Otrovno.com O otrovima Brošure i knjige o toksikologiji Pitanja i odgovori  
 
 
Otrovno.com Gdje se nalazim: Naslovnica - Pitanja i odgovori
 
Otrovi
Pitanja i odgovori
Otrovi
HZTA
Otrovi
Kalij sorbat E202
 

Poštovani,
Molio bih Vas ako mi možete reći nešto više o kalij sorbatu E202 jer sve što sam pronašao na internetu me ne zadovoljava. Naime makrobiotičar sam već 5 godina a znam da ga ima u kupovnoj kuhanoj cikli na pari, pošto znamo da je cikla ljekovita (hmmm ili nije) kada stave taj konzervans ili pak kiselo zelje... Dakle želim izvagati vrijeme/zdravlje pa bih možda kupovao sirovu ciklu i sam je kuhao...zelje neću sam kiseliti heh.

Unaprijed hvala, lijep pozdrav i ugodan nastavak dana želim.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Solna kiselina
 

Da li je opasno čistiti sa solnom kiselinom?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Pržionica kave
 

Poštovani, namjeravam otvoriti malu mini pržionu kave. Interesira me što i kako regulira hrvatsko zakonodavstvo po pitanju zaštite okoliša od ispuha pržilica za kavu. Ima li razlike u zakonodavstvu između lokacija gusto naseljenog mjesta (grad) i rijetko naseljenog (vikend kuća na nekom obronku)?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Koliko je kupovno mlijeko zdravo?
 

Poštovanje.
Ćitao sam na internetu da je mlijeko jako štetno i da čak može sadržavati ono što je krava pojela pa čak i kravlju krv. Pitanje je koliko je KUPOVNO mlijeko zdravo tj nezdravo i dali ono može isto tako biti uzrok aknama na koži lica?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Otrov u kolicima za djecu
 

Poštovani, kako sam u potrazi za dječjim kolicima naletjela sam na članak
http://metro-portal.hr/pronadjen-otrov-u-djecjim-kolicima/20936
gdje se spominju da su pronađene jako štetne stvari u dječjim kolicima abc design turbo 6, kako je moguće da se takva kolica i dalje nalaze u trgovinama u slobodnoj prodaji?
Unaprijed hvala

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Azbest u kočionim oblogama?
 

Poštovanje!
Evo čitajući vaše odgovore, i sam želim postaviti jedno pitanje:
Malo sam proučavao i našao da se u kočionim oblogama također nalazi i azbesta.
Mene sada zanima s obzirom da sam godinama radio kao manevrista sa željezničkim vagonima koji su kočili vjerojatno i sa takvim oblogama a ja ih udisao (najbolje se to vidjelo na jakom suncu kako se svjetlucala sitna prašina tih obloga nakon kočenja vagona).
Također još moj susjed ima obrt sa kočionim oblogama i lamelama, to radi po cijele dane, grije, brusi stare i stavlja nove. Dok brusi stare obloge i lamele, također zrakom leti strugotina i nesnosno smrdi, i to sve na udaljenosti od 5 metara.
A da apsurd bude veći, naš vrt se nalazi odmah do njihove radionice iz koje sve to ide po povrću koje mi dobro peremo ali.....!
Zato vas molim da mi odgovorite da li sve to može biti opasno po zdravlje, lako za mene, ali imam troje djece koji se tu igraju po cijele dane.
Hvala i pozdrav!

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Kvaliteta vode u javnim bazenima?
 

Koliko je voda u javnim bazenima (kupalištima) štetna, i kolika je mogučnost širenja zaraze.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Jesu li jela iz bakrenih kotlića otrovna?
 

