Otrovno.com O otrovima Brošure i knjige o toksikologiji Pitanja i odgovori  
 
 
Otrovno.com Gdje se nalazim: Naslovnica - Pitanja i odgovori
 
Otrovi
Pitanja i odgovori
Otrovi
HZTA
Otrovi
Rafinerija u Slavonskom Brodu
 

Poštovani,
pišem Vam iz grada Slavonskog Broda.
Ne znam koliko ste i jeste li uopće upoznati sa situacijom u Sl. Btrodu, koja se tiće naftne rafinerije u Bosanskom Brodu, ili po novome - Brodu.

Možda vam i nije to poznato, pare koja ispusta rafinerija dolaze ravno u Sl. Brod. Rafinerija je od samog korza u Brodu nekih 500 metara, kao sto vjerovatno znate, Hrvatsku i Bosnu na prijelazu u Brodu dijeli samo rijeka Sava. Smrad iz rafinerije se osjeti manje više u cijelom gradu.

Novine i istraživači šturo pišu o tome, pa vas molim da mi odgovorite:

1) Svaku većer i svako jutro, a ponekad jako intenzivno, osjeti se smrad, užasan, podsječa na paljenu gumu. Meni je jednom prigodom na Savi, Brodskom šetalistu, zajedno s tim smradom dosla i muka i bol u stomaku. Kažu da je to sumpor i da nije štetan. Koliko ima istine u tome? Smrad je nekad toliko intenzivan da se u mome stanu (cca. 3km zračne linije) uvuće kroz ventilacije. Po noći i ujutro često nema smisla zraćiti kuću zbog smrada.

2) Kazu da nas najviše truje ono što se najmanje osjeti - benzen. Naime, na mjernoj stanici zraka u Sl. Brodu ne postoji nešta što bi izmjerilo benzen. Po nekim istraživanjima, razina benzena u Sl. Brodu je 10 puta veća od dopuštene. Koliko može biti istine u tome, da li je to zakonito, da li je i koliko je benzen štetan ljudima, koje su njegove kratkoročne i dugoročne posljedice?

3) Pojedinci u mojoj obitelji žale se na razne zdravstvene tegobe od početka rada rafinerije, a i mnogi ljudi po gradu se žale! Može li rafinerija i stanje kakvim sam ga opisao štetiti ljudima u Sl. Brodu?

Živim sa dvoje male djece, te radi rafinerije ozbiljno razmišljam napustiti ovaj grad. U nedoumici sam, te Vam se s toga obračam u nadi da ćete mi reći neke korisne i praktične informacije.

Nadam se brzom odgovoru i šaljem ljep pozdrav!

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Ormarić prve pomoći
 

Koji je zahtjev za sadržaj ormariće prve pomoći ako se radi o proizvodnji, konkretno pogonu galvanizacije?
Da li postoje određene odredbe ako se radi sa nekim kemikalijama onda morate imati to i to?
Hvala unaprijed

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Neliječeni ugriz zmije
 

Poštovani!
Interesira me dali mogu ostati neke posljedice nakon neliječenog ugriza zmije.
Naime, dogodilo mi se da me ugrizla zmija ali joj zubi nisu penetrirali pod kožu jer je ugriz bio kroz jako debele čizme. Nedugo nakon toga, noga mi je jako otekla, a oteklina je splasnula nakon nekoliko sati. Otrov je vjerojatno došao do kože i samo se djelimično apsorbirao. Pošto sam bio 20aj kilometara od najbliže ambulante i nije mi bilo dostupno nikakvo vozilo, liječničku pomoć nisam potražio zbog prestanka simptoma.
Negdje sam čitao da otrov može uzrokovati probleme sa živcima ukoliko se pravovremeno ne tretira.
Molim vas da mi odgovorite jeli to istina?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Simptomatska terapija
 

Što je simptomatska terapija?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Perilice posuđa
 

Imam 37 godina, majka sam i sve opterećenija otrovima kojima trujemo sebe i svoju djecu,a da toga nismo niti svjesni... Samo mali pregled pašteta, hrenovki...\"dječjih\" i svega onoga što se krije iza E brojeva,je strašno...
Ono što želim Vas pitati jest...Perilice posuđa???
Koliko nas truje ono što ostane na posuđu nakon pranja u perilicama,sve one silne tekućine za ispiranje,završni slojevi za sjaj u tabletama i slično. Sama sam se uvjerila da taj \"sjaj\" vrlo brzo...za cirka mjesec dana, ako se (npr. čaše ) ne koriste, zamuti čaše, za razliku od onih koje su oprane ručno.
Hvala lijepa

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Glicinija
 

Navodno je glicinija (wistaria sinensis) otrovna. Što od nje, kako? Ako dospije u pitku vodu? (cisternu)? Molim i hvala

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Medijska izvješća o štetnosti
 

Poštovani,
postavio bih Vam jedno pitanje općeg karaktera. Sudionici smo svakodnevnih medijskih izvješća o otrovnosti svega i svačega, od hrane i napitaka, odjevnih i građevinskih materijala do igračaka. O teorijama zavjere kao na primjer avionskim chem-trailovima da ne govorim. Psihoza je dostigla takve razmjere da hranu više ne tretiramo kao blagodat bez koje je naš život nezamisliv, već uvijek postavljamo uplašeno pitanje: \"A da li je to zdravo? \"
Kao stručnjaka za otrove zanima me vaše opće mišljenje stvarnom stupnju toksične ugroženosti nas i našeg okoliša obzirom na ekspanzivnu proizvodnju i potrošnju svakakvih, većinom gotovo bespotrebnih proizvoda. Da li postoji porast karcinoma kao posljedica sustavnog izloženosti industrijskim otrovima ili je to samo privid?
Imate li kakve mjerodavne podatke o snazi zakonodavstva u kontroli i zaštiti od profiterske neodgovornosti u procesu proizvodnje proizvoda, koja je zasigurno prisutna?
U javnosti vlada opće mišljenje potpaljeno medijima da smo sustavno trovani od strane beskrupuloznih multinacionalnih kompanija i da se tu ništa ne može. Istina je sigurno malo drugačija.
Možda je ovo pitanje dijelom izvan domene vašeg rada, ali vjerujem da kao toksikolog zacijelo imate više saznanja o toj temi koja je
izuzetno aktualna.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Prah iz tonera
 

Što sve toner kasete sadrže u prahu i da li je to opasno po zdravlje ako se udahne? Laserski printer kada printa ispusta male količine (u obliku dima) toner praha pa me zanima jeli i to opasno? Unaprijed hvala!!!

