NEOPASNE BOJA ZA DJECU I UZGAJANJE POVRĆA

Htjeli bi oslikati dječju sobu crtežima pa nas zanima koje boje koristiti odnosno koje boje nisu štetne za dječje zdravlje? Da li su vodene bojice (ne boje za zid nego baš vodene bojice za djecu) i pigmenti koji se stavljaju u boju za zid štetni?
Molim Vas i još i odgovor na sljedeće pitanje: Dobili smo od Grada Zagreba na korištenje gradski vrt – zanima me da li je sigurno tamo uzgajati povrće i voće? Zbog sastava tla i zbog činjenice da se vrtovi uglavnom nalaze u blizini prometnica (ne u neposrednoj blizini, ali sigurno u krugu od 100 m od istih).

Što se tiče boja za dječju sobu, boje koje su namijenjene za bojanje zidova, kao i pigmenti koji se dodaju, sigurni su za ljudsko zdravlje jer se u suprotnom ne bi smjele koristiti. Vodene boje bi se mogle skidati sa zida pa je možda bolje koristiti akrilne boje koje se miješaju s vodom, ali kada se osuše ne skidaju se vodom ili bijela boja za zid u kombinaciji sa pigmentima koji se s njima miješaju. Da biste bili potpuno sigurno pažljivo pročitajte deklaraciju proizvoda koji mislite koristiti. Ako vam išta znači moji mališani godinama imaju oslikan zid običnim zidnim bojama u kombinaciji s pigmentima i akrilim bojama za hoby slikare.
Što se tiče gradskog vrta uputit ću vas na poveznicu Gradskih vrtova Zagreb gdje za svaku lokaciju imate podatke provedenih analiza pojedinih komponenti koje su važe u ovom slučaju. Za svaku je lokaciju analiza provedena posebno zbog specifičnosti svake lokacije.
POVEZNICA: https://www.zagreb.hr/monitoring-na-gradskim-vrtovima/84062