PUŠENJE OTROVA ZA ŠTAKORE: SINTETSKI KANABINOIDI S BRODIFAKUMOM

Što do sada znamo?

Zdravstvene vlasti u Izraelu izvijestile su o epidemiji povezanoj s krvarenjem zbog korištenja smjese sintetskih kanabinoida za pušenje koji sadrže brodifakum. Proces istraživanja ove epidemije još traje, pa se informacije trebaju smatrati privremenima i mogu biti podložne promjenama.

Do 3. listopada 2021., ukupno je prijavljeno 38 slučajeva trovanja. Prva osoba je primljena u bolnicu 19. rujna 2021. Sve dostupne informacije govore u prilog tome da je epidemija i dalje u tijeku, a vlasti vjeruju da se smjese za pušenje koje sadrže brodifakum i dalje prodaju.

 

Što su sintetski kanabinoidi?

Iako su sintetski kanabinoidi originalno razvijeni radi proučavanja funkcije kanabinoidnih receptora, njihova primjena je uskoro postala rekreacijska i prodavani su pod nazivima poput „K2“ i „Spice“ koji su se mogli naći i na hrvatskom tržištu. U prosincu 2014. godine generička skupina ovih vrsta tvari stavljena je na Popis droga, čime su u Hrvatskoj brojni spojevi postali ilegalni. Također je od onda u Hrvatskoj zabilježeno više trovanja te jedan smrtni slučaj uzrokovan zlouporabom ove vrste supstanci. Posebnu opasnost predstavlja što nije poznato kojim kemijskim aditivima (poput brodifakuma) se navedeni pripravci prskaju, te u kojim količinama.

 

Što je brodifakum, kako djeluje i koji su klinički pokazatelji?

Brodifakum (BDF), znan i kao supervarfarin, je dugotrajući antikoagulantni rodenticid koji djeluje poput antagonista vitamina K. BDF djeluje na način da ireverzibilno inhibira enzim vitamin K epoksid reduktazu, time reducira recikliranje vitamina K i, posredno, smanjuje aktivaciju nekoliko faktora zgrušnjavanja krvi.

BDF se uobičajeno nalazi u rodenticidima od 1975. godine, te su slučajevi trovanja uglavnom bili vezani uz slučajno izlaganje ili namjerna gutanja tijekom pokušaja samoubojstava. Nedavno su pak zabilježeni slučajevi BDF trovanja zbog korištenja sintetskih kanabinoida. Dakle, iako izlaganje brodifakumu i njegova letalnost nisu ništa novo, način izlaganja u ovom slučaju je poprilično jedinstven, te očigledno postoji i značajna apsorpcija preko dišnog sustava.

Učinci brodifakuma mogu se javiti nakon nekoliko dana i trajati nekoliko mjeseci. Odgođeno i produljeno krvarenje su česti. Osobe koje su se već otrijeznile od učinaka sintetskih kanabinoida će i dalje pokazivati simptome hematemeze (povraćanje krvi), epistake (krvarenja iz nosa), krvarenja desni, hematurije (krvi u urinu), hematokezije (gastrointestinalnog krvarenja) i neobjašnjive ekhimoze (potkožno krvarenje). Ipak, više zabrinjavaju mogući netraumatični nalazi, poput spontanog cerebralnog, torakalnog ili abdominalnog krvarenja.

 

Kako dijagnosticirati?

Nažalost, specifični testovi na brodifakum nisu uobičajeno dostupni u većini zdravstvenih ustanova. Provođenje niza koagulacijskih testova (PTT – parcijalno tromboplastinsko vrijeme,  PT – protrombinsko vrijeme, INR – međunarodni normalizirani omjer krvi) može pomoći u indirektnoj dijagnozi koagulopatije i treba se primjenjivati barem dnevno radi nadgledanja efikasnosti tretmana. Visoke INR razine u odsutnosti kroničnog korištenja antikoagulansa trebaju pobuditi sumnju na druge izvore akutne antikoagulacije, poput brodifakuma.

 

Koji je tretman?

Prilikom oralnog unosa brodifakuma, aktivni ugljen teoretski može biti koristan ako se primjeni dovoljno rano. Ipak, isti neće imati učinaka u slučaju izloženosti udisanjem. Akutni tretman općenito prati standard brige za trovanje varfarinom, uključujući koncentrat protrombinskog kompleksa, svježu smrznutu plazmu i vitamin K1. Glavna razlika u tretmanu za brodifakum je potreba za puno većom dozom vitamina K; zbog dugog polu-života brodifakuma (do 90 dana u serumu) tretiranje može trajati tjednima ili čak mjesecima.

 

Što upamtiti?

Konzultiranje s Centrom za kontrolu otrovanja (+385 1 2348 342) je ključno kako bi se omogućio nadgledanje incidencije i prevalencije izlaganja. Također pomaže kliničarima u individualizaciji tretmana za svoje pacijente.