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Roštilj
 

Dali je roštilj štetan?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Riba Pauk
 

Prije desetak dana ubola sam se na ribu pauka,ubod je bio jako dubok u predio malog prsta bliže šaci,za toplinu nismo znali pa se primjenila nakon 30 minuta u ordinaciji,dobila sam za bolove i protiv tetanusa... otok je bio dosta velik skoro do pola podlaktice pa je pao, zadnja 2 dana kao da se vraća i jako svrbi šaka i bolna je i tvrda na dodir. koje su još mogučnosti liječenja jer meni kažu da če vremenom to sve proći.. nema li neke terapije koja bi umanjila ove simptome ili pomogla bržem zaliječenju, zar se samo sidi doma i čeka.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Popis pesticida
 

1. Možete li javno objaviti popis pesticida (trgovačko ime i aktivnu tvar) kojima ističe registracija sa 31.12. 2010. Pouzdano znam da su to Sumilex, Rubigan EC te Karathane EC ali ima ih zasigurno još.

2. Je li istina da su rodenticidi Faciron forte te Faciron uljni registrirani kod Ministarstva Zdrastva i s. s. a ne na Ministarstvu poljoprivrede. Ako jeste, onda nisu pod jurisdikcijom poljoprivrednog inspektorata.
unaprijed hvala

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
URAN
 

Živim na Ugljanu i u slobodno vrijeme lovim ribe za svoju obitelj i susjede. Nisu to neki naročiti ulovi, ali jedem svježe. Međutim, stalno se bojim zbog tog osiromašenog urana. Povremeno se nađu članci o tom zlu u Iraku i na drugim mjestima gdje su Ameri bacali rakete s bojevim glavama od tog urana. Kažu da izaziva rak.
Pisalo je u našim novinama da su Ameri nakon napada na Srbe odbacivali neiskorištene rakete s aviona kod nas u Jadran, jer je opasno sletjeti s takvim oružjem ispod krila. Ameri su i priznali da su to radili, a nekako je logično da su to oružje odbacivali tu negdje na sredini Jadrana blizu mog Ugljana. To bi značilo da se onda uran otopio i možda došao u ribe ili školjke. Ima li nekog u Hrvatskoj tko bi mogao izmjeriti uran u morskim plodovima iz mog kraja? Platio bih ja.
Ovako nisam nikad siguran dok jedem ribu da ne jedem uran.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Pokraj ceste
 

Gledam te vrtove pokraj cesta i stalno se pitam što mi to jedemo. Kod nas u Dalmaciji ima puno plastenika, a uglavnom se nalaze kraj cesta. Znam je da je to najlakše saditi povrće kraj ceste.
Samo parkiraš auto i radiš ili bereš plodove. Puno je to lakše nego raditi vrt daleko od ceste. A čitao sam da je to povrće opasno. Auti izbacuju iz auspuha svakakve opasne kemikalije od kojih se može dobiti rak.
Zašto ne zabrane uzgoj povrća odmah pokraj ceste? Ja bi to zabranio. Može li se donijeti zakone da se to zabrani?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Živa
 

Moj mali je ispustio termometar na pod, a onda sam ja ne znajući to nagazio na njega. Razbio se i živa je iscurila po tepihu i parketu. Žena je podivljala, a onda sam i ja umro od straha kad sam vidio na internetu što sve piše o živi.
Ja sam s lupom tražio te proklete kapi žive po stanu i mislim da sam većinu pokupio s komadom papira na koji sam ih gurao. Posudio sam jedan jaki usisivač da prikupim ostatak, ali čovjek nikad nije siguran da je sve pokupio.
Tamo na internetu piše da bi trebalo sve sumnjivo bacit, a tepih ipak ima veliku vrijednost. Kažu da bi trebalo sav parket izvaditi i baciti u smeće.
Žena brani sinu gledati televiziju u dnevnom boravku zbog žive. Što da radimo? Hoćemo li umrijeti zbog tog prokletog termometra?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Stari željeznički pragovi
 

Evo pročitao sam da su stari željeznički pragovi ili šliperi opasni i otrovni.
U domovinskom ratu sam 4 god puno boravio u bunkerima koji su bili od pragova. Zanima me koje su posljedice dugotrajne izloženosti takvim opasnim stvarima?

Pozdrav,
Zoran

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Zabrinuti otac dvoje djece iz Karlovca pita.
  Na karlovačkim dječjim vrtićima Grabrik i Rakovac nalaze se salonitni pokrovi (krov) te salonitne (eternit) ploče, za koje arhitekt M. B. tvrdi da sadrže azbest, a što je u današnjem razgovoru potvrdila i resorna gradska pročelnica H. B.
Molim Vas da mi izađete su susret odgovorom na nekoliko pitanja.
1. Zašto je azbest opasan? Da li je kancerogen?
2. Kada nastupa opasnost od azbesta? Koliko građani trebaju biti zabrinuti?
3. Što bi za zdravlje građana bilo najprimjerenije u ovom trenutku učiniti?
4. Što kažu zakonodavstvo EU i Hrvatske o korištenju takvog materijala?
5. Kako ukloniti sa građevine taj materijal i gdje ga odložiti?
Nadam se vašoj pomoći i odgovoru.
Zahvaljujem.
Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Mlada majka iz Rijeke je zabrinuta.
 

