Eko pesticidi

Postoje li eko pesticidi odnosno nešto što ne zagađuje zemlju i ne truje biljku, konkretno mi treba nešto protiv krumpirove zlatice, buhača na kupusu i plamenjače za paradajz. Živim u Slavoniji i sadim vrt za svoju obitelj i već 10 godina gnojim samo stajskim gnojivom pa bi htio izbaciti i ove umjetne stvari. Ne smeta mi ako nova sredstva traže posebnu upotrebu i više vremena. Izbjegavam pesticide najviše iz razloga što nam je voda u državi jako zatrovana (radim analizu svako malo) dok mi živimo u zabludi da je super.
Dajete konkretne i kvalitetne odgovore na pitanja, podržavam vaš rad.

Poštovani,
Eko pesticidi doista postoje. Proizvode se od biljaka iz prirode, neotrovnih i otrovnih te se stoga i dijele na one opasne (proizvode se od otrovnih biljaka) i na one bezopasne (od neotrovnih biljaka). Već su neko vrijeme prisutni na tržištu europske zajednice, no nisam sigurna mogu li se kupiti u našim poljoapotekama.
Osim njih, u ekološkoj se poljoprivredi koriste sredstva na osnovi nekih sapuna i drugih tvari, kao i niz mjera koje možete sami provesti, npr. sadnja antagonističkih biljaka jedne uz drugu – mrkve uz luk – jedna štite drugu od lukove, tj., mrkvine muhe, pikanje grana bazge u tlo kao zaštita od krtica, … Što, kako i kada učiniti za zaštitu od nekog štetnika, možete pronaći u literaturi koje je sve više na našem tržištu.
Konkretno, za zaštitu krumpira od krumpirove zlatice, u ekoproizvodnji krumpira se spominje iduća mjera: za ranog napada zlatice na krumpir prikupiti zlatice, staviti ih u posudu s vodom i ostaviti ih tako neko vrijeme. Dobit ćete tekućinu lagano neugodnog mirisa kojom je potrebno poprskati krumpir. Poprskane će biljke poprimiti miris mrtvih zlatica koji će odbijati najezdu novih zlatica (one neće dolaziti na mjestu gdje su pripadnici njihove vrste uginuli u tako velikom broju). (Darko Znaor: Ekološka poljoprivreda, Nakladni zavod Globus, Zagreb, 1996.)
Popis literature dostupne u prodaji u Hrvatskoj i savjete o ekološkoj proizvodnji možete pronaći na internet stranici
www.poslovniforum.hr/poljoprivreda/eko.asp.