Azbest u kočionim oblogama?

Poštovanje!
Evo čitajući vaše odgovore, i sam želim postaviti jedno pitanje:
Malo sam proučavao i našao da se u kočionim oblogama također nalazi i azbesta.
Mene sada zanima s obzirom da sam godinama radio kao manevrista sa željezničkim vagonima koji su kočili vjerojatno i sa takvim oblogama a ja ih udisao (najbolje se to vidjelo na jakom suncu kako se svjetlucala sitna prašina tih obloga nakon kočenja vagona).
Također još moj susjed ima obrt sa kočionim oblogama i lamelama, to radi po cijele dane, grije, brusi stare i stavlja nove. Dok brusi stare obloge i lamele, također zrakom leti strugotina i nesnosno smrdi, i to sve na udaljenosti od 5 metara.
A da apsurd bude veći, naš vrt se nalazi odmah do njihove radionice iz koje sve to ide po povrću koje mi dobro peremo ali…..!
Zato vas molim da mi odgovorite da li sve to može biti opasno po zdravlje, lako za mene, ali imam troje djece koji se tu igraju po cijele dane.
Hvala i pozdrav!

Definitivno je točno da se azbest prije više godina koristio za izradu kočničkih obloga i mnogi žale što ih danas više nema. Naime, te obloge su bile trajne i kvalitetne, što se tiče kočenja.
Međutim, naravno da su se prilikom kočenja oslobađale sitne čestice azbestnih vlakana, a izlaganje azbestnim vlaknima povezano je s nekim vrlo ružnim učincima, prvenstveno azbestoze a moguće rak pluća ili mezoteliom (opet vrsta raka). Zato su azbestne kočničke obloge zabranjene i više se ne bi smjele stavljati na tržište niti u Hrvatskoj niti u zemljama Europe.
Naravno da ja ne mogu znati koristi li vaš susjed zalihe takvih obloga. Uz pretpostavku da ih koristi, u najvećoj opasnosti je on osobno sa svojim radnicima. Kod azbestnih vlakana je opasno udisanje iako će učinci biti individualni. Ima ljudi koji su cijeli život bili izlagani azbestnim vlaknima i umrli prirodnom smrću, a neki su uz manje izlaganje trpjeli posljedice bolesti uzrokovanih azbestom.
Jesti azbestna vlakna nije opasno, ali naravno da preporučujem prati plodove iz vašeg vrta zbog stotinu drugih razloga. Vaša djeca ne bi trebala biti u opasnosti ako ne udišu vlakna, ali vam ipak preporučujem razgovor sa susjedom da saznate od kojeg su materijala rađene njegove kočničke obloge. Ja ipak mislim da je danas teško naći azbestne obloge, pogotovo u radionicama koje tako intenzivno rade, jer već duži niz godina ih ne mogu legalno kupiti na europskom tržištu.