Koliko su štetne palačinke?

Poštovanje! Želio bih znati koliko su štetne palačinke i zašto, i na što najštetnije djeluju??? Hvala!!

Poštovani,
Postavili ste vrlo teško pitanje. Zapravo je prva reakcija bila: pa kako netko može postaviti tako jednostavno pitanje na koje postoji samo jedan jedini odgovor – JAMIIIII, palačinke su fine, ukusne, podižu raspoloženje (što slađe to više), zapravo djeluju kao stimulans, ali u pozitivnom smislu.
Međutim, to je istina ako je sve prema svim pravilima – DPP. A to podrazumijeva korištenje zdravstveno ispravnih namirnica (sirovina), dobru proizvođačku praksu – DPP, i naravno kontroliranu uporabu proizvoda. Sva sreća je da su ovi dani blagdana, zapravo dani kada se pretežito konzumiraju raznovrsni kolači pa palačinke rijetko dođu na red, jer kada bismo se palačinkama tko zna što bi se sve moglo dogoditi. Pa niti voda u pretjeranim količinama nije zdrava, a pogotovo ako dospije u cipele ili, ne daj Bože, u koljeno.
No kada smo već kod pretjerane konzumacije palačinki, a to podrazumijeva pretjerani unos bjelančevina, ugljikohidrata i masti, onda znamo što slijedi: povećanje kolesterola i triglicerida u krvi. Ne znam koliko ste upoznati s posljedicama povećanih količina ovih tvari, ali laički rečeno, to sasvim sigurno nije dobro za zdravlje. Međutim, uglavnom kada se pojave takvi problemi, čovjek potraži pomoć liječnika, on ga stavi na dijetu i eventualnu terapiju medikamentima i u većini slučajeva se trigliceridi i kolesterol vrate u normalu (naravno, ako se strogo poštuju odredbe liječnika). Međutim ne smije se zanemariti niti financijski problem koji je posljedica prekomjerne konzumacije palačinki. Naime, odjednom se odjeća počinje skupljati i sve Vam postaje premaleno. E, tu sada postoji drugi problem: da li ići na dijetu i prilagođavati tjelesnu masu brzini skupljanja odjeće ili krenuti u kupovinu i nabaviti odjeću većih brojeva. Ovo drugo je, upravo, povezano s financijskim učinkom. Dakle sada smo došli na onaj treći dio Vašeg pitanja na što najštetnije djeluju palačinke. Zapravo je diskutabilno, je li to povećanje volumena tijela, a posebice u području trbuha, ili je to smanjenje volumena novčanika. U prosjeku, zapravo, volumen ostaje isti. Pa zašto se, onda, zabrinjavati.

No, šalu na stranu. Kada se gleda sa znanstvenog aspekta palačinke su jednako zdrave i jednako štetne kao i sva druga hrana koju uobičajeno konzumiramo.
Zaključak je jednostavan – jedite palačinke kad god Vam se prohtje, ali nemojte pretjerivati s količinom, kao uostalom, sa svom drugom hranom.
Nije samo čokolada antidepresiv, ponekad to mogu biti i druge stvari pa makar to bile i palačinke.