OLEANDER: BILJKA UBOJITE LJEPOTE

S lijepim i toplim dijelom godine dolazi do odlazaka na more a time i do češćih poziva zbog mogućeg otrovanja uzrokovanog gutanjem dijelovima biljke oleandra. Ova krasna mirisna biljka može se naći na kontinentu, ali češće se susreće uz obalu što govori i samo njegovo latinsko ime Nerium oleander koje dolazi od grčke riječi ” nērós” što znači “voda, ljubitelj vode”. Njezina otrovna svojstva poznata su od davnina, a trovanja se događaju i dan danas. Ovaj članak je napisan kako bi se upoznali s ovom lijepom biljkom, ali i da vas upozori da uvijek budete na oprezu u njenoj blizini pogotovo kada su djeca prisutna.
Oleander (Nerium oleander L.) je prekrasni zimzeleni mediteranski grm koji se uzgaja kao ukrasna biljka diljem Hrvatske. U Europi samoniklo raste na području Mediterana, od Portugala do Grčke, a kod nas u Dalmaciji. Cvijet oleandra je ugodnog mirisa najčešće ružičaste i bijele boje, često dolazi i u crvenoj boji, a rijeđe u žutoj i narančastoj boji. Listovi su kožasti, tamnozeleni i izduženi te gorkog okusa. Iako vizualno privlačan i mirišljav, oleander je poznat još od davnina kao otrovna biljka za čovjeka i životinje.

Oleander je smrtonosno otrovan. Svaki dio ove biljke je otrovan kako za ljude tako i za životinje. Čak i udisanje dima spaljivanjem oleandra može izazvati iritacije dišnih puteva pa čak i otovanja. Do trovanja može doći i preko meda kojeg su pčele sakupile na cvijeću oleandra, a biljni sok može prouzročiti iritacije na koži i alergijske reakcije. Od opasnih tvari, oleander sadrži pet srčanih glikozida, tvari koje utječu na rad srca. Te tvari mogu izazvati nadražaj sluznice probavnog sustava te mogu poremetiti rad srca. Najpoznatiji od tih aktivnih tvari je oleandrin kojeg najviše ima u lišću. Najjači utjecaj trovanja oleandrinom dobiva se zagrijavanjem ili kuhanjem oleandra pri čemu se oslobađa najviše otrovnih tvari, ali i paljenjem lišća i udisanjem tog dima.

