Otrovno.com O otrovima Brošure i knjige o toksikologiji Pitanja i odgovori  
 
 
Otrovno.com Gdje se nalazim: Naslovnica - Pitanja i odgovori - Odgovor
 
Otrovi
Pitanja i odgovori
Otrovi
Otrovi
Odgovor na pitanje
 

U pravu ste da su boce od kristala mogući uzročnici ispiranja teških metala u pića koja se u njima drže.
Međutim, staklene boce također mogu otpuštati teške metale. Razlog je u tome što su staklo ili kristal zapravo tekućine ekstremno visokog osmolaliteta pa se male molekule vrlo sporo kreću kroz njihove stjenke. Najčešće se piše o ispiranju olova iz boca, ali spominju se i drugi metali.
Arsen se dodaje u sirovinu za proizvodnju stakla radi bistrenja i poboljšanja prozirnosti, ali to rade samo neki proizvođači. Općenito gledano, kristalno staklo različitih proizvođača značajno se razlikuje prema sadržaju teških metala i još više prema njihovu ispiranju iz stjenki boca. Europske države uključujući Hrvatsku ispituju ispirke iz takvih boca prema posebnim analitičkim postupcima i zabranjuju stavljanje na tržište onih iz kojih koncentracije teških metala u ispircima premašuju maksimalno dopustive vrijednosti.
Zaključak je vrlo jasan. Treba kupovati pouzdano kristalno posuđe koje je pod stalnim nadzorom ovlaštenih institucija, ali je ono u pravilu skuplje od onog nekontroliranog. S druge strane, količine eluiranih teških metala, uključujući arsen, u pravilu su prilično niske. Ako čovjek tek povremeno popije čašicu pića iz boce s povećanim sadržajem teškog metala u ispircima, vjerojatno mu se neće ništa dogoditi.
Problemi će nastupiti kod svakodnevnog uživanja u piću onečišćenom teškim metalom. Zato je najbolje rješenje platiti više za siguran proizvod kod sigurnog trgovca, a ne lakomo kupiti jeftini kristal kod nepouzdanog prodavača.

Prof.dr.sc. Franjo Plavšić
HZTA

Povratak na pitanja
Otrovi
Prevencija Knjiga o toksikologiji
Otrovno.com
Otrovi
Postavite nam pitanje Postavite nam pitanje
Sve o otrovima