Poštovani.
Jesu li otrovna jela iz bakrenih kotlića?
Veliki sam ljubitelj slavonskog čobanca koji se tradicionalno kuha u bakrenim kotlićima. Iako se danas češće koriste emajlirani ili inox kotlići, stari majstori se zaklinju u bakreni kotlić tvrdeći da daje posebnu aromu i čar tog jela. Znam da je bakar otrovan i da ti kotlići nemaju zaštitni sloj kao naprimjer bakrene vodovodne cijevi, pa me zanima koliko je zapravo zdravo jesti iz takvih kotlića.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Kvaliteta vode u Puli
 

Vjerojatno vam je već dosadno pitanje što se tiče vode, ali ja živim u Puli i stvarno me interesira kvaliteta vode iz špine kod nas. Interesantno je da već godinama za kućnu uporabu kupujem vodu , nekoliko puta sam se zaletila i popila iz špine i ...svaki put požalila. Prije 2 tjedna bila sam u Zagrebu gdje sam , u sva tri dana,, također pila vodu iz špine i , na moje opće iznenađenje, sve je bilo ok. Zar je moguće da je vida u Istri toliko lošija ?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Štetnost silikonskih pomagala u kuhinji
 

kolika je štetnost upotrebe silikonskih pomagala u kuhinji kao napr. pjenjača, cjedilo, poklopci za lonce i slično. Puno hvala na odgovoru

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Konzumacija konzervirane tune
 

Poštovani,
u više sam navrata čula da nije dobro jesti puno tune jer u njoj ima navodno puno olova ili žive ili nečeg sličnog.
Budući imam prijatelja koji jede konzerviranu tunu gotovo svakodnevno, a i moje trogodišnje dijete ju jako voli, molim vas da mi objasnite koje su potencijalne opasnosti od česte konzumacije tune i da li se to odnosi na svježu ili konzerviranu tunu.
Unaprijed zahvaljujem,
Ana

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Zdravo posuđe
 

Poštovani,
molim Vas za savjet u vezi zdravog posuđa. U potrazi sam za kvalitetnim i prije svega zdravim, neškodljivim posuđem. Sve se više govori o toksičnom teflonu, koliko u tome ima istine i konkretnih podataka? I znate li što o posuđu koje je iznutra obloženo titanom? je li titan neškodnliv za ljudski organizam, s obzirom da ga se reklamira kao 100 % zdravo posuđe?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Rizici pretjerane upotrebe soje
 

Poštovana ekipa, hvala lijepa na vašem opće korisnom radu.
Pročitah jednu poruku koja kruži među poznanicima, a radi se o navodno velikim rizicima pretjerane upotrebe soje i proizvoda od soje u prehrambene svrhe. Molim vaše mišljenje i saznanja koja imate na tu temu, jer radi se zaista o temi koja zanima širu populaciju. Ako želite, mogu vam na vaš e-mail poslati cijeli članak.
lijep pozdrav

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Živa u plavoj ribi
 

Molim Vas za mišljenje o živi u plavoj ribi (napose skuša, tuna) - u kojoj mjeri konzumiranje takve ribe predstavlja, zbog sadržaja žive u njima, opasnost?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Knauf i opasnosti
 

Koliko je opasno raditi sa knauf (gipskartonskim) plocama u trudnoci (rezanje, brusenje, gletanje (glet masa je u prahu pa se mijasa sa vodom)?)...radila sam i estrih sa cementom pa ne znam koliko je taj prah opasan...a bojanje zidova bojama na bazi vode? hvala!

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Autolakirnica u blizini kuće
 

Poštovani,
uz dvoriste moje obiteljske kuce nalazi se susjedova kuca s autolakirnicom u dvoristu. Osim buke cesto se osjecaju vrlo neugodni mirisi. Znima me kome se mogu obratiti kako bi dobila informaciju dolazi li do kontaminacije zraka, a samim tim i kontaminacije tla.
Inace, zivim u naselju s velkim brojem privatnih kuca, a na susjedovo i moje dvoriste naslanja se i dvoroste jedne osnovne skole.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Voda iz slavine
 

Poštovani,
Molim da nam kažete nešto više o vodi iz slavine. Je li kupovna voda bolja za piće? Živim u Zagrebu, centar.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Toksikološki pregled organizma
 

Poštovani, molim Vas da mi pomognete ako možete. Već duže vrijeme osjećam zdravstvene probleme (bol u mišićima, sladak okus u sutima, nakupljanje vode u ustima, otečenost zglobova i bol u zglobovima). Mogu li ti simptomi biti posljedica nekog otrova. Gdje se može napraviti toksikološki pregled organizma?
Hvala na odgovoru.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Sredstva za pranje posuđa
 

