Upute za rad s opasnim tvarima

Znate li učinke opasnih tvari?

Najgori učinak otrova je smrt, koja može nastupiti brzo ili postupno čak godinama nakon što ste nepažljivo radili s otrovnim pesticidom (npr. pojava raka). Evo nekih učinaka otrova:

1. Prolazni štetni učinci nakon jednokratnog ili višekratnog izlaganja otrovu (npr. mučnina, glavobolja, prolazne opekotine, itd.),

2. Neprolazni štetni učinci na dijelu organizma nakon jednokratnog ili višekratnog rada s otrovom (npr. oštećenja bubrega, jetara, mozga, itd.),

3. Pojava raka (obično mnogo godina nakon rada i to u pravilu nakon višegodišnjeg rada),

4. Oštećenje na plodu ili čak smrt ploda u utrobi nakon jednokratnog ili višekratnog nepažljivog rada majke s otrovom (npr. dijete bez udova, oštećen više ili manje neki važni organ, itd.),

5. Pojava tjelesnog oštećenja u potomka više ili manje godina nakon poroda (npr. pojava raka, propadanje nekog organa, neplodnost, itd.),

6. Posebni prolazni ili neprolazni učinci na organe za reprodukciju (npr. neplodnost, gubitak libida ili potencije, poremećaji u menstrualnom ciklusu u žena, itd.),

7. Ekotoksičnost s posljedicama na ljude (npr. onečišćenje voda, tla, zraka, itd.).

Pročitajte prije nego kupite tvari opasne za ljudsko zdravlje.

1. Jeste li svjesni da koristite brojne tvari opasne za ljudsko zdravlje?
To su svi oni proizvodi koji imaju na pakiranju neki od znakova opasnosti s ovog letka. Mislite i na to da u ilegalnoj proizvodnji ne stavljaju nikakve oznake, a prodaju opasne tvari.

2. Kupujte proizvode koji nisu opasni za ljudsko zdravlje.
Ukoliko ih morate kupiti onda se prema njima ponašajte s oprezom i uz poštivanje svih mjera zaštite vlastitog zdravlja i zdravlja svojih ukućana ili susjeda. Kupujte samo onoliko koliko vam treba nastojeći birati mala pakiranja.

3. Nemojte nikada kupovati opasne proizvode anonimnih proizvođača ili od švercera, nego samo one odobrene u Hrvatskoj.
Javite inspekciji ako znate da netko prodaje takve proizvode. Isto tako ne kupujte proizvode bez naljepnice i bez upute napisane na hrvatskom. Ako se dogodi nesreća nećete znati pročitati važne podatke sa sredstva.

Sklonite otrove od djece.

1. Pogledajte u kući i oko kuće (u garaži, šupi, radionici i svim drugim mjestima gdje možete) držite li pesticide (herbicidi, insekticidi, fungicidi, moluscidi, itd.) ili bilo kakve druge kemikalije. Maknite ih na sigurno mjesto pod ključem.

2. Zapamtite da se vaše dijete ili unuče može otrovati svakom kemikalijom i da je svaka kemikalija za njega opasna.

3. Ako je moguće odnesite ostatke pesticida u poljoprivrednu ljekarnu a kemikalije onome od koga ste kupili.

4. Ubuduće kupujte samo kemikalije pakirane u spremnik koji dijete ne može otvoriti te koji je opremljen uputom i naljepnicom na hrvatskom.

5. Pročitajte sve upute o opasnim kemikalijama kako bi mogli ispravno postupiti ako vaše dijete ili unuče ipak dođe do njih.

Budite čovjek.

1. Pročitajte pozorno uputu uz pakiranje pesticida i držite se svih tamo propisanih uputa. Ako nešto nije jasno napisano zovite proizvođača ili pitajte u poljoprivrednoj apoteci.

2. Nemojte dopustiti da sredstvo koje primjenjujete dospije na susjedovo imanje na bilo koji način a, ako dospije, vi susjeda morate o tome obavijestiti. Najčešće se otrovi prenose na susjedna imanja ako ih primjenjujete prskanjem za vjetrovita vremena ili pak drenažom.

3. Opasna sredstva ne smijete primjenjivati u blizini zdenaca ili vodotokova uključujući drenaže. Minimalna udaljenost od zdenca mora biti 10 m. Držite se te upute da nekog ne otrujete ili da ne napravite štete u okolišu. Posebno čuvajte zaštićene životinjske i biljne vrste.

