Omekšivači za pranje rublja

Tanja iz Varaždina piše:
Sluđena sam svim tim podacima s obiteljskih i drugih portala. Moje dijete je sad staro 8 mjeseci i do sad sam koristila omekšivače kod pranja rublja. Sad na nekoliko portala nalazim da je to sve skupa živi otrov. Na jednom portalu sam pročitala da se u omekšivačima nalaze svakakve kemikalije poput alfa terpineola, benzil acetata, kamfora, kloroforma, limonena i svega drugog. Ne znam ništa o tim kemikalijama, a neki govore da one mogu izazvati rak. U koju ambulantu da se javim? Je li istina to što se piše? Čitala sam da postoje prirodni omekšivači, pa molim preporuku kojeg da kupim.

Poštovana gospođo Tanja.
U prvom redu, od nabrojanih kemikalija možda bi se limonen mogao naći u omekšivačima, a njegov problem je to što može izazvati preosjetljivost. Za omekšavanje se koriste brojne kemikalije, od nekih biljnih ulja, preko kvarternih amonijevih baza do npr. polisiloksana. Oni uglavnom u čistom stanju (100%) nadražuju kožu i oči, ali im se opasna svojstva gube pri koncentracijama nižim od 25%. Zadatak im je ući u vlakna i učiniti ih savitljivima, a platno mekšim. Dodaju se u stroj za pranje rublja kod zadnjeg ispiranja. Na 12 l vode i 5 kg rublja dodaje se maksimalna mjerica od 50 ml (neka je to 50 g). To znači da se u 12 l (kg) vode stvori otopina ukupnog preparata od približno 0,5%, a djelatne opasne tvari 0,05%. Niti po jednom kriteriju takva voda u stroju ne predstavlja bilo koju opasnost.

Kad pranje završi nastupa centrifugiranje pri čemu se sasvim sigurno ukloni 95% vode ili više. Tako u 5 kg rublja ostaje oko 0,5 l vodene otopine jako razrijeđenog sredstva. Znači da po kilogramu imamo maksimalno 2,5 g sredstva ili u najgorem mogućem slučaju oko 250 mg potencijalno opasne tvari ili 50 mg/kg. Uzmimo sad odjevni predmet od nekih 100 g na kojem će se zadržati oko 5 mg opasne čvrste tvari. Ako je njegova ukupna površina 50×50 cm2 ili 2500, onda će na cm2 biti jednoliko raspoređeno po 2 µg, a to je praktički ništa. Treba uzeti u obzir činjenicu da se tvar adsorbira kroz cijelo platno, dakle u niti te na obje površine. Moglo bi se grubo izračunati da će na kontaktnoj površini s kožom djeteta (pretpostavka je da je platno debelo barem 1 mm) ostati količine u ng/cm2 (možda stotinjak nanograma). Ne znam koja bi od naprijed nabrojenih tvari mogla činiti bilo kakve štete pri tako ekstremno niskim koncentracijama. Naravno, postoji hiperosjetljivost i mora se uzeti u obzir, ali ona je izrazito rijetka pojava. Ako ste vi već 8 mjeseci koristili omekšivač bez ikakvih posljedica za dijete onda to nastavite činiti i dalje. Meni ovo smrdi na rat kompanija. Ono što prodaje konkurencija jako je opasno, a plemeniti proizvođač vam nudi prirodno i bezopasno sredstvo. Ako volite svoje dijete onda ćete napustiti proizvode njegove konkurencije. Nažalost, mnogi građani nesvjesno sudjeluju u takvim kampanjama praveći od sebe budale. Velik je tu novac u pitanju i sve je dopušteno u ratu, naravno na račun kupca.

Jedino ne znam što reći za te obiteljske portale. Pogledao sam samo jednog od njih i posve razumijem zašto ste bili sluđeni. Ja sam bio iznenađen obiljem gluposti, ali vaše je pravo da to prihvaćate ili odbacujete.