Šampinjoni iz uzgoja

Anica iz Osijeka: Moj muž je prvi to opazio, a onda sam i ja shvatila da s gljivama nešto nije u redu. Promijenile su okus i nisu više onakve kakve su bile prije. Mislim na šampinjone iz uzgoja. Više ih uopće ne jedemo. Kad dođe sezona beremo gljive u šumi sami ili ih dobijemo od prijatelja, a više ne kupujemo u dućanu.
Da li netko kontrolira te gljive iz uzgoja i zašto su drugačije nego prije? Jesu li one otrovne?

Ne možemo odgovoriti na vaše pitanje, ali već su neki drugi ljudi nazivali zbog šampinjona iz uzgoja. Čak je bila kontaktirana sanitarna inspekcija u Zagrebu, ali rezultati analize su bili negativni.
Od tada smo se propitkivali o uzgoju gljiva i dobili vrlo nejasne podatke. Prema našem znanju, šampinjoni se uzgajaju u mraku na prikladnom kompostu. Ranije se kompost dobivao iz stajskog gnojiva (najčešće konjskog).
Danas nam nisu poznati izvori komposta za uzgoj šampinjona, ali sumnjamo da to više nije kompost dobiven iz stajskog gnojiva. Kompost je jako važan za uzgoj šampinjona i ako on sadrži opasne tvari naći ćete ih također u šampinjonima. Problem je u tome što danas svatko uzgaja šampinjone i nema dobrog nadzora nad tom djelatnošću, pa se zaista može dogoditi da na tržište dođu gljive loše kvalitete ili čak sa sadržajem opasnih tvari iznad dozvoljenih količina.
Zbog toga bi kupac trebao znati podrijetlo gljiva. Kad npr. na tržnici kupujete kelj obično vas zanima tko ga je proizveo i u kojem kraju, pa bi bilo logično postaviti odgovarajuća pitanja i kod kupovine gljiva. Želimo samo naglasiti da su neke gljive tzv. bioakumulatori nekih tvari poput teških metala. Nakon katastrofe u Černobilu jasno je dokazano da određene vrste gljiva nakupljaju iz tla radioaktivni stroncij i ljudima je u nekim europskim državama preporučivano da ne beru gljive tih godina dok razine stroncija u tlu ne padnu ispod dozvoljenih vrijednosti.
Možda su gljive koje vam se ne sviđaju potpuno zdravstveno ispravne, ali savjetujemo da uvijek pitate za podrijetlo hrane i tražite garanciju da je ona zdravstveno ispravna. Tražite podatke o podrijetlu svega što kupujete, jer danas na tržištu imate svakakvog smeća.