Poštovanje, postavila sam Vam pitanje na stranicama zavoda, al sam se sjetila da imam Vaš mail jer ste mi već odgovarali. Uglavnom, ovaj put me zanima namještaj od iverice. Jednom sam gledala emisiju u kojoj ste gostovali, tema je bila o otrovima u kući, pa ste rekli kako je štetan taj namještaj od iverice.
Eh, kad je gotovo sav namještaj od te iverice, a kad si pravo drvo nažalost nikako ne možemo priuštit a bome ni nema neki izbor takvoga.
Uglavnom da skratim, kupili smo sinu sobu. Ja se ga ne usudim useliti dok se to bar malo ne izlufta. Planiram (dok se soba zmontira) otvoriti širom sve ladice i ormare, širom otvoriti prozore i pustiti tako da stoji neko vrijeme. Samo me zanima kak dugo bi se trebalo to luftati da prestane bit štetno za zdravlje? Dal je dovoljno par dana il će se to još dugo vremena isparivat u sobi? Ne bi bila mirna da znam da mu to može naštetit zdravlju..i šta mu se najgore od toga može desit, dal alergija, glavobolja il nedajbože nešto gore?

Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru
T. L.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Ovo je već profesionalno pitanje gospodina iz Zagreba.
 

Poštovani,
molim Vas za odgovor koliko je opasno raditi s 0,4%-tnom otopinom tripanskog modrila.Poznato mi je da je prah vrlo toksičan i zanima me smanjuje li mu se toksičnost otapanjem budući da radim s tom otopinom bez posebnih mjera zaštite?
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru
T.P.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Mlada asistentica s uglednog fakulteta je ogorčena.
 

Smjestili su me na poslu u strašnu sobu, koju ja zovem smrdljivka. Nepodnošljiv je taj smrad i ja nisam sposobna raditi uz njega. Smrdi užasno! Meni je koji puta mučno i onda moram bježati van na slobodan prostor.
Oni pak kažu da zabušavam na poslu, pa su čak slali nekakve inspekcije i one nisu otkrile nikakav smrad. Došli su kad smrada nema. Rekli su mi da je to od kanalizacije. Tražila sam da urede tu kanalizaciju ili mi daju drugu sobu. Ništa nisu učinili. Nudili su mi prostor u sasvim drugoj zgradi, koja je daleko od mjesta mojeg sadašnjeg rada i tamo bih bila sama.
Meni je jasno da je smrad signal za opasnost. Zato i smrdi da ljude upozori na opasnosti. Koliko je moje zdravlje ugroženo i ima li nekakav propis o beneficiranom radnom stažu u takvim slučajevima? Smatram da je logično dati ljudima novčanu ili drugu satisfakciju (npr. beneficirani radni staž) u ovakvim slučajevima. Ja ću trpjeti, ako dobije dodatak na plaću i ako mi se radni staž računa barem za 25% više.
Molim za stručnu i pravnu pomoć u ostvarivanju mojih prava. Moj advokat će kontaktirati s vama, jer on ne poznaje dovoljno propise iz ovog područja opasnih kemikalija.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Trovanje ugljičnim monoksidom
 

Zanima me kolika je učestalost pojedinih vrsta otrovanja u RH, kao npr. ugljičnim monoksidom koji je jedan od učestalijih.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Slučaj s melaminom u Kini
 

Ovaj strašni slučaj s melaminom u Kini jako me zainteresirao, jer i ja imam malo unuče. Uplašila sam se da možda i netko u Europi stavlja u mlijeko za dojenčad taj melamin, a onda je moj sin otišao na Internet i vidio da se na sve strane prodaju različiti plastični proizvodi od melamina. Najgore je to što rade proizvode za malu djecu i svakakvo posuđe za spremanje hrane. Čak se može u takvim zdjelama podgrijavati hrana u mikrovalnim pećnicama. Ja ne znam jesam li ja kupovala takvo posuđe, jer na njemu ne piše da je melaminsko, pa se bojim što se može dogoditi mojim članovima obitelji zbog toga. Svi pišu samo o mlijeku o prahu, a onda se ispostavi da se melamin nalazi svagdje. Pisalo je i u našim novinama da se on dodaje u plastiku. Može li se objaviti lista takvih proizvoda da ih građani više ne kupuju i pobacaju ono što imaju u smeće. To bi trebala biti vaša briga kao zavoda za toksikologiju, ako imate o tome podatke.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Azbest
 

Slobodan iz Splita je ogorčen:
Zašto dopuštate da političari pričaju o azbestu, a vi stručnjaci šutite kao zaliveni. Bojite se istupiti pred javnost? Možda vam savjest nije čista, kad ste dopustili desetljeća trovanja ljudi tim zlom? Jedni se političari hvale da su napravili sve prema najvišim svjetskim standardima, a onda ih oni iz suprotstavljene stranke napadaju da su sve zabrljali i da će biti krivi za smrt velikog broja ljudi. Mislim na Vranjic i to sve oko saniranja. Netko je tamo mjerio i dokazao da su cijeli Split pa i Brač ugroženi azbestom iz Vranjica, a onda političari vladajuće stranke tvrde da ti rezultati ništa ne vrijede. Tko je tu lud? Ma nije bitno tko je lud nego tko je pokvaren. Što nam to čine? Hoćemo li mi u Splitu umirati kao muhe od raka pluća? Bojim se kad stručnjaci šute bilo da su u strahu pred vlašću ili su potplaćeni da ne "talasaju". Ako vam je ostalo i malo morala onda ste dužni odgovoriti na naša pitanja. Dosta mi je šutnje!

