Azbest iz Vranjica

Gospođa Anita iz Supetra je zabrinuta zbog azbesta iz Vranjica:
Živim cijeli život u Supetru kao domaćica. Bavim se iznajmljivanjem soba i apartmana preko ljeta. Sad su mi našli bolest pluća i kažu da je to od pušenja. Ja pušim već 40 godina, ali ne više od kutije cigareta dnevno osim kad sam nervozna i puno je posla. Sad mi kažu da bi to moglo biti zbog Salonita iz Vranica. Kažu da bura nosi taj azbest sve do Brača, a mi smo u Supetru prvi na udaru. Moja je kuća baš otvorena prema Splitu i sigurno vjetar nosi azbest na nju. Jesam li ja mogla oboljeti zbog tog azbesta iz Vranjica? Više me briga za moju djecu i unučad. Ja imam petero unučadi i za njim me strah. Ako sam oboljela ja onda bi mogli i oni.

Nema nikakve logike da je bura donosila azbestna vlakna iz Vranjica na terasu vaše obiteljske kuće. Prevelika je to udaljenost za čestice azbesta, a bura je poznata po tome da snažno raspršuje i čestice i plinove. Kad puše bura onda je zrak čist. Vaše probleme s dišnim putovima je definitivno sigurno izazvalo dugotrajno pušenje, a azbest tome vjerojatno nije baš ni malo pridonio.
Uostalom, azbest možete naći svagdje, jer se često koristio u građevinarstvu. Tako se azbest koristio za izradu salonit ploča, vodovodnih cijevi, izolacija u zgradama, obloga za kočnice u automobilima, itd. Svugdje po Hrvatskoj se mogu oslobađati iz takvih materijala pojedinačna azbestna vlakna, ali vjerojatno bez ikakvih posljedica za zdravlje i živote običnih građana. U takvim slučajevima azbest može predstavljati problem jedino kod razgrađivanja objekata i zbrinjavanja građevinskog otpada.
Zapravo su potencijalno ugroženi radnici, koji obavljaju takve poslove bez osnovne zaštite dišnih putova. Vi možete mirne duše spavati bez brige za svoju unučad, jer Salonit iz Vranjica vas u Supetru sigurno ni malo ne ugrožava.