwool-u. Kao ono o opasnostima od kamene vune nošene vjetrom. Ipak je dosta toga još uvijek nejasno u vezi s vašim nastupom u Kukurinima. Mislim da bi trebali malo poraditi na ovom slučaju.

Mario iz Labina

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Dječja cjepiva
 

Poštovani,
možete li mi reći nešto više o toksičnim elementima u dječjim cjepivima Pediacel i Infarnix hexa?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Lak za parkete
 

Poštovani, interesira me u kojoj i kolikoj mjeri je opasan lak za parkete za zdravlje osoba koje su izložene isparavanju tijekom lakiranja. Unaprijed zahvaljujem.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Stiropor
 

Poštovani,
Planiram termoizolirati dnevni boravak koristeći građevinski stiropor ali montažo iznutra, preko stiropora bi išao knauf i parna brana vjerojatno... Pitanje je dali stiropor \"stari\" odnosno hlapi tokom vremena, i u konačnici koliko je opasan u većoj količini u stambenom prostoru. Pretpostavka je da će biti zaštićen od UV zračenja i da se može događati kontakt sa kondenziranom vlagom.
Usput za Vašu info na temu staklene i kamene vune, čestice koje udahnete kamene vune se navodno razgrade u plućima, staklene navodno ne, jedne i druge izazviaju iritaciju sluznice a dugotrajna iritacija vodi do upale, dugotrajna upala do kancerogenog oboljenja...

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Natrijev flourid
 

Poštovani,
da li je natrijev fluorid u zubnim pastama štetan za zdravlje?
Zahvaljujem na odgovoru.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Zidne dekorativne podloge
 

Poštovani,
zanima me da li je istina da su zidne dekorativne podloge kancerogene? Točnije da li su kancerogena ljepila kojima se te obloge postavljaju? S obzirom da bi ih postavljali na dimnjak i oko kamina gdje su veća zagrijavanja i veće temperature.
Unaprijed zahvaljujem!

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Salmazalil
 

Da li je dobro jesti naranđe uvezene iz Španjolske kada na deklaraciji piše da su tretirane saIMAZALIL-omom. hvala

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Crni papar
 

Kupila sam ulje crnog papra kao liječi sve popila pola žličice ,dobila sam takav proljev da sam skoro završila u bolnici.Zanima me da li je to lijek ili otrov?Još bi molila da nešto napišete o začinu Kurkuma . Da li ima ljekovitih svojtava i kojih?
Hvala na odgovoru.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Štetnost para benziskih i naftnih goriva.
 

Poštovani,imam jedno pitanje. Radim na benziskoj postaji koja nema samoposluživanje. Znači mi točimo gorivo,kao usluga postaje.
E sad, koliko su štetne pare koje se znaju udahnuti dok se benzin i nafta toče u auto? Jedan doktor mi je rekao da nije toliko štetno jer smo vani na zraku i nismo konstatno izloženi isparavanju. A i nemamo toliko posla da smo stalno vani na točenju. Hvala na odgovoru.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Duhan
 

Zanima me koje cigarete su najčišče to jest koji duhan te ko to provjerava u r.h.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Odgovari na postavljena pitanja?
 

Tko odgovara na pitanja????

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Kolektori za pročišćavanje kanalizacije.
 

Kolektori u novom naselju golubić kod Knina su postavljeni za pročišćivanje kanalizacije, ali mještani u naselju nemogu ostat od smrada kako se tog riješit i zašto toliko smrd. jeli jedini lijek izmjestit ih iz naselja. Hvala velika

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Koliko su štetne palačinke?
 

Poštovanje! Želio bih znati koliko su štetne palačinke i zašto, i na što najštetnije djeluju??? Hvala!!

Pogledajte odgovor
Otrovi
HZTA
Otrovi
Postavite nam pitanje Postavite nam pitanje
Sve o otrovima
 
Prevencija Knjiga o toksikologiji
Otrovno.com
 
Otrovi
Hrvatski zavod za toksikologiju i antidoping Postavite nam pitanje
Posjetite web stranice zavoda
Sve o otrovima
Otrovi
 

Posjeti stranice Službe za antidoping Hrvatskog zavod za toksikologiju i antidoping (HZTA)

Hada
Posjetite web stranice službe
Sve o otrovima