Solna kiselina

Da li je opasno čistiti sa solnom kiselinom?

Zahvaljujem na izvrsnom pitanju. Isto tako se može postaviti pitanje o opasnostima korištenja octene kiseline. Sve ovisi o nekoliko činitelja.
Prvi je koncentracija takve kiseline. Ledena octena kiselina ili gromesencija zvana od naših baka je izrazito opasna kemikalija i može učiniti velike štete vašem zdravlju, a ocat kao razrijeđenu octenu kiselinu bezbrižno koristimo za začiniti salatu. Slično je s klorovodičnom kiselinom (solna je staro ime). Ona je kod koncentracija od 36% izrazito opasna za rukovanje, ali na sreću, domaćice je ne mogu kupiti u dućanu. Pri koncentracijama ispod 10% ona gubi sve svoje znakove opasnosti i oznake upozorenja, ali nije sasvim bezopasna. Drugi važni činitelj je osobna zaštita pri radu. Ako se čovjek sam ne štiti, neće ga štititi ni Bog.
Kod uobičajenih kućanskih sredstava smatram da bi u prvom redu trebali biti odjeveni i obuveni, a ne raditi u bikiniju. Ruke bi morali štititi jeftinim rukavicama za jednokratnu uporabu, a može i za višekratnu. Nije se mudro polijevati Varikinom po golim rukama, jer će se koža pobuniti barem žarenjem, a moguće su upale i dermatoze kod dugog kontakta s tim sredstvom bez rukavica.
Onda morate štititi oči. Danas možete za nekoliko kuna kupiti takve plastične naočale i koristiti ih već kod poslova s nadražujućim kemikalijama. Ako prsne neka kap prema licu, onda je bolje da padne na naočale nego na oko. Kod klorovodične kiseline nije loše dobro prozračivati prostor za vrijeme rada, jer uvijek se može u zrak oslobađati klorovodik, a on nadražuje vaše dišne puteve.