4. Ne ulazite u tretirano područje bez zaštitne opreme niti to smijete dopustiti drugima. U uputi uz jedinično pakiranje piše koliko dugo nakon tretiranja nitko ne smije ulaziti u onečišćeno područje. Bilo bi pošteno da izvjesite o tome obavijest na vašem imanju, kako na njega ne bi ulazili ljudi. Vi ste krivi ako se netko otruje na Vašoj njivi.

5. Nemojte prodavati tretirane proizvode, npr. voće, prije nego je prošla karenca. Ako prodajete ili dajete nekome onečišćene proizvode onda ste trovač i možda čak potencijalni ubojica.

6. Ne odbacujte praznu ambalažu u okoliš, jer time činite višestruke štete okolišu i ljudima, pa naravno i sebi.

Bez nekih stvari se ne ide u svatove!

1. Prije nego što odete na polje raditi s pesticidom pročitajte pozorno uputu uz jedinično pakiranje i napravite plan rada.

2. Nemojte nikada ići sami obavljati poslove s otrovima. Neka u blizini bude netko tko vam može pomoći ili dovesti pomoć.

3. Na mjestu gdje obavljate posao obvezno se pridržavajte slijedećeg:

a. Ponesite veću količinu čiste vode za slučaj da trebate obaviti dekontaminaciju kože ili očiju. Neka to bude barem 100 l vode u nekoj bačvi ili u plastičnom spremniku. Jako dobar izbor je plastična vreća s pipcem, kakvu koriste ljudi u kampovima za pranje. Vodu držite na čistom području i ne dopustite da se ona onečisti vašim poslom.

b. Ponesite sa sobom propisana sredstva osobne zaštite. Izaberite prikladna i jednostavna sredstva, koja vas mogu zaštititi u većini slučajeva. Ako ne piše u uputi ništa posebnoga onda će biti dovoljne gumene čizme, plastične rukavice, lagana kabanica i naočale ili štitnik za lice. Uostalom, pitajte u poljoprivrednoj apoteci ili proizvođača.

c. Nemojte škrtariti na sredstvima zaštite. Plastične rukavice odista nisu skupe i vi ih možete ponijeti nekoliko sa sobom. Kod svakog prekida rada bacite rukavice u vrećicu za smeće te operite dobro ruke i lice. Nemojte čak ni mokriti prije nego li ste oprali ruke, a da se o jedenju, pijenju ili pušenju ne govori. I ne samo to! Kad idete jesti ili piti skinite sa sebe svu zaštitnu opremu da ne onečistite hranu ili piće njome.

3. Po završetku posla pospremite ostatke otrova i zatim čistom vodom operite naočale, kabanicu i čizme, a ostatak zaštitne opreme (npr. rukavice i filtarsku polumasku) spremite u najlonsku vrećicu koju će te kasnije baciti u smeće. Operite sve izložene dijelove tijela, a prvenstveno ruke i lice. Ako je otrov dospio na druge dijelove tijela onda ih operite već na njivi, a kod kuće se odmah po povratku s posla istuširajte mlakom vodom.

4. Vaš posao je jako opasan i možete se otrovati uz sva primijenjena sredstva zaštite. Zapamtite znakove (simptome) otrovanja napisane u uputi. Ako opazite takve znakove nemojte oklijevati. Prekinite posao, jer je vaše zdravlje važnije od prinosa na imanju. Hitno obavite nužno pranje onečišćenih dijelova tijela ili zatražite nečiju pomoć u tome. Potražite pomoć liječnika noseći sa sobom uputu priloženu uz jedinično pakiranje otrova ili spremnik pesticida.

Polili ste se opasnom tvari? Ne okljevajte, ali nemojte paničariti.

1. Brzo odložite opasnu tvar i, ako je moguće, pozovite nekog u pomoć.

2. Skinite odjeću ili obuću koja je polivena.

3. Perite se pod tekućom vodom barem 15 min, a možete koristiti pri tome sapun. Na njivi se možete polijevati čistom vodom koristeći nekakvu kanticu ili otvaranjem pipca na vrećici s vodom kakvu koriste u kampovima. Ako nemate drugog izbora iskoristite vodu iz rijeke, potoka ili jezerca. Uđite u vodu stajačicu i perite se.