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Krema za sunčanje
 

Vesna iz Zagreba je pred odlazak na more pročitala strašan članak:
Pročitala sam članak «U moru ostaje do jedan kg krema za sunčanje po kupaču» Ta krema sadrži OMC (Octyl metoxycinnamate) u funkciji filtracije UVA, UVB i UVC zračenja, a predstavlja mogući suptilni endokrini modulator koji može utjecati na promjenu estrogenog i androgenog sustava te sustava štitnjače. Tako piše u tom članku. Ugledni profesor s Ruđera Boškovića kaže da još nije dostignu kritičan odnos koncentracija tih spojeva, ali iz godine u godinu može doći do promjena u bioekološkoj ravnoteži u moru. Priznaje da kod nas nema nikakvih istraživanja, pa ne znam kako onda zaključuje da sadašnje onečišćenje nema utjecaja na okoliš. Još piše da se Jadran onečisti godišnje s 1,1 milijun kg tih preparata za sunčanje. Pa to je strašno! Mene još više brine to da taj OMC može utjecati na promjene estrogen i androgen sustava. Znači li to da može djelovati i na reprodukciju i općenito svačiji hormonalni status? Zašto stručnjaci o tome ništa ne pišu? Moj prijatelj endokrinolog tvrdi da su to sve gluposti, ali on nije toksikolog. Molim žurni odgovor.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Omekšivači za pranje rublja
 

Tanja iz Varaždina piše:
Sluđena sam svim tim podacima s obiteljskih i drugih portala. Moje dijete je sad staro 8 mjeseci i do sad sam koristila omekšivače kod pranja rublja. Sad na nekoliko portala nalazim da je to sve skupa živi otrov. Na jednom portalu sam pročitala da se u omekšivačima nalaze svakakve kemikalije poput alfa terpineola, benzil acetata, kamfora, kloroforma, limonena i svega drugog. Ne znam ništa o tim kemikalijama, a neki govore da one mogu izazvati rak. U koju ambulantu da se javim? Je li istina to što se piše? Čitala sam da postoje prirodni omekšivači, pa molim preporuku kojeg da kupim.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Sredstva za dezinfekciju kuće
 

Dobar dan,
moja žena je trudna i od kada je pročitala na jednom proizvodu za dezinfekciju kuće da se ne smije udisati jer sadrži: alkyl dimethyl benzylammonium saccharinate 0.2% 0.2g/100g),nedjelatne sastojke,potisni plin i otapala do 100g u panici je. Molim Vas da nam napišete nešto više o štetnosti tog sastava i dali je to moglo utijecati na dijete jer je ona to koristila u zatvorenim prostorijama.
Unaprijed zahvaljujem.
Ivan iz Zagreba

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Autolak
 

Gospođa Vesna iz Zagreba brine se za starijeg sina: Moj stariji sin je autolakirer. Radi kod jednog privatnika i to kao konj po cijeli dan.. Sinu je važna samo dobra zarada. O zdravlju ništa ne brine. Jednom je kući došo kao pijan. Sigurno su ga opile te pare boja, jer moj sin ne pije alkoholna pića. Sin kaže da imaju nekakve respiratore, ali to nije ono što me najviše brine. Njemu gazda daje nekakve kreme da se maže po licu i rukama prije rada. Kaže da je to bolje nego rukavice. Ja baš nisam sigurna. Sin kaže da je to jako dobro, jer ne ostaju nikakve fleke na koži od boje. On samo krpom obriše na kraju dana lice i ruke. Nema fleka po licu ko ranije. Ja ipak ne znam je li to dobro. Može li ta krema zaštititi mog sina od trovanja bojama?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Zabrana korištenja žive
 

Dr. M.B. iz Varaždina želi znati što se čini u Hrvatskoj na zabrani korištenja žive i štošta drugo.
Prije kratkog vremena u Europi je zabranjena uporaba žive. Zabranjeni su termometri, barometri, tlakomjeri i sva druga oprema koja sadrži živu. Nije to učinjeno bez razloga i pitanje je koliko zla je učinjeno prije nego što je odluka donijeta. Zbog široke uporabe žive (npr. termometri u svakoj obitelji) može se računati na masovno otrovanje živom. Trebalo je živu zabraniti ranije i pitam se tko će odgovarati zbog tog teškog propusta. Koliko je ljudi otrovano živom zbog njezinog korištenja? Tko će poduzeti liječenje, ako je ono više uopće moguće? Onda dolazi pitanje što učiniti s tim silnim proizvodima koji sadrže živu.
U Hrvatskoj sigurno ima barem milijun termometara po domaćinstvima, a ni druge instrumente ne treba zanemariti. To treba prikupiti od građana i poduzeća da bi se uništilo na siguran način. Je li Hrvatska sposobna obaviti takav zahtjevan posao? Gdje su financijska sredstva? Treba zaposliti na tisuće ljudi da se samo prikupe opasni proizvodi napunjeni živom. Ne znam kako će se onda ta živa uništiti. Ja kao građanin pitam kome mogu predati moj tlakomjer i nekoliko termometara. Trebam li platiti za uništavanje? Ja ću platiti, ali što sa sirotinjom? Ja ću platiti antidote za sebe i obitelj, ali tko će platiti za liječenje mojih siromašnih pacijenata?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Azbest iz Vranjica
 

Gospođa Anita iz Supetra je zabrinuta zbog azbesta iz Vranjica:
Živim cijeli život u Supetru kao domaćica. Bavim se iznajmljivanjem soba i apartmana preko ljeta. Sad su mi našli bolest pluća i kažu da je to od pušenja. Ja pušim već 40 godina, ali ne više od kutije cigareta dnevno osim kad sam nervozna i puno je posla. Sad mi kažu da bi to moglo biti zbog Salonita iz Vranica. Kažu da bura nosi taj azbest sve do Brača, a mi smo u Supetru prvi na udaru. Moja je kuća baš otvorena prema Splitu i sigurno vjetar nosi azbest na nju. Jesam li ja mogla oboljeti zbog tog azbesta iz Vranjica? Više me briga za moju djecu i unučad. Ja imam petero unučadi i za njim me strah. Ako sam oboljela ja onda bi mogli i oni.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Eko pesticidi
 

