Otrovno.com O otrovima Brošure i knjige o toksikologiji Pitanja i odgovori  
 
 
Otrovno.com Gdje se nalazim: Naslovnica - Pitanja i odgovori - Odgovor
 
Otrovi
Pitanja i odgovori
Otrovi
Otrovi
Odgovor na pitanje
 

Informacije s interneta uistinu mogu biti kontradiktorne. Ono što vam mogu reći jest da se u živinom termometru nalazi tek oko 1 g žive (što i nije puno), te da u slučaju razbijanja istog i izlijevanja žive savjetujemo da se ta živa pokupi na bilo koji mogući način (preporuka je da ju se nekako skupi na papir, a sitnije kapljice pokupiti selotejpom ili nekakvom kapaljkom) i izbaci iz mjesta boravka. Međutim, ništa posebno se neće dogoditi niti ako ju pometete ili usišete usisivačem. Ja vam stoga i preporučujem da dobro usišete ako sumnjate da su se manje kapljice raspršile negdje po stanu, recimo u tepih, ispod namještaja itd. (makar onda vrećicu iz usisivača također uklonite iz stana, za svaki slučaj).

Vrelište žive uistinu je na oko 350 stupnjeva što bi reklo da će na sobnoj temperaturi isparavati relativno sporo. Ako ste se većine razlivene žive riješili iz stana, potrebno je samo dobro provjetriti i nemate nikakvih razloga za brigu. Stan vaše kvadrature dovoljno je provjetravati i kojih pola sata da se kompletna atmosfera izmjeni. Ako eventualno i ostanu kakve mikroskopske kapljice, to je količina koja je ispod svake granice opasne za izloženost (ljudi rade po 8 sati dnevno cijeli radni vijek izloženi većim koncentracijama živinih para).

Teško je zamisliti bilo kakve akutne štetne učinke od te količine žive, čak i kod djece, a za kronične bi učinke trebalo biti izloženo puno dulje od dan-dva.

Nadam se da sam vas bar malo utješio.

Saša Đurašević, dipl.ing. mol. biol.
HZTA

Povratak na pitanja
Otrovi
Prevencija Knjiga o toksikologiji
Otrovno.com
Otrovi
Postavite nam pitanje Postavite nam pitanje
Sve o otrovima