Otrov u kolicima za djecu

Poštovani, kako sam u potrazi za dječjim kolicima naletjela sam na članak
http://metro-portal.hr/pronadjen-otrov-u-djecjim-kolicima/20936
gdje se spominju da su pronađene jako štetne stvari u dječjim kolicima abc design turbo 6, kako je moguće da se takva kolica i dalje nalaze u trgovinama u slobodnoj prodaji?
Unaprijed hvala

Čini se da imate veliko povjerenje i internet i ja vas nikako ne bih želio razuvjeravati treba li svakom vjerovati ili ne. Ipak molim da još jedno pročitate članak web stranice na koju me upućujete. Citiram: “Navedene tvari posebno su opasne jer se vrlo brzo adaptiraju na ljudsko tijelo gdje se u kratkom roku počinju i razmnožavati.”.
Misli se na nešto što oni nazivaju Phtalat-omekšivač i policiklički aromatski ugljikovodici. Ne znam što ste po struci, ali ako se još uvijek od nekud sjećate kemije onda morate priznati da se iz ničega ne može stvoriti nešto. To je zapravo više od one arapske alkemije, jer tamo se iz olova ili nečeg sličnog stvaralo zlato. Ovdje se kemikalije razmnožavaju kao da su bakterije. Ako vam to nije dovoljno, onda idemo na kemikalije u kolicima. Prvo su spomenuti ftalati bez naznake o kojem se ftalatu radi, a ima ih nekoliko desetaka.
Točno je da su neki ftalati (npr. dibutil -ftalat) zabranjeni za stavljanje u igračke djeci do 4 godine starosti, jer djeca sve na što naiđu guraju u usta. Neki od ftalata su reproduktivno otrovni (imaju utjecaj na plodnost ili na plod), pa izravno nisu problem male djece.
Međutim, zbog razloga potpune sigurnosti došlo je do naprijed rečene zabrane. Bilo bi logičnije da su zabranjeni za predmete koje trudnice stavljaju u usta. Ne sumnjam u to da plastični dijelovi kolica mogu sadržavati ftalate kao omekšivače te iste plastike, ali oni su potencijalni (ne sigurni) problem (ako se radi o zabranjenim ftalatima) jedino ako ih dijete gura u usta. Drugi problem se odnosi na policikličke aromatske ugljikovodike (PAH), koji su nažalost svud prisutni. Ima ih jako puno i neki su karcinogeni. Uopće se ne čudim ako su nađeni u nekim dijelovima kolica, jer se nalaze apsolutno svagdje (u zraku, hrani s roštilja, vodi za piće itd.).
Nastaju na bezbroj mjesta u termičkim procesima (piroliza) iz bilo kojeg organskog materijala. Danas im se nastoji smanjiti emisije u naprednim državama, ali mislim da uspjesi nisu značajni. Netko je nešto mjerio, a onda se javi pametnjaković i to komentira. Ne ulazim u ergonomiju kolica i pitanja o tome jesu li dobra po kiši ili snijegu, ali iz ovog o opasnim kemikalijama bi morali nešto zaključiti. Na vama je hoćete li i kome ćete vjerovati, a ja mogu samo bilježiti pitanja i razmišljati o tome što nam internet čini dobro a što loše. Vaše pitanje, članak s te čudne stranice i moj odgovor staviti ću na našu web stranicu (naravno bez spominjanja vašeg imena).