Postoje li eko pesticidi odnosno nešto što ne zagađuje zemlju i ne truje biljku, konkretno mi treba nešto protiv krumpirove zlatice, buhača na kupusu i plamenjače za paradajz. Živim u Slavoniji i sadim vrt za svoju obitelj i već 10 godina gnojim samo stajskim gnojivom pa bi htio izbaciti i ove umjetne stvari. Ne smeta mi ako nova sredstva traže posebnu upotrebu i više vremena. Izbjegavam pesticide najviše iz razloga što nam je voda u državi jako zatrovana (radim analizu svako malo) dok mi živimo u zabludi da je super.
Dajete konkretne i kvalitetne odgovore na pitanja, podržavam vaš rad.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Štetnost pušenja
 

Poštovani!
Radim u školi kao učitelj kemije i ove godine pripremam pitanja za natjecanje (školska razina) jer sam imenovan članom Državnog povjerenstva.
Jedno od pitanja vezano je na priču o štetnosti pušenja, a kako nisam dobio odgovor u međuvremenu sam ga preoblikovao s obzirom na (ne)znanje iz područja o otrovima. Raduje me da ga mogu ponovo postaviti. Dim cigarete složena je smjesa promjenljivog sastava i u užem smislu nije kemikalija.
Međutim, ispunimo li bocu dimom cigarete koje oznake opasnosti bi trebale biti na boci. Pomješamo li otrovnu kemikaliju s kemikalijom koja je opasna po zdravlje. Pretpostavljam da bi na boci trebala biti samo oznaka otrovno.
Može li se problem uopćavati i do kojeg omjera?
Srdačan pozdrav,
Miroslav

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Antifriz
 

Poštovani!
Suočen sam sa problemom, pa molim Vašu stručnu pomoć i savjet na temelju slijedećeg:
1.Problem - Sumnjam da se nisam zatrovao parama antifriza u dužem vremenskom periodu (cca 1,5 godina). Tražim Vaše mišljenje i savjet.
2.Opis događaja - Prije cca 1,5 godina imao sam udes sa vozilom VW Passat. Isti je popravljen u servisu (ovlaštenom), te nisam primijetio ništa alarmantno.
Ipak, primjećivao sam neobična isparavanja iz otvora za ventilaciju, kao i nešto slabiji rad klima sustava. Usmeno sam kontaktirao servis, ali istome nisu pridavali pozornost. Prije cca mjesec dana sam otišao u servis, reklamirao gornje – utvrdili su zaprljan filter, te ga otklonili.
Smatrao sam da je problem riješen. Međutim, nije bilo tako. Dolaskom hladnijeg vremena suočio sam se sa stalnim maglenjem stakala (i to svih), odmagljivanje nije zadovoljavajuće radilo, te sam bio prisiljen stalno krpom brisati stakla. Konačno sam napisao sve o problemu (vidi prilog), nazvao servis – i odveo auto na servisiranje.
Sada su u servisu utvrdili da mi je antifriz isparavao (jer ga je već 2 puta nedostajalo u rashladnom sustavu), te ulazio kroz ventilaciju u kabinu automobila – i naravno da je to uzrokovalo maglenje stakala, kao i isparavanje. Moram čekati par dana dok stignu 2 rezervna dijela, kako bi se kvar u potpunosti otklonio. Budući sam dakle u dužem periodu bio izložen isparavanju antifriza i udisanju para (dosta vremena provodim u automobilu) – zanima me da li sam mogao ugroziti svoje zdravlje i kako da dalje postupim u tom slučaju (kakav je to otrov, koliko me je ugrozio i kako da izvršim ‘detoksikaciju’)
Unaprijed Vam zahvaljujem na trudu i pomoći.
Srdačan pozdrav,
Slobodan

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
GLODACID PLUS
 

Poštovani
Radim u jednoj poljoapoteci i trenutno sam jako u dilemi glede prodaje jednog proizvoda, pa bi postavila pitanje. Da li GLODACID PLUS, rodenticid koji sadrži brodifakum, proizvođača Unichem može bit u slobodnoj prodaji, s obzirom da je brodifakum otrov 1. skupine a na ambalaži navedenog se nalazi samo znak križa, ne mrtvačke glave?
Unaprijed hvala na odgovoru.
Mirjana

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Prašina mineralne vune
 

Poštovani,
u sobici (cca 10 m3) u kojoj spavam, strop i svi zidovi su obloženi gips-kartonskim pločama (Knauf) iza kojih se nalazi mineralna vuna kao toplinski izolator. Premda zvuči nemoguće da bi se prašina mineralne vune mogla miješati sa zrakom koji udišemo, molim vas odgovore na slijedeća pitanja:
1) Da li je moguće u ovakvom sustavu zidnih obloga, koji je vrlo čest, udisati i prašinu (ili vlakna) mineralne vune ?
2) Da li su prašina/vlakna miheralnih vuna kancerogeni i/ili otrovni?
3) Da li su vlakna mineralne vune biorazgradiva i ako jesu, u kojem
periodu ?
4) Postoji li institucija u Hr. koja provodi mjerenja kakvoće zraka u prostorijama u kojima ljudi borave i rade ?
Lijepi pozdrav,
Mladen.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Utjecaj mineralnih ulja
 

Poštovani,
Nas obiteljski ginekolog nas je uputio na Vas zavod u svezi sljedeceg.
Molimo Vas savjet u svezi utjecaja mineralnih ulja ,koja se mogu naci u vodi, na trudnice. Supruga se nalazi u 23 tjednu trudnoce. U svezi supruginog stanja zanima nas da li I u kojoj mjeri mogu utjecati povisene kolicine mineralnih u vodi, na nju i dijete? Takodjer nas zanima utjecaj na dijete nakon poroda?
S obzirom da nam je ova informacija izuzetno vazna molio bi Vas sto skoriji odgovor. Ako je potreban sluzbeni dopis molim Vas da nas informirate gdje ga prosljediti.
Unaprijed hvala na razumjevanju i pomoci.
Srdacan pozdrav,
Ivo I Maja

