Sredstva za zaštitu od sunca

Logično je očekivati da se u ljetnim mjesecima piše o različitim sredstvima za mazanje kože prije sunčanja. Svake godine se u novinama pojavljuju svakakvi članci, od svibnja do kolovoza. Uglavnom se piše o kremama i uljima, a gluposti se plasiraju u podjednakom broju svake godine. Potpuno je očekivano da će proizvođači takvih sredstava započeti rat protiv konkurencije na sve moguće načine, a posebno je dobro poplašiti buduće korisnike da će dobiti rak ili će na neki drugi način stradati pri korištenju protivnikovog proizvoda.

Logika zdravog razuma vam govori da cink kao esencijalni element nije karcinogen, a doktori vam kažu da je dobro unositi taj metal u organizam. Postoje brojna ozbiljna i kontrolirana istraživanja za regulatorne agencije kako bi se otkrila opasna svojstva pojedinih kemikalija, a nitko od njih ne proglašava ova dva metala karcinogenima. Savjetovao bih vam da se ne obazirete na ovakve čudne članke, ali znam da se neke ljude ne može odgovoriti od zabluda. Najjednostavnije i najsigurnije vam je uopće ne izlaziti na sunce. Noćno kupanje može biti jako zanimljivo, ako je u dobrom društvu.

Možete se vratiti «provjerenom» maslinovom ulju i za mazanje dnevno trošiti po koju bočicu, ali se uz njega javlja problem neugodnih mirisa zbog toga što bakterije uživaju jesti rečeno ulje i onda proizvode svakakve metabolite. Nisam siguran ni kolike zaštitne faktore posjeduje domaće maslinovo ulje. Ostaje vam još i mogućnost da se sunčate ne koristeći nikakva zaštitna sredstva, ali to je posebna umjetnost sunčanja u hladu i to počevši od zime do ljeta. Inače ozbiljne studije tvrde da prekomjerno izlaganje sunčevim zrakama bez zaštite može biti uzrok pojave melanoma. Može i ne mora. Vi sami morate izabrati što vam je činiti. Rizik vam je puno veći kad se sunčate bez zaštite nego uz korištenje bezazlenih ulja ili krema. Imate pravo na svoj izbor, ali bi bilo dobro prije toga razmisliti što je glupost, a što mudrost.

prof. dr. sc. Franjo Plavšić