Mene zabrinjava jedna stvar. Gledam reklame za deterđente za ručno ili za strojno pranje posuđa, pa uvijek reklamiraju kako na čašama ne ostaju trgovi, nego su one kristalno čiste. Zabrinjava me to što one samo izgledaju tako a sjaj im daje \"film\" koji ostaje na čaši. Koliko su ti deterđenti tj njihovi sastojci zdravi, budući da je čaša (i posuđe) nešto što je u svakodnevnoj upotrebim i je li upravo budući da možemo reći da se ti \"otrovi\" koriste \"oralno\" posuđe krivo za dosta bolesti?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Spaljivanje ambalaže (najlona)
 

Poštovani,
Živim u blizini skladišta građevinskog materijala u dvorištu kojeg noćni čuvar svaku večer spaljuje ostatke ambalaže, koje u najvećoj mjeri čini najlon.
To se događa svakodnevno osim vikendom. Ljeti se ne može otvoriti prozor od oštrog smrada paljene plastike, koja ne izgori najednom nego dugo tinja i otpušta smrad. u dvorištu imamo veliki vrt i voćnjak, koji nastojimo obrađivati bez primjene zaštitnih sredstava i umjetnog gnojiva. Zabrinuti smo da li dim paljene plastike koji se svakodnevno vuče po našem dvorištu taloži otrovne sastojke po plodovima koje mi konzumiramo pod uvjerenjem da je zdravije nego iz trgovine.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Otrovanje citostaticima
 

Može li se zdravstveni radnik koji radi sa citostaticima otrovati?
Može li zbog toga pasti u komu ili čak umrijeti?
Tko je tu odgovoran ako do toga dođe?
Hvala na odgovoru.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Utjecaj kemikalija na dišni sustav čovjeka
 

Bok! Moje pitanje vezano je za utjecaj kemikalija na dišni sustav čovjeka.
Dečko mi skoro 10godina radi u trgovini u kojoj se među ostalim potrepštinama (pločice, vijci, razna plastika, alati za poljoprivredu,
...) nalaze razne boje, lakovi, razrjeđivači i sl., te povremeno sam miješa boju za bojenje zidova. I svako jutro kad se probudi, guši se od kašlja u wc-u nekih pola sata. Jednom prilikom smo shvatili (kad smo se vratili sa 7dnevnog godišnjeg kojeg smo proveli na selu) da nije zakašljao niti 1 jedini put. Inače živi u gradu, blizu jako prometne ulice.
Moje pitanje je - da li -Vi mislite da te boje, lakovi i ostalo iz trgovine utječe loše na njegovo zdravlje (kao što ja pretpostavljam), da li utjecaj ima i zagađeni zrak (iako mislim da nema, jer mu roditelji koji žive s njim nemaju takvih problema)? Znam da u tim preparatima ima kojekavih kemikalija koje isparavaju i nakupljaju se u zatvorenom prostoru. I na koji način otkriti što mu točno smeta? Kako se zaštititi?
Hvala!

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Plijesan i opasnosti
 

Poštovani,
Imam dva pitanja:
1. Zanima me koja je plijesan opasna za čovjeka, točnije koja je najopasnija. Bavim se gljivama i redovito se susrecem sa bijelom, žutom, zelenom i crnom pljesni. Nekad rjede ima i crvene :)
2. I još samo jedno vrlo vazno...kako tretirati zelenu pljesan a da ne nastetim ljudima i gljivama? Jel postoji opce nesto sto se smije koristit?
unaprijed zahvaljujem...

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Sojino mlijeko
 

Poštovani,
hvala vam što postojite na Internetu (i općenito). Zaista sam ugodno iznenađena vašom web-stranicom o čijem sam postojanju doznala čitajući nedjeljni Novi list.
Pa vas, eto, želim iskoristiti :-) za jedno pitanje koje me već dosta vremena muči. Naime, čitajući vaš članak o soji, njezinim prednostima i manama, nisam naišla na vaše mišljenje o, konkretno, sojinom mlijeku. Naime, ja sam svakodnevni potrošač sojinog mlijeka, svako moje jutro započinje sa šalicom sojinog mlijeka i muslima. Bezbroj puta sam se pitala da li činim dobro svom organizmu pijući ga, jer sam dosta čitala o uzgoju soje, GMO-u, škodljivosti/neškodljivosti soje itd. Konkretno koristim mlijeko od firme Alpro soja Bio, pa me zanima vaše mišljenje o tom proizvodu. Kao i o kravljem mlijeku sa 0,9% masnoća. Jedna prijateljica mi reče da je to mlijeko (0,9%) veliki otrov za organizam, a obzirom da ga moj sin stalno pije ...
Bit ću presretna ako nađete vremena da mi odgovorite na ove moje dileme, te vam se unaprijed najsrdačnije zahvaljujem. Uz pozdrav.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Skaldištenje klora
 

