Coca Cola

Posljednjih dana u centru pažnje medijski su napisi o Coca Coli i njezinom štetnom učinku po ljudsko zdravlje. Govori se o karcinogenosti tvari 4 –metilimidazol koja je sastojak kojeg pronalazimo u karamel boji koja se dodaje u Coca Colu.

Što se službeno zna o 4-metlimidazolu? Treba li dizati paniku?
4-metilimidazol nije službeno razvrstan u EZ. Jedini ozbiljni podaci koji su dobiveni na temelju ispitivanja na životinjama su nadražujuće djelovanje na kožu i oči te štetnost ako se proguta. Ovdje treba naglasiti da „štetno ako se proguta“ ne implicira nužno na karcinogenost.

Prema IARC (International Agency for Research of Cancer) kategorizaciji 4-metilimidazol svrstan je u skupinu 2B (tvari potencijalno karcinogene za ljude). Znači, temeljem ispitivanja na životinjama došlo se do zaključka da postoji mogućnost da bi tvar mogla biti karcinogena. Važno je naglasiti da se kod takvih ispitivanja na životinjama koriste vrlo visoke koncentracije (znatno više od onih u Coca Coli) ispitivane tvari te da se unose u organizam životinje svakodnevno kroz određeni vremenski period. U takvim uvjetima visokih koncentracija i gotovo bezopasne tvari mogu izazvati karcinogeni učinak.

Znači, službeno nema dokaza da je 4-metilimidazol karcinogen za ljude.
Na kraju se vraćam na zlatno pravilo toksikologije, sve je stvar doze! Jedna bočica pića predviđena je za jednu osobu, dvije litre su za cijelu obitelj (četveročlanu). Važno je da se ravnamo prema tim mjerilima i ne pijemo više od toga.

Potencijalna opasnost po zdravlje ne krije se u aditivima koji su dozvoljeni, niti u njihovim zakonom propisanim količinama, već u njihovom dodavanju u nedozvoljenim količinama.

Daniela Čepelak Dodig. dipl. ing