Slučaj s melaminom u Kini

Ovaj strašni slučaj s melaminom u Kini jako me zainteresirao, jer i ja imam malo unuče. Uplašila sam se da možda i netko u Europi stavlja u mlijeko za dojenčad taj melamin, a onda je moj sin otišao na Internet i vidio da se na sve strane prodaju različiti plastični proizvodi od melamina. Najgore je to što rade proizvode za malu djecu i svakakvo posuđe za spremanje hrane. Čak se može u takvim zdjelama podgrijavati hrana u mikrovalnim pećnicama. Ja ne znam jesam li ja kupovala takvo posuđe, jer na njemu ne piše da je melaminsko, pa se bojim što se može dogoditi mojim članovima obitelji zbog toga. Svi pišu samo o mlijeku o prahu, a onda se ispostavi da se melamin nalazi svagdje. Pisalo je i u našim novinama da se on dodaje u plastiku. Može li se objaviti lista takvih proizvoda da ih građani više ne kupuju i pobacaju ono što imaju u smeće. To bi trebala biti vaša briga kao zavoda za toksikologiju, ako imate o tome podatke.

Poštovana gospođo Vlasta,
Na vaše pitanje nije tako jednostavno odgovoriti, a moram priznati da nemamo podatke o tome da li se u Hrvatsku uvoze plastični predmeti na bazi melamina. Melamin se inače dodaje u plastične materijale kao tvar koja gasi ili usporava plamen, pa tako sprječava gorenje plastičnih materijala. Međutim, postoje polimeri na bazi melamina, tzv. melanim-formaldehidne smole.
To su dvije potpuno različite uporabe. Kad se melamin dodaje kao mala molekula radi sprječavanja izgaranja on može teoretski predstavljati neku opasnost, a kad je on sastavni dio polimera (melamin-formaldehidna smola) onda naprosto ne predstavlja nikakvu opasnost. Vidio sam osobno brojne reklame za predmete iz takvih vrsta smola i moram reći da jako dobro izgledaju (tanjuri, zdjele, igračke). Smatram da su zapravo bezopasne za korištenje. Nešto je drugačija stvar kad se melamin (mala molekula) dodaje u određene polimerne materijale kao usporivač plamena. Tada takva molekula može pod određenim uvjetima izlaziti iz polimernog materijala na površinu i onda biti isprana npr. u hranu.
Međutim, količine koje na taj način izlaze iz plastičnog materijala vrlo su male i ne bi smjele imati nikakvog lošeg utjecaja na izloženu osobu. Problem je i u tome što melanin nije službeno razvrstan u EZ prema opasnostima, a proizvođači i znanstvenici pripisuju mu različita opasna svojstva. Nismo sigurni u vrstu i težinu njegovih opasnih učinaka. Ono što bi se na temelju kineskih iskustava moglo reći dosta sigurno je da pri visokim koncentracijama može oštetiti bubreg, ali u ispircima iz plastičnih predmeta koncentracije su značajno niže nego što su bile u onom mlijeku za dojenčad. Nema nikakvih dokaza da bi npr. plastično posuđe koje sadrži melamin ili melamin-formaldehidnu smolu moglo biti opasno.