Tko to bdije nad našom sigurnošću?

Cijev naftovoda puknula je u četvrtak u mjestu Magadenovac pokraj Donjeg Miholjca jer ju je nagrizla korozija. Nafta se izlila na 50-ak četvornih metara privatnog zemljišta i u petak ujutro iz nepoznatog razloga zapalila. Ubrzo su intervenirali vatrogasci i ugasili plamen.
No tada su se suočili s problemom kako sanirati zemljište od ostatka nafte. Vatrogasci su odlučili ponovo, pod nadzorom stručnjaka iz Ine, zapaliti vatru i ostaviti naftu da do kraja izgori. Stvorio se velik oblak dima, koji se mogao vidjeti kilometrima uokolo.

Zapaljena nafta
Kakva krasna slika!
Nije prvi puta u ovoj zemlji Hrvata, ali se nadam da se neće ponoviti.
Znam da je ovo uobičajeno raditi u našim krajevima, jer veličanstveni «stručnjaci» ove ili one tvrtke tako odluče. Ovo je najgori od najgorih načina rješavanja problema. Zapali! Nema veze koje će biti posljedice, a svatko tko imalo zna o nafti i naftnim derivatima će se zgroziti. Postoje brojne metode remediacije onečišćenog područja, koje neće štetiti zdravlju građana ili okolišu, ali pametnjakovići to rješavaju ovako. I vjerojatno nikad nigdje neće odgovarati zbog svojih «stručnih» odluka. Ni Bog nam ne može pomoći uz ovakve «stručnjake».

Prof. dr. sc. Franjo Plavšić