Sredstva za dezinfekciju kuće

Dobar dan,
moja žena je trudna i od kada je pročitala na jednom proizvodu za dezinfekciju kuće da se ne smije udisati jer sadrži: alkyl dimethyl benzylammonium saccharinate 0.2% 0.2g/100g),nedjelatne sastojke,potisni plin i otapala do 100g u panici je. Molim Vas da nam napišete nešto više o štetnosti tog sastava i dali je to moglo utijecati na dijete jer je ona to koristila u zatvorenim prostorijama.
Unaprijed zahvaljujem.
Ivan iz Zagreba

Poštovani gospodine,
Vaš dezinficijens se razvrstava u skupinu kvarternih amonijevih baza i sve imaju slična svojstva. Nažalost, nisu službeno razvrstani od strane EZ prema opasnostima, ali proizvođači daju podatke. U čistom obliku konkretno vaš alkil-dimetil-benzilaminojev saharinat (ne mora biti saharinat nego neka druga sol) razvrstava se u čistom obliku (100%) kao nadražljivac (nadražuje oči, dišne putove i kožu), a u koncentracijama u kojima dolazi u sprejevima (do 1%) nema nikakvih opasnih svojstava.
Ipak se upozorava da direktno prskanje u oko ili namjerno inhaliranje (ne znam zbog kojih razloga) može izazvati nadraživanje bez ozbiljnih posljedica. Prema raspoloživim podacima nije karcinogen niti ima utjecaja na plod. Moram vas ozbiljno upozoriti da ne nasjedate svakakvim dezinformacijama iz svakakvih krugova, pa često i “znanstvenih”. Ljudi gluposti pišu iz svakakvih razloga, a najčešći je zbog rata proizvođača. Dezinficijensi npr. danas na tržištu idu izrazito dobro i konkurencija proizvođača je sve veća, pa se pokreću prljavi ratovi između njih.
Zar nije najlakše optužiti proizvod prokletog konkurenta da čini svakakva zla i mnogi kupci će tome povjerovati. Vaša žena se boji za svoje nerođeno dijete kao svaka normalna buduća majka i učiniti će sve da zaštiti plod. Ona može i ne mora odbaciti taj i druge dezinficijense, ali za plod se zbog dosadašnjeg korištenja tog deezinficijensa ne treba bojati. Sigurno ima pravo da treba koristiti što manje kemikalija, a trebala bi paziti i što jede ili pije, ali pretjerivati ne bi trebala.