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Ciguatera
 

Poštovani,
Suprug mi je pomorac na stranom brodu u Americi i prije nekoliko dana je prisustvovao veceri te jeo neku ribu s kojom su se svi (njih 30 tak) otrovali ciguaterom. Na zalost ni puno iskusniji pomorci od njega s kojima sam razgovarala kao i nasi ljecnici nikada nisu culi za to. Veliki je problem inace naci informacije o tome na Hrvatskom jeziku a ono sto sam procitala na internetu toliko me prestrasilo i zgrozilo i u meni se rodilo milion pitanja na koja nemam odgovor niti ih mogu pronaci. Naime moj suprug je za sada imao samo dijareu kao simptom, ne znam sto da radi (on je i dalje na brodu), ako mu se pojavi jos koji simptom i sto moze ocekivati i u roku koliko dana, takoder me zanima koliko dugo nakon konzumacije i trovanja moze ocekivati simptome i koje, sto se uopce da napraviti i postoji li u Hrvatskoj neki specijalista bas za to kome bih se mogli obratiti, takoder sam citala da se ciguatera prenosi i spolnim putem a takoder da je jako opasna i za bebu koju oboljela zena rodi a to vas pitam jer smo planirali po njegovom povratku za cca. mjesec dana ici na bebu pa sad ne znam smijemo li ili ne i ako ne smijemo koliko dugo....imam jos milion pitanja pa vas molim da mi se netko javi ko mi moze dati odgovore i otkloniti mozda moje nepotrebne strahove.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Problem u vezi cijanida.
 

Davor se ponovo javlja:
Vrlo sam zahvalan na Vašem odgovoru,ali mene muči problem u vezi cijanida. Problem se sastoji u slijedećem. Prije nekih 25 godina nas hrpa seoske djece smo u jednoj napuštenoj kući našli nekakvu teglu sa otrovom ( bila je mrtvačka glava na tegli ). Mislim (po sjećanju) da je u pitanju cjanid ili nekakav cijankalij. Mi smo to malo njušili pa smo to u zatvorenoj tegli bacili u nekakav stari napušteni bunar koji se nikad nije koristijo sve do nedavno. Mene zanima ako je ta tegla procurila ili ako je bilo kako njen sadržaj došao u vodu koja je bila u tom bunaru.
Što će se dogoditi, ili što se moglo dogoditi. Koliko je uopće vode potrebno da se ta količina otrova neutralizira,( to je bila tegla veličine cca 1 litra), tj. da postane bezopasno.Radi se o tome da je prije nekoliko dana jedan suseljan počeo iz tog bunara vaditi vodu i s njom zalijeva cvijeće.
Ja sam ga upozorio i on nema namjeru vodu koristiti za piće jer je voda jako prljava i jako smrdi po mulju.Koliku količinu vode može kontaminirati ta količina otrova.Zaista je prošlo puno godina od toga, ko zna možda je ta tegla još uvjek čitava. Što se zapravo događa ako se taj otrov pomješa sa vodom, da li se raspada i postaje bezopasan ili je i nadalje opasan.
Bunar će se ovih dana čistiti do dna pa me zanima što bi se moglo dogoditi ako je taj otrov razliven u bunaru ?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
E brojevi aditiva
 

Gospođa Mirjana iz Zagreba je jako zabrinuta: Ja sam majka troje male djece i brinem se za njih koliko najviše mogu. Čitala sam o tim užasnim E brojevima aditiva i više nisam u ništa sigurna. Sva hrana je opasna! Tako pišu savjesni stručnjaci. Kako ja mogu znati koja hrana sadrži te E brojeve? Što da dam svojoj djeci jesti a da za nekoliko godina ne dobiju rak ili neku drugu bolest? Izgleda da je svima stalo samo do zarade, a nitko ne misli na zdravlje djece.
Zašto ova država ne zabrani sve te opasne E brojeve kao aditive u hrani? Nikad nitko u ovoj zemlji nije odgovarao za ovakve zločine kakvi se čine dodavanjem tih užasnih aditiva u hranu. Imate li vi uopće savjesti kad mirno dopuštate da truju našu djecu, a samo nekoliko poštenih osoba protestira. Jeste li pročitali knjigu koja govori o E brojevima? Najjednostavnije je da tu našu hrabru znanstvenicu ušutkate tako da je ubijete, ali mi građani nećemo zaboraviti tko nam je otkrio istinu. Bog će vas kazniti zato što ništa ne činite u našoj zaštiti.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Ispušni plinovi
 

Marija iz Zagreba mora donijeti odluku: Stanujem na križanju vrlo prometnih ulica u Zagrebu. Stalno je velik promet i još veća buka. Svaki idiot turira motor svog vozila prije nego se upali zeleno svjetlo, a u zrak izbacuje ogromne količine otrova. Čovjek se ne usudi otvoriti prozore prema ulici od straha, a opet morate živjeti s tim otrovima. Čitala sam da automobili izbacuju iz svojih auspuha strašno puno otrovnih kemikalija. Jedino nisam sigurna jesu li gori ovi benzinski motori ili oni na dizel gorivo. Više je benzinaca, pa su onda oni veći problem. Znam da je opasno živjeti na ovakvom mjestu, ali što da učinim kad nemam drugi stan i drugi posao na mjestu gdje manje zagađuju. Bila bi spremna otići iz Zagreba, ali nisam sigurna koliko je vjerojatno da ću ovdje stradati zbog zagađenja. Ipak mi se ovdje sviđa što se tiče drugih stvari, ali bih rado otišla kad bi našla srodnu dušu. Jedino je problem što takvih nema i svi ti dečki hoće živjeti u Zagrebu.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Paljenje lišća
 

