Samo bez panike

15. veljače 2013. ministar Zmajlović održao je sastanak sa županom Brodsko posavske županije, gradonačelnikom Broda i predstavnicima zelenih udruga. Razgovaralo se, naravno, o rafineriji nafte iz Bosanskog Broda i planovima na popravljanju stanja u Slavonskom Brodu glede onečišćenja zraka. Mene je posebno zanimala kvaliteta zraka u tom važnom gradu i posebno mogući učinci onečišćenja na zdravlje Brođana. Posebno me na to potaknula dama u strahu od karcinogenog benzena unatoč činjenici da su njegove prosječne koncentracije prošle godine bile ispod propisanih graničnih vrijednosti.

Građani Broda su barem prilično uznemireni ili čak bijesni zbog nezadovoljavajuće kvalitete zraka u svom gradu. Dovoljno im je da veći dio godine osjećaju miris vodikovog sulfida koji u prisutnim koncentracijama nije opasan za ljudsko zdravlje, ali im silno narušava kvalitetu života. Ne može se čovjek ugodno osjećati dok mu zrak smrdi po trulim jajima. Uostalom, koncentracije vodikovog sulfida kroz veći dio godine su premašivale granične vrijednosti, a definitivno sigurno su povezane s radom rafinerije. Nitko ne tvrdi da su koncentracije te tvari bile izrazito opasne za zdravlje građana, ali prema hrvatskim i međunarodnim propisima zbog toga je zrak u Brodu izrazito loše kvalitete.

Osobno sam se zabrinuo zbog visokih koncentracija lebdećih čestica promjera manjeg od 2,5 µm. Takve sitne čestice sasvim sigurno dospijevaju do alveola i mogu se apsorbirati u krvotok, a također mogu činiti dugotrajne lokalne štete u plućima. Najviše su u zimskim mjesecima i možda bi se njihove visoke koncentracije mogle povezati s drugim izvorima osim rafinerije iz susjedne države. Možda? Tražio sam obveznu analizu takvih čestica na teške metale i nadam se da će to biti učinjeno. Meteorolozi su pak obećali da će izraditi računarske modele povezivanja meteoroloških podataka (npr. smjer vjetra i njegova brzina) s izmjerenim koncentracijama polutanata u zraku kako bi ustanovili tko to zagađuje u Brodu. To je sve u redu, ali činjenica je da se time neće dobiti čišći zrak. Čišći zrak se može dobiti samo ulaganjima u obnovu rafinerije. A to ne ovisi o Brođanima.

Ipak, moram dati odgovor Brođanki uplašenoj benzenom. Točno je da je u kratkim periodima koncentracija benzena prelazila granične vrijednosti (jednom čak kroz nekoliko dana). Međutim, bitne su prosječne godišnje vrijednosti. Toksikolozi to zovu površina ispod krivulje koncentracija/vrijeme. Nisu bitna pojedinačna iskakanja, jer kod tih povišenih koncentracija benzen ne može izazvati nikakve štetne učinke. On je problem dugotrajnog izlaganja zbog karcinogenosti i kod toga je važna naprijed rečena površina ispod krivulje koncentracije/vrijeme. Prema mjerenjima iz prošle godine prosječne koncentracije su bile prihvatljive i po njima je s obzirom na onečišćenje benzenom Brod imao I. kvalitetu zraka. Treba još dodati da se granične vrijednosti utvrđuju na temelju podatka o NOEL(Not Observed Effect Level ili najviša koncentracija bez učinaka). Ta vrijednost se dijeli s faktorom sigurnosti (kod karcinogenih kemikalija 1000 ili više) da se dobije granična vrijednost. Iz toga proizlazi da se poštovana Brođanka ne treba bojati za svoje zdravlje zbog lanjskih koncentracija benzena u zraku njezinog grada.

prof. dr. sc. Franjo Plavšić