Trovanje oleandrom može biti mukotrpno i dugotrajno, a ishod može biti i smrt. Kao znaci trovanja oleandrom prvo se javlja nemir ili omamljenost zatim slijedi povraćanje, širenje zjenica, poremećaj osjetila, proljev i grčevi u trbuhu. Potom se javljaju promjene ritma srca i, u najgorem slučaju, zastoj srca. Valja napomenuti da će se nakon gutanja manje količine biljke (npr. komadić lista ili cvijeta), primjerice u znatiželjne djece, eventualno javiti nadražaj sluznice probavnog sustava. Teška, životno ugrožavajuća otrovanja, praćena ozbiljnim poremećajima srčanog ritma su rijetka. Teška otrovanja uglavnom se bilježe u odraslih osoba koji u jednom navratu konzumiraju veću količinu biljke (npr. čaj gdje se zagrijavanjem dobiva puno veća količina opasnih tvari) ili je pak konzumiraju kroz duže vremensko razdoblje.Otrovanoj osobi mora se odmah pružiti pomoć na način da se izazove povraćanje, dati aktivni ugljen i odmah odvesti liječniku.
Iako je oleander smrtonosno opasna biljka, u rukama pravih stručnjaka može postati lijek. Još u arapskoj medicini oleander se koristio u ljekovite svrhe [1]. Kao lijek koristi se za lječenje srčanih tegoba u preparatu koji je kombiniran i s drugim aktivnim tvarima [1]. Također, prije se koristio i kao abortivno sredstvo jer kod trudnica izaziva snažne kontrakcije maternice i dolazi do pobačaja. Napomena: nikada ne koristiti te pripravke bez liječničkih uputa.
Prema podacima Centra za kontrolu otrovanja (CKO, broj 01/2348-342) samo prošle godine (2023.) od lipnja do kolovoza CKO je konzultiran za 18 slučajeva mogućeg otrovanja oleandrom, što je činilo 38 % od ukupno 48 slučajeva otrovanja i sumnji na otrovanja biljkama u tom razdoblju. U gotovo svim slučajevima vezanim za oleander radilo se o maloj djeci koja su ostavljena kratko bez nadzora, te su iz znatiželje pojela manji dio biljke, npr. komadić lista ili cvijet.
1. SLUČAJ 1. Teško trovanje mlade djevojke (sa stranice OTROVNO)
Slučaj na kojemu je radio naš poznati toksikolog, prof. dr. sc. Franjo Plavšić, početkom osamdesetih kada se mlada djevojka teško otrovala čajem od samo tri lista oleandra. Pacijentica je završila u komi, uz izrazitu kardiotoksičnost javljali su se teški grčevi. Bila je u izrazito teškom stanju i spašena je uz goleme napore s dvije hemoperfuzije (metoda koja se koristi za filtriranje krvi i uklanjanje toksina izvan tijela). Na žalost, mladoj djevojci su ostale posljedice.
2. SLUČAJ 2. Suhi oleander i dijete (sa stranice OTROVNO)
U ovom slučaju dijete je stavilo suhi list oleandra u usta. Nije poznato je li ga dijete zagrizlo ili žvakalo, ali s obzirom da se radi o suhom listu oleandera koje dijete vjerojatno nije zagrizlo niti sažvakalo (dulje vrijeme zadržavanja u ustima) i progutalo pretpostavlja se da se ništa nije moglo dogoditi. Puno je opasnije kada se oleander termički obrađuje, npr. zagrijavanjem, prokuhavanjem ili čak i kod paljenja lišća i udisanja dima jer se tada najbolje oslobađa aktivna tvar oleandrin.
3. SLUČAJ 3. Pokušaj samoubojstva listovima oleandra
Osobe koje se pokušavaju otrovati najčešće biraju farmaceutske ili kemijske proizvode. Primjena biljnih otrova iznimno je rijetka [8]. U ovom slučaju mlada djevojka (16) pokušala se otrovati jedući suhe listove oleandra (20 listova) koje je tijekom 3 mjeseca brala i sušila kod kuće. Pacijentica je stigla u bolnicu nakon 6-7 sati od kad je pojela listove. Kada je zaprimljena u bolnicu osjećala je grčevite bolove u trbuhu, jaku mučninu te je povraćala. Također, žalila se na otežano disanje i intenzivno znojenje. Uz lječničku pomoć, djevojka je spašena bez težih posljedica.
4. SLUČAJ 4. Pokušaj otrovanja djevojke zbog obiteljske svađe
Djevojka (17) zaprimljena je u bolnicu 11 sati nakon što je pojela pet listova oleandra zbog mučnine, povraćanja i aritmije srca. Zbog velike količine toksina u tijelu provela se hemodijaliza (metoda odstranjivanja otpadnih tvari iz krvi) i hemoperfuzije (metoda za filtriranje krvi i uklanjanje toksina izvan tijela). Djevojka je otpuštena nakon sedmog dana u dobrom općem stanju.
5. SLUČAJ 5. Opasno dobar ručak
Žena (43) i muškarac (66) žalili su se na probavne smetnje i problemima sa srcem nakon što su pojeli varivo s puževima. Dvanaest sati nakon jela javila se mučnina, povraćanje, proljev i aritmije srca [9]. Do trećeg dana, pacijenti su se potpuno oporavili. Tijekom incidenta izvršena je i analiza puževa. U puževima je utvrđeno postojanje aktivnih tvari inače prisutnih u oleandru. Zaključeno je da su se puževi hranili oleandrom prije nego su završili u varivu [9].
Drugi slučaj s otrovanim puževima zabilježen je kada je zaprimljena žena (77) koja je pojela nepoznatu količinu puževa. Puževe koje je pojela bili su prikupljeni ispod oleandra. Žena, s trajnom dijagnozom bolesti srca, zaprimljena je zbog aritmije srca povezanih s neurološkim i probavnim simptomima zbog otrovanja oleandrom šest sati nakon što je pojela puževe. Uz pomoć liječnika žena se dobro oporavila.
Treći poznatiji slučaj trovanja je, poznati roštilj na drvetu oleandera. Od dvanaest vojnika koji su jeli meso pečeno na štapićima od oleandra, sedam ih je umrlo, a pet ih se jako razboljelo. Drugih se pet vojnika također jako razboljelo jer su jeli ječmenu kašu koju su tijekom kuhanja miješali štapom od oleandra.
Pripravci od oleandrina rabe se kao insekticidi i rodenticidi.
Nedavna istraživanja pokazala su da ekstrat oleandera ima antiviralna svojstva te da bi se mogao koristiti pri liječenju herpes simplex i SARS-CoV-2 virusa pri ranom otkrivanju infekcije.
Uz obični oleander postoji i druga, znatno otrovnija vrsta biljke koja isto sadrži otrovne aktivne tvari, srčane glikozide, a radi se o žutom oleandru, Thevetia peruviana, koji raste uglavnom u tropskim i subtropskim dijelovima, poput Južne Amerike, Južne Azije, Australije, Meksiko. Sjeme žutog oleandra je posebno opasno. Sjeme se prije koristilo u Indiji za trovanje stoke ili za ubojstvo jer ima jako brzo djelovanje. Odraslu osobu može usmrtiti 8-10 sjemenki. Tako je u Australiji opisan je letalni ishod trogodišnje djevojčice koja se otrovala igrajući se ispod žutog oleandra. Pretpostavlja se da je pojela list ili cvijet oleandra. Naglo je počela povraćati i tužiti se na bolove u trbuhu. Na žalost, djevojčica je preminula na putu do bolnice.