Ognjen iz jednog našeg sela:
Opet stiže jesen i za očekivati je da će susjedi paliti lišće na veliko. Svi pale lišće, a pale i druge otpatke. Jedan profesor mi je rekao da je to jako opasno, jer se razvijaju svakakvi dioksini, a oni mogu kod čovjeka uzrokovati svakakve bolesti i u prvom redu rakove. Postoji li neki propis koji bi to branio da se ja mogu zaštititi? Kome da se obratim kad opet počnu skupljati lišće na hrpu i paliti ga? Nije to samo zbog mene nego još više zbog djece. Oni strašno vole kad se pali lišće i svašta rade oko vatre, pa ju čak preskaču. Vi bi toksikolozi morali nešto napraviti da se to više ne radi.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Otrovne ukrasne biljke
 

Adriana iz Zagreba: Je li istina da kućne ukrasne biljke mogu biti otrovne, pa i one iz vrtova. Rekla mi je to jedna prijateljica, koja je apsolvent na Farmaceutskom fakultetu. Kaže da bi se od rododendrona moglo otrovati moje dijete od 3 godine, pa sam se jako zabrinula. Ako je istina da je ta biljka otrovna, onda ću je likvidirati iz kuće, ali meni ona baš ukrašava dnevni boravak i nije zahtjevna. Pomozite mi savjetom.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Selektivnost otrova
 

Ibrahim iz Bihača:
Jako me zanima selektivnost otrova. Kažu da ima otrova koji djeluju na životinje, a ljudi ih mogu jesti bez problema. Neki vele da ima otrova za crnce, a bijelcima ne škode ili obratno. Je li to istina?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Pelena za jednokratnu uporabu
 

Iva iz Varaždina:
Zašto se nešto ne učini na zabranama pelena za jednokratnu uporabu? Čitala sam već više puta da su one pune otrova, a i dalje ih se puštaju prodaju. Moja snaha koristi samo takve pelene i posvađale smo se budući sam ja zahtjevala da prestane s tim. Bila sam spremna prati i peglati pamučne pelene kao što sam radila kod svoje djece, ali mi snaha od tada spriječava pristup mojoj unučici. Dajte napišite što je istina da mogu snahi pokazati mišljenje autoriteta o tom užasnom problemu.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Ftalati
 

Đurđica iz Lipika:
Ja više nemam malu djecu, ali me brinu ftalati. EU je zabranila ftalate u igračkama za malu djecu, jer su oni kancerogeni. Dobro je da se brine o maloj djeci, ali i odrasli su u opasnosti. Onda bi trebalo zabraniti potpuno ftalate u plastici.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Problem s namještajem
 

Melita iz Zaprešića:
Kupili smo novi namještaj i imamo s njim probleme. Stalno smrdi i gricka nos neki plin, koji iz njega izlazi. Moramo stalno držati otvoreni prozor. Moja kuma kaže da se od toga može dobiti rak. Je li to istina?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Boje za kosu
 

Marina iz Dubrovnika:
To s bojama za kosu me jako uzrujava. Svaka normalna žena boji kosu, a sad kažu da se od toga može dobiti rak. Je li to istina? I kako nas vi štitite od tog zla.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Koliko je klor uistinu otrovan?
 

Perica iz Popovače:
U medijima se sve više govori o štetnosti klora i o opasnosti tuširanja, koliko je klor uistinu otrovan?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Neugodan miris pečenjarnice
 

Silvio, Zagreb:
Ja stanujem na prvom katu, a taj ugostitelj je prije godinu dana otvorio pečenjarnicu ispod mene. Peče najviše ćevape, a narod navalio i samo se dimi odozdola. Ubi me taj smrad ćevapa i luka. Luk mi je omrazio. Žena kaže da histeriziram, a ja sam prestao jest češnjak jer je to njoj smetalo kad idemo spavat. Sad kad se ja bunim kaže da histeriziram. Ima li neki zakon za moj slučaj da me spasi od tog zla i zuluma? Kom da se ja obratim da me zaštite od smrada? Dajte pomozite il ću jednog dana bacit na nji bombu. Pa nek idem u zatvor. Tamo valjda neće biti ćevapa i luka.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Sisak
 

Jure iz Muća:
Novine su svemoćne! Kad se one dohvate neke teme onda svi o tome sve znaju. Ja ne kažem da je Siščanima lako, ali njima novine i televizija pomažu. Nikog ne zanimaju problemi drugih ljudi dok novine i televizija o tome ne počnu govoriti. Onda je važno da se i političari u to upletu. Skupljaju bodove za izbore, kao sad oni iz Siska. Ja jesam na strani Siščana, ali i drugi imaju probleme. Naš Muć je mali i nije važan političarima.
Novinari se koji put pojave i nikom ništa. Znam da ste i vi bili u Muću, a ništa nam niste pomogli. Samo ste naplatili svoje. Nisam vidio vaš izvještaj, ali kažu da je to tako tako. Zašto se nama ne pomogne? Zašto novinari o nama ne pišu?
Od kad je došla Bitumina u naš kraj sve se promijenilo. Više to nije život kao prije. Ljudi su bolesni. To kaže i naša doktorica. Ona je bila kod nas kad su ono ljudi bljuvali i padali u nesvijest od otrova iz Bitumine. Dokle će to tako? Možda su vam oni iz Bitumine više platili, pa onda držite njihovu stranu. Bog sve gleda i zna! Pomislite koji puta na to.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Mast
 

