TIDE POD CHALLENGE

U posljednje vrijeme svjedoci smo još jednom mahnitom trendu na Internetu u kojem se mladi natječu u žvakanju kapsula punjenih tekućim deterdžentom za pranje rublja koje, usput, jako podsjećaju na poveći gumeni bombon. Natjecanje, kolokvijalno nazvano „Tide pod challenge“ popularno je na društvenim mrežama iz jednog jedinog razloga kako bi se snimila reakcija svakog aktera natjecanja u trenutku kad se kapsula zagrize ili bude otopljena u ustima, uz nezaobilaznu objavu snimke na tim istim društvenim mrežama.

Na početku se pojavio „gallon challenge“, natjecanje u kojem se unutar 60 minuta trebalo, bez povraćanja, popiti nešto manje od 4 litre, u većini slučajeva, punomasnog mlijeka. Naslijedio ga je „cinnamon challenge“ čiji cilj je bio progutati punu jušnu žlicu cimeta u prahu unutar 60 sekundi bez pijenja tekućine bilo koje vrste. Za razliku od „gallon challenge“-a kod kojeg osim povraćanja nisu bile zabilježene ozbiljnije posljedice, „cinnamon challenge“ nije nimalo bezazleno natjecanje. Takva vrsta zabave vrlo često, osobito ako stvar izmakne kontroli, nosi sa sobom ozbiljne zdravstvene rizike zbog toga što tolika količina cimeta u prahu oblaže i isušuje sluznicu usta i grla. Takvo stanje dovodi do kašlja, refleksa na povraćanje i povraćanja, udisanja praha i nadraživanje grla, otežanog disanja, dok u težim situacijama raste rizik od pneumonije i zastoja disanja. Na žalost, bez obzira na svjesnost aktera o navedenim opasnostima bitno im je snimiti i objaviti što uzbudljiviji video uradak koji će imati veliki broj pregleda, zaraditi što veći broj „lajkova“ i sljedbenika, što na kraju donosi „pobjedu“.

Američko udruženje centara za kontrolu otrovanja (American Association of Poison Control Centers; AAPCC) nedavno je objavilo upozorenje o potencijalnim opasnostima u slučaju izlaganja sadržaju pojedinačnog punjenja deterdženta za pranje rublja u obliku paketića, ako se koristi na način drugačiji od onog kako je navedeno na uputi za uporabu. U njemu se navodi kako su u proteklih 5 godina centri za kontrolu otrovanja zabilježili preko 50 000 poziva vezanih uz izloženost sadržaju spomenutih kapsula. Iako većina od ukupnog broja poziva otpada na nenamjernu zlouporabu od strane djece do pet godina starosti, u posljednje vrijeme bilježi se trend povećanja namjerne zlouporabe među populacijom tinejdžera što izaziva veliku zabrinutost. Prema podacima AAPCC-a u 2016. i 2017. godini, centri za kontrolu otrovanja su intervenirali u 39 odnosno 53 slučaja namjernih izlaganja među populacijom tinejdžera između 13 do 19 godina starosti. Međutim, već u prvih 15 dana 2018., godine centri za kontrolu otrovanja zabilježili su 39 slučajeva namjernih izlaganja kod spomenute dobne skupine tinejdžera, pri čemu izlaganje gutanjem čini 91 % ukupno prijavljenih izlaganja.

Spomenuta statistika brine i nas u Hrvatskoj. S jedne strane, informacije koje kolaju društvenim mrežama putuju „brzinom svjetlosti“ pružajući takve opasne ideje te omogućavajuću sudjelovanje u njima i našim tinejdžerima bez ikakve kontrole. S druge strane, dostupnost takvim proizvodima koji čine asortiman proizvoda opće uporabe dostupnih u maloprodaji, ide itekako na ruku mogućem rastućem trendu povećanja namjerne zlouporabe i kod nas.

Važno je istaknuti kako konzumacija takvih proizvoda može biti itekako opasna, a u pojedinim situacijama završiti čak i smrću. Treba imati na umu kako žvakanje i gutanje sadržaja tih kapsula može biti opasnije od gutanja tekućeg deterdženta iz boca jer je njihov sadržaj puno koncentriraniji. Još 2015. godine proizvođači sredstava za pranje rublja u obliku kapsula počeli su koristiti Bitrex (denatonijev benzoat) tvar izrazito gorkog okusa, kako bi se spriječilo malu djecu da ih ne stavljaju u usta i ne gutaju.

Postoji nekoliko mogućih scenarija izloženosti ukoliko kapsula završi u ustima. Njen sadržaj izađe u usta i bude progutan. Na početku kapsula koja dospije u usta potiče lučenje sline koja sadrži probavne enzime što olakšava otapanje strukture kapsule te dolazi do pucanja i oslobađanja tvari u obliku gela, u čijem sastavu se nalaze razne kemikalije za čišćenje i uklanjanje mrlja. Kontakt deterdženta sa sluznicom u ustima uzrokuje propadanje površine sluznice zbog više pH vrijednosti od one u ustima. Pritom se gotovo trenutno javlja osjećaj žarenja sličan onome koji se javlja prilikom pijenja vrućeg čaja ili jedenja vruće juhe, osim što se u ovom slučaju radi o kemijskim opeklinama, a ne fizikalnim (visoka temperatura). Kao odgovor na osjećaj žarenja sluznice dolazi do aktivacije našeg imunološkog sustava u vidu lokalne upalne reakcije kako bi se pokušala sanirati ozljeda i spriječiti infekcija. Kao rezultat takvog procesa dolazi do pojave oteklina usnica, jezika te unutrašnjosti sluznice usta. Što će duže sluznica usta biti izložena koncentriranom proizvodu, jača će biti upalna reakcija kao i otjecanje na mjestu kontakta. Pritom, ukoliko dio sadržaja kapsule bude progutan po istom principu može doći do otjecanja ždrijela. S obzirom na to da je to jedini put udahnutom zraku prema plućima, tj. kisiku, kao i put izlaska ugljikovog dioksida iz tijela, blokada u tom dijelu uzrokuje otežano disanje i sve one simptome vezane uz nedostatak zraka. Ubrzano disanje koje se javlja zbog nedostatka zraka u takvim situacijama može dovesti do aspiracije ostatka deterdženta zaostalog u usnoj šupljini pomiješanog sa slinom i njegovog ulaska dublje u dišni sustav, odnosno pluća, s posljedičnim oštećenjem mukoznih membrana tog dijela dišnog sustava. U ovisnosti o nastalom oštećenju i stupnju blokade disanja možda će biti potrebno korištenje respiratora. U slučaju gutanja veće količine koncentriranog deterdženta, npr. nekoliko kapsula odjednom, moguće je i oštećenje jednjaka u vidu ulkusa koji krvari te povraćanja s krvavim sadržajem. U takvim slučajevima liječenje je izrazito komplicirano te vrlo često zahtjeva kiruršku obradu. U rijetkim slučajevima gutanje kapsula s deterdžentom može dovesti do smrtnog ishoda zbog problema s disanjem i drugih komplikacija. U većini slučajeva simptomi nastaju kroz nekoliko sati, ali mogu dovesti i do hospitalizacije koja može trajati nekoliko dana ili više. Pitanje je samo je li sudjelovanje u takvom natjecanju vrijedno svega spomenutog?!!