4. Nemojte se brisati ručnikom, posebno ne na ozlijeđenim dijelovima kože. Upijajte vodu čistim ručnikom ili čistom platnenom krpom. Bolje ne upijati vodu nego koristiti npr. prljave odjevne predmete.

5. Nemojte mazati kožu nikakvim kremama ili drugim sredstvima. Obucite čistu odjeću ili se tek zaogrnite čistim odjevnim predmetom ili plahtom, a nikako bilo čim od odjeće ili obuće koju ste koristili pri radu s opasnom tvari.

6. Ako osjećate bilo kakve poteškoće (pečenje kože ili bol) ili ako vidite opekotine na koži hitno zatražite liječničku pomoć. Sa sobom obvezno ponesite uputu priloženu uz pakiranje opasne tvari ili barem spremnik s naljepnicom.

Prsnulo Vam je u oko

1. Zaboravite na posao koji radite! Maknite opasnu tvar da ne stradaju drugi i pozovite da vam netko pomogne.

2. Brzo skinite gornji dio odjeće i operite dobro ruke, lice i vrat.

3. Kažiprstom i palcem raširite kapke i uperite mlaz mlake vode ravno u oko ne obazirući se kuda prska. Na njivi nemate tekuću vodu, pa se morate snaći. Možete leći na leđa i netko vam onda treba iz lončića ili boce polako lijevati vodu u oko šireći vam kapke čistim rukama. Ako nema nikoga da vam pomogne hodite do rezervoara s vodom, potoka ili jezerca te uronite glavu u vodu tako da su oči ispod vode, a onda prstima širite i skupljajte kapke tako da barem grubo isperete otrov.

4. Ako mislite da su Vam oba oka poprskana naizmjence ih perite kroz barem 15 min svako. Ne obazirite se na bol ili pečenje u očima.

5. Nakon ispiranja očiju nemojte koristiti nikakve kreme ili sredstva za ublažavanje boli. Upijte vodu s lica ručnikom ili čistom platnenom krpom. Uostalom, ne morate se ni brisati.

6. Organizirajte prijevoz do okuliste. Bez obzira na bolove samo prekrijte oči gazom ili čistom pamučnom tkaninom.

7. Obvezno ponesite sa sobom uputu uz pakiranje opasne tvari ili barem spremnik s naljepnicom.

Što učiniti nakon gutanja kemikalije?

1. Zapamtite da izazivanje povraćanja kod mnogih kemikalija nije dobro, jer se možete zagušiti ako ona dospije u pluća ili vam kod nagrizajućih tvari može još gore stradati probavni sustav nego bi stradao bez povraćanja. Ako se javi spontano povraćanje nemojte ga sprječavati.

2. U svakom slučaju prvo vodom isperite usta i tu vodu ispljunite, a onda popijte čašu čiste vode da razrijedite kemikaliju. Ne pijte ništa drugo. Apsolutno ništa drugo osim čiste vode! Pogotovo ne alkohol. Nemojte ni pušiti.

3. Hitno tražite način prebacivanja u bolnicu na interni odjel. Sa sobom ponesite uputu priloženu uz pakiranje otrova ili barem pakiranje s naljepnicom, ako već uz njega nema upute.

4. Ako ste uz to poliveni kemikalijom skinite onečišćenu odjeću i operite se da ne idete u bolnicu kontaminirani. To je opasno, prvenstveno za Vas!

5. Prilikom prijevoza zavalite se u sjedalo.

Udisali ste opasnu kemikaliju.

1. Bez panike, iako ne možete disati, jer vam se grče pluća i dušnik, kašljete, pecka vas u grlu ili osjećate neki drugi znak otrovanja! Treba što prije otići iz zatrovane atmosfere na svjež zrak.

2. Nemojte panično bježati! Svaki dodatni napor u zatrovanoj atmosferi još više pogoršava vaše tegobe, jer udišete više kemikalije.

3. Čak ako ne osjećate neke poteškoće nakon što ste s pravom otišli iz onečišćenog područja ne znači da ste se spasili. Kod nadražljivaca poteškoće pa i teške posljedice (npr. gušenje) mogu nastupiti čak 2 ili više dana nakon otrovanja.

4. Kod otrovanja kemikalijama preko pluća treba potražiti liječničku pomoć, bez obzira imate li znakove otrovanja ili ne, a svakako valja sa sobom ponijeti uputu priloženu uz pakiranje ili barem naljepnicu s pakiranja.

Postavite nam pitanje    Ostale stranice