Dinko iz Karlovca:
Moju ženu su totalno izludjeli doktori i novinari. To više nije za podnijeti. Guli kožu pilićima i patki. Ja moram izrezivati svu mast s bilo kojeg mesa, kojeg nabavim u mesnici. Kaže da je mast živi otrov. Ti njezini učitelji tvrde da se svi otrovi nakupljaju u mastima i da će onaj tko jede masnu hranu dobiti rak i druge teške bolesti. Mojoj mami se to sviđa, jer otac ima visoke trigliceride i masti ne bi smio jesti. Ja sam mlad, a djeca su još mlađa i to se nama ništa ne sviđa. Kakva je to juha na čijoj površini ne pliva mast? Ne možeš ispeći pošteno pile ako mu skineš svu kožu, a da se o pajceku ne govori. To više nije pečenka kad na njoj nema masti. Gadi mi se jesti pile kad nema one fine hrskave kožice.
Dajte recite je li to stvarno istina! Da, još nas stalno kljuka pilećim prsima, a to nema nikakvog okusa. Djeca uživaju kad ih potajno odvedem na ražnjiće ili karmenadle. Nije nikakav užitak jesti ženinu hranu. Je li stvarno istina da je roštilj smrtno opasan, da se od masne hrane dobije rak i da bi trebalo potpuno prijeći na biljnu ishranu? Meni se soja ne sviđa!

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Otrovna voda
 

Teta Luca iz Cerne je jako zabrinuta i piše:
Mi Ceranci smo ogorčeni. Imamo vodu, a bilo bi bolje da je nemamo kad je ovako loša. Sigurno ste čitali u novina da je naša voda otrovna. Ima u njoj puno arsena, mangana i ne znam što još gadnog. To je jedna naša snaša poslala vodu na analizu u Zagreb i od onda se mi svi jako bojimo. Kažu učeni ljudi da se od te vode može dobiti raka. Zašto nam onda prodaju takvu vodu? Što oni to dodaju u vodu da je ona opasna? Ja više ne pijem tu vodu iz vodovoda nego iz mog starog bunara. I bolja je ta voda iz mog bunara, a naši stari su pili samo nju. Zašto država nešto ne napravi protiv tih iz vodovoda? Ne mogu oni nas trovati samo tako. Moja dica ne piju vodu ni iz bunara ni iz vodovoda.
Oni kupuju svakakve napitke u dućanu, a to puno košta. Ne znam ja jesu li i ta pića iz dućana baš jako zdrava, a sigurna sam da mom Mati ne koristi što samo pije vino i pivo, jer se boji otrovne vode.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Kamena vuna
 

Gospodin Antonio, Buzet:
Svi ste Istru zaboravili. Samo je jedan znanstvenik iz Zagreba stao na našu stranu, a svima ostalima je svejedno. I tko će imati od te kamene vune koristi? Samo njezin vlasnik! Država će pokupiti porez, a mi Istrani možemo krepat. Sve je u Zagrebu skuhano! Prodali ste naše zdravlje za sitne škude nekog stranca. To je sramota. Možete se sramiti i vi iz zavoda. Laprdate o ovom ili onom, a kad je važno onda šutite kao zaliveni. Znate li vi koliko će se sumporne i akumulatorske kiseline prosut po našoj Istri zelenoj? Ima tu i karcinogenog amonijaka i drugih karcinogenih spojeva. Znate li to? Ne znate! Nije vas ni zanimalo. Ne zanima vas ni Podpićan ni naša Istra, a tamo isto žive ljudi. Nisu ljudi samo u Zagrebu. Zašto niste ništa napravili da se zabrani ta tvornica.

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Šampinjoni iz uzgoja
 

Anica iz Osijeka: Moj muž je prvi to opazio, a onda sam i ja shvatila da s gljivama nešto nije u redu. Promijenile su okus i nisu više onakve kakve su bile prije. Mislim na šampinjone iz uzgoja. Više ih uopće ne jedemo. Kad dođe sezona beremo gljive u šumi sami ili ih dobijemo od prijatelja, a više ne kupujemo u dućanu.
Da li netko kontrolira te gljive iz uzgoja i zašto su drugačije nego prije? Jesu li one otrovne?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Isklijali krumpir
 

Ante iz Gospića je uznemiren i pita:
Ova zima ništa nije valjala i imamo zbog tog probleme. Meni je tako isklijao krumpir u podrumu. To je pravi lički krumpir uzgajan bez pesticida. Nisam ga čak tretirao ni protiv klijanja, jer imam suh i dobar podrum.
Što sad s tim krumpirom? Naša apotekarica kaže je da on opasan i za svinje, a kamoli za ljude. Kaže da je otrovan. Je li to istina i što da radim s njim?

Pogledajte odgovor
Otrovi
Otrovi
Natreen
 

Fanika iz Krapine piše:
Rekla mi je moja teta Cilika da je Natreen jako opasan. Ona je to čitala u jednoj knjizi i kaže da ministarstvo zdravstva tu knjigu podupire. Kaže da osobito ne smiju Natreen koristiti dijabetičari, jer mogu dobiti gangrenu na nogama. Ja nisam dijabetičar nego koristim Natreen umjesto šećera da se prestanem debljati. Čak sam i pekmez napravila s Natrenom umjesto sa šećerom i to radim već više godina. Moj se Štef ne buni, jer on i onako ne jede pekmez nekog radije špek. Što da ja radim sad s tim pekmezom? Kavu sam prestala uopće sladiti iako je ne volim gorku, ali mi je žao baciti pekmez u smeće. Je li istina to što kaže moja teta iz Zagreba i zašto se ne zabrani prodaja tog Natreena, ako je on tako jako opasan?

Pogledajte odgovor
Otrovi
HZTA
Otrovi
Postavite nam pitanje Postavite nam pitanje
Sve o otrovima
 
Prevencija Knjiga o toksikologiji
Otrovno.com
 
Otrovi
Hrvatski zavod za javno zdravstvo - Služba za toksikologiju Postavite nam pitanje
Posjetite web stranice zavoda
Sve o otrovima
Otrovi
 

Hrvatski zavod za javno zdravstvo - Služba za antidoping

Hada
Posjetite web stranice službe
Sve o otrovima