Kolika je opasnost od skladišta 1000lit.klora koji služi za preradu pitke vode,u smislu da se skladište nalazi na povišenom položaju od naselja,zračne udaljenosti 200metara. Kako se zaštititi u slučaju nezgode i koliko se vremena ima. Pozdrav.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Živa i trudnoća
 

Poštovani, evo već mjesecima sam opterećena i u strahu od trovanja živom pa vas molim za pomoć. U 9 mjesecu sam srušila toplomjer sa noćnog ormarića,toplomjer se razbio i živa se razlila po podu ,misleći da sam nešto drugo srušila nisam se na to obazirala i cijelu noć nekih 9 sati spavala sam neposredno u samoj blizini toga. ujutro sam to počistila i bacila al nije mi nešto dalo mira pa sam po netu o tome malo čačkala i naišla na puno toga što me prestravilo.Problem je bio što sam tek ostala trudna.u panici sam zvala doktora ali on nije tome predavao veću važnost. Desilo se najgore,10 dana nakon toga prokrvarim i izgubim bebu u 8 tj. trudnoće (drugi spontani ali različit od prvoga). Naravno odmah sam se sjetila žive i toplomjera i svega.Nekako me strah i u sobi toj spavati iako sam dobro počistila,laminat je pa nije baš imalo gdje ni upasti. Strah me je,strah me je da sam svojom gluposti dovela do ovoga.udisala sam otrov toliko sati na metar od sebe.Strah me je sad i budućih trudnoća pošto se živa teško eliminira iz organizma. inače radim mnoge ostale pretrage da se vide mogući uzroci spontanih pobačaja. Molim vas za pomoć i što mi je po vama činiti? Nestrpljivo čekam vaš odgovor. HVALA!

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Izosan
 

Poštovanje, imam pitanje u vezi iziosana. Radila sam na bazenu u koji se svaki dan stavljala određena količina izosana, predpostavljam da se nije strogo pazilo na količinu i da se stavljalo više nego treba. Voda u bazenu je oko 33°. Zanima me da li je moguće da klor isparava iz vode i da je štetan za udisanje, naime često me je pekla sluznica dišnih puteva.... Zahvaljujem na odgovoru

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Trovanje drveta
 

Kako da otrujem drvo u svom dvoritstu? S čime i u kojim dozama? Ne mogu ga sama ispiliti , bitno mi je samo da se osuši i sruši? Ne smeta ako ostane korjenje pod zemljom.
Drvo je veliko ,crnogorično, staro oko 20 god.
Volim prirodu i drveće i svijesna sam njihove važnosti ,ali mi ovo jako smeta jer pridonosi urušavanju jednog zida i krova moje kuće, zasadit cu novo takvo malo drvo na drugom mjestu.
Hvala

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Dezinskecija kuhinje
 

Pred 6 dana provedena je dezinsekcija naše kuhinje protiv žohara i korišteno je sredstvo Blattoxur, firme Ekostandard.
Smrad je preintenzivan i danas, mojoj supruzi trudnici se povraća od njega i ima teške migrene. Kako ukloniti smrad?

Pogledajte odgovor
Otrovi
HZTA
Otrovi
Postavite nam pitanje Postavite nam pitanje
Sve o otrovima
 
Prevencija Knjiga o toksikologiji
Otrovno.com
 
Otrovi
Hrvatski zavod za javno zdravstvo - Služba za toksikologiju Postavite nam pitanje
Posjetite web stranice zavoda
Sve o otrovima
Otrovi
 

Hrvatski zavod za javno zdravstvo - Služba za antidoping

Hada
Posjetite web stranice službe
Sve o otrovima