Pržionica kave

Poštovani, namjeravam otvoriti malu mini pržionu kave. Interesira me što i kako regulira hrvatsko zakonodavstvo po pitanju zaštite okoliša od ispuha pržilica za kavu. Ima li razlike u zakonodavstvu između lokacija gusto naseljenog mjesta (grad) i rijetko naseljenog (vikend kuća na nekom obronku)?

Pržionica kave sasvim sigurno ne emitira opasne tvari ili barem nitko nije dokazao da ih emitira. Problem su mirisi, kao npr. kod neke gostione s roštiljem. Mirise je jako teško obuhvatiti propisima i zato za gostionu ili pržionu kave nema nikakvih pravilnika o tome gdje smiju ili ne smiju biti.
Međutim, budite sigurni da će nastupiti pobune građana ako im izgradite pržionu u gusto naseljenom području i mirisom smetate ugodnim na čas ali ne na dugo vrijeme. Naravno da možete postaviti ispušnu ventilaciju s filtrima ove ili one vrste, ali mirisi su prokleti. Već se budu širili kroz neki otvor na zgradi (npr. kroz prozor klozeta). Zato vam je pametnije izbjeći nepotrebne probleme s osjetljivim građanima i izgraditi svoju pržionu na mjestu gdje imate infrastrukturu (voda, struja, kanalizacija itd.), a da baš